Pelinkehittäjä suivaantui ja haastoi kriitikon oikeuteen – vaatii 10 miljoonan dollarin korvauksia / Uutiset / pelaaja.fi

Pelinkehittäjä suivaantui ja haastoi kriitikon oikeuteen – vaatii 10 miljoonan dollarin korvauksia

17.03.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Amerikassa majaileva brittiläinen pelikriitikko Jim Sterling on haastettu oikeuteen yhdysvaltalaisen Digital Homicide -pelistudion toimesta. Digital Homicide jätti haasteen Arizonan käräjoikeuteen kuluvan viikon keskiviikkona tavoitellen Sterlingilta sekä noin kymmenen miljoonan dollarin korvauksia että myös nöyriä anteeksipyyntöjä tämän tekosista.

Digital Homiciden mukaan Sterling – joka syntymänimeltään myös James Stantonina tunnetaan – on heitellyt pelitaloa kohtaan "virheellisiä syytöksiä" ja aiheuttanut sen toiminnalle näin myös vahinkoa. Pelitalo on aikeissa käsitellä tapausta itsenäisesti ilman asianajajaa, joskin samalla se on aikeissa hakea vielä myös joukkorahoitusta tempauksensa tueksi.

Sterlingin ja Digital Homiciden historia yltää aina vuoteen 2014 asti, kun Sterling päätyi tekemään hupailevan mutta kriittisen videon (kts. alta) studion Steamissa julkaistusta Slaughtering Grounds -pelistä. Digital Homicide ei tapauksesta ilahtunut, vaan vastasi Sterlingille kahden videon voimin haukkuen tätä muun muassa idiootiksi ja yrittäen puolustautua saamaltaan kritiikiltä. Tekijät poistivat videot lopulta, mutta Sterling itse arkistoi niitä talteen omalle YouTube-kanavalleen.

Tilanne vain kiivastui tästä entisestään. Digital Homicide päätyi esimerkiksi Yhdysvaltain tekijänoikeuslakiin vedoten saamaan Sterlingin videon hetkeksi poistettua YouTubesta, kunnes tempaus nähtiin lopulta perättömänä ja video palautettiin takaisin. Sterling jatkoi myöhemmin Digital Homiciden ja sen pelien kritisointia videoillaan ja viime kesänä Sterling ja Digital Homicide -kehittäjä Robert Romine väittelivät yhdessä noin puolentoista tunnin pituisessa podcast-lähetyksessä. Kyseisessä lähetyksessä Romine uhkailikin Sterlingille, että tämä toiminta voisi vielä saada jonkun ryhtymään oikeustoimiin.

Sterling itse on jättänyt kommentit oikeushaasteesta vähälle. Hän on kuitenkin antanut ymmärtää olevansa varsin luottavainen sen suhteen, miten hän on pärjäämässä syytöksiä vastaan.

Parhaillaan Digital Homicidella on myynnissä useampiakin pelejä Steamissa. Niistä pääosan käyttäjäarvostelut ovat palvelussa "enimmäkseen kielteisiä".

Kattavan kertauksen Sterling ja Digital Homiciden välienselvittelystä voi lukea läpi peliblogi Kotakusta. Kotakun tietojen mukaan Digital Homicide on valmistellut oikeushaastetta viimeiset neljä kuukautta. Romine on Kotakun haastattelussa nostanut myös esiin, ettei Sterlingin väitökset pelitalosta ja sen peleistä ole vaikuttanut vain sen pelien myynteihin. Mies kertoo saaneensa esimerkiksi hiljattain postissa paketillisen ulostetta, minkälaista ahdistelua studiossa on koettu ilmeisesti pidempäänkin.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Tämä ei tullut kovinkaan puskista, näin Jimin ja DH:n katkeraa suhdetta sivusilmällä seurattua.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Menin steamin alennuksista vahingossa nappaamaan temper tantrumin. Suurin osa pelin omaavista ovat sen varmana korttien takia ostaneet, mutta koska korttien hinnat ovat 2 senttiä kappaleelta, ei sekään ole enää hyvä syy ostaa tuota tuotosta. Tekisi mieli vain poistaa koko peli steam kirjastosta aivan kokonaan vaikkei saisi rahoja takaisin.

Parastahan tässä sopassa on se että Jim ei käytännössä ole tehnyt mitään muuta kuin näyttänyt peleistä puhdasta pelivideota ja kommentoinut miten asiat sattuvat olemaan. Tämä yhtiö vaan sattuu tekemään niin paljon paskaa joka sattuu sattuu olemaan se asia josta Jim tekee videoita. En ainakaan äkkisältään saa päähäni onko kukaan muu erikseen erikoistunut pelaamaan steamin pohjasakkaa tai greenlight reaktioita?

inb4 juttu jää sikseen ja kehittäjä on tehnyt tämän puhtaana julkisuustempauksena.

Käyttäjän Wili kuva
Wili

Jaha. Pelaajalehtikin on päässyt kartalle tästä hupaisasta "pelistudiosta". Odotan innolla minkälaisen Jimquisition jakson tämä poikii, kunhan pöly on vähän laskeutunut. Digital Homicide:n pelit ovat täydellisiä käytännön esimerkkejä Steamin huonosta laadunvalvonnasta.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ei parane tehdä pelejä tai oikeastaan mitään jos ei kestä kritiikkiä. Ignorata sen voi, mutta ei estää.

Käyttäjän Core kuva
Core

Kuuntelin koko 1,5h tunnin haastattelun. Mielestäni molemmilla oli ihan hyviä pointteja, mutta myös vähän heikkoja argumentaatioita. Ei se kyllä sitä muuta että nuo pelit näyttää kyllä aivan karmeilta :D

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Tästä tulisi aika huolestuttava ennakkotapaus, jos Digital Homiciden tekijä(t) saisivat tästä jonkun positiivisen päätöksen omalle kannalleen jenkkilän tuomioistuimesta. Olen aika luottavainen sen suhteen, että näin ei käy, mutta jos kävisi, se tarkottaisi sitä, että pelientekijät/julkaisijat voisivat alkaa haastamaan oikeuteen tai uhkailemaan oikeustoimilla kaikkia heidän pelejään kritisoivia tahoja.