Pelit rappeuttavat fyysisesti, kunniaa liikuntapeleille / Uutiset / pelaaja.fi

Pelit rappeuttavat fyysisesti, kunniaa liikuntapeleille

9.08.2006 // Kirjoittanut: LassiK
16

Tampereen yliopistossa tehty tuore Johanna Höysniemen väitöskirja ylistää fyysistä pelaamista, mutta varoittaa että tavalliset pelit passivoivat fyysisesti ja voivat aiheuttaa fysiologisia ongelmia, kuten käsi-, selkä- ja silmävammoja.

Väitöskirjasta uutisoi terveydenhuollon uutislehti Mediuutiset.

Höysniemi painottaa, että tietokonepelien suosion kasvaessa vaihtoehtoisten ohjausmuotojen kehittäminen on tärkeää. Itse Höysniemi on osallistunut muun muassa Kukakumma Muumaassa -web-kamerapelin kehitystyöhön.

Väitöskirjansa tapaustutkimuksissa Höysniemi on tutkinut lapsia, taistelulajien harrastajia ja tanssipelaajia. Tutkimuksen perusteella peliohjauksen laatu eli reagoivuus, intuitiivisuus ja fyysinen sopivuus, ovat keskeisiä fyysisen pelaamisen suunnittelussa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että kehollinen pelivuorovaikutus voi saada pelin tuntumaan realistisemmalta.

Höysniemen vuorovaikutteisen teknologian alaan kuuluva Design and Evaluation of Physically Interactive Games -väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 19.8.2006 klo 12.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän DNEpasiip kuva
DNEpasiip

Odotan innolla näitä "vaihtoehtoisia ohjausmuotoja". Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ei ole totta. Naiset...

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Entäs sitten ne jotka tekevät töitä tietokoneella, eikö se ole hieman sama asia?

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Lol Johanna, päivän paras :D

Käyttäjän Jarkko Fräntilä kuva
Jarkko Fräntilä

Silkkaa asiaahan hän virkkoo, joten edellisiä kommentteja en ymmärrä millään tavoin. Faktahan on, että (hieman, mutta vain hieman kärjistäen) pelikaupassa asioivat nuoremmat pelaajat eivät ole mitenkään fyysisesti huippukunnossa - se jopa näkyy ihan omin silmin katsottuna verrattuna ohi kiitäviin saman ikäisiin skeittareihin. Ok, kärjistetty vertaus ehkä, mutta silti: mitä enemmän nuoret ja lapset viettävät aikaansa koneen ääressä, sitä huonompi kunto. Senhän nyt järkikin kertoo.

Ja jos nuoria tutkitaan, ei kai sitä pidä mukaan ottaa mitään työikäisten näytön tuijottamiseen tai hiiren käyttämiseen liittyviä vammoja - ei tässä mistään Kiinan lapsityövoimasta puhuta vaan kasvavista suomalaisnuorista. Tuskin tosin kiinassakaan propellihattuhommia pannaan lapsia tekemään.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Juuh, kyllähän se välillä niskassa ja selässä tuntuu että on pelannut huonossa asennossa jo C-64 -ajoista asti.

Käyttäjän Neonomide kuva
Neonomide

Muutama kuukausi sittenhän oli uutinen, että Tekkenin pelaaminen on kuitenkin tehokkaampaa kuin kirjan lukeminen ja telkkarin katsominen: maitohappotuotanto ja verenpaine nousee samankaltaisesti kuin kevyessä liikunnassa (vaikka syke ei nousekaan).

About kaikki taistelupelejä pelaavat myös harrastavat jotain (etenkin kilpailuhenkistä) liikuntaa, kuten kamppailulajeja, pallopelejä jne.

Liikunnalliset videopelit ovat täysin jees idea, mutta valtaosa niistä on yksinkertaisesti olut pirun huonoja tylsiä, tai silkkaa teinarikamaa.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"Tutkimuksessa havaittiin myös, että kehollinen pelivuorovaikutus voi saada pelin tuntumaan realistisemmalta."

Ja tuotako tohtori Johanna ei tajunnut ilman tutkimusta?

Käyttäjän Neonomide kuva
Neonomide

Niin ja sen piti vielä lisäämäni, että oikea ongelma on vanhempien vastuullistaminen: jos pelin oletetaan olevan lapsenlikka ja annetaan lapselle jo viiden vanhana täysi autonomia päättää milloin haluaa pelata, niin paha tätä on enää 12-vuotiaana ja 110-kiloisena kakkostyypin diabeetikkona alkaa kasvattamaan "kultaiselle keskitielle".

Super-Nannyn metodit kunniaan!

Käyttäjän Neonomide kuva
Neonomide

Vierailija: eiköhän se realistisuuden tunne mitata ihan tieteellisin metodein, esim. haastatteluilla. Maallikko arvailee ja tuumii, mutta "tietoa" siitä tulee vasta kun Tiedon Temppelin edustaja julistaa niin. *sarcasm*

Nostoja