Poliittisesti latautunut palestiinalaisseikkailu sai nihkeän tuomion Applelta – "tämä ole peli" / Uutiset / pelaaja.fi

Poliittisesti latautunut palestiinalaisseikkailu sai nihkeän tuomion Applelta – "tämä ole peli"

21.05.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Elektroniikkajätti Apple on päässyt jälleen outoilemaan sen suhteen, miten se käsittelee App Storessa myytäviä pelejä. Palestiinalainen kehittäjä Rasheed Abueideh on kertonut Twitterissä, ettei Apple hyväksy hänen työstämänsä Liyla and The Shadows of War -seikkailupelin myyntiä kauppapaikalla pelinä, mikä ilmeisesti johtui siitä löytyneestä poliittisesta latauksesta..

– Kuten keskustelimme, pyydämme teitä korjaamaan sovelluksenne kategorian ja poistamaan sen pelien joukosta, sillä olemme todenneet, ettei sovellus ole sopiva Pelit-kategoriaan. Olisi sopivampaa luokitella sovellus esimerkiksi Uutiset- tai Oppaat ja neuvot -kategoriaan. Pyydämme teitä tämän lisäksi korjaamaan sovelluksesi markkinointitekstin poistamalla siitä viitteen, että sovellus olisi peli, Applen Abueidehille osoitetussa viestissä kerrotaan.

Liyla and The Shadows of War asettaa pelaajat seikkailemaan sodan runtelemaan gazalaiskaupunkiin, jossa nämä päätyvät sekä ratkomaan pulmia että myös varomaan monia sodan kiusallisuuksia, kuten pommitetuksi tulemista. Tuotos on parhaillaan saatavilla Android-laitteille Google Play -kauppapaikalta ja se sai hiljattaisessa Reboot Develop -kehittäjätapahtumassa myös indiepalkinnon visuaalisesti toteutuksestaan.

Vaikka iOS-laitteet ovat nykypäivänä eräs maailman suosituimmista pelilaitteista, on Apple jatkuvasti käsitellyt alustansa pelejä aivan miten sattuu. Siinä missä yhtiön laadunnanvalvonnan läpi menee jatkuvasti sekä suoranaista sontaa että myös tekijänoikeuksia luokkaavia tuotoksia, puuttuu yhtiö ajoittain mitä erikoisemmista syistä joidenkin tuotosten sisältöön. Aiemmin tänä vuonna esimerkiksi ylistetyltä The Binding of Isaacilta evättiin pääsy kauppapaikalle "lapsiin kohdistuvan väkivallan" takia, kun taas vuosi sitten yhtiö alkoi yhtäkkiä puhdistamaan pelitarjontaansa etelevävaltioiden lippua käyttäneistä peleistä. Palkittu indiepeli Papers, Pleasekin joutui aikoinaan ongelmiin siinä vilahtavan epämääräisen alastomuudensa takia, vaikka lopulta tapaus jätettiinkin sikseen "väärinkäsityksenä".

Ironisesti App Storessa on myös jo useamman vuoden ajan ollut saatavilla Israeli Heroes -niminen hyvin Angry Birds -henkinen nimike, jossa ystävällisen näköinen israelilaisohjus tykittää matalaksi hämärältä näyttäviä pommimiehiä. Ehkä söpöt piirrossilmät olisivat auttaneet Liylankin asemaa?

Lähde: Liyla (Twitter), Ars Technica

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kapa85 kuva
kapa85

Oisko applen säännökset sitä luokkaa että jokainen laaduntarkastaja tulkitsee niitä vähän miten sattuuu.

Käyttäjän Zhinarkos kuva
Zhinarkos

^Tätä minäkin vähän uumoilen. Applen "koneisto" Appstoren takana on todennäköisesti jo niin iso, että ilman jonkinlaista valvontaa valvonnan takana tällaista epätasaisuutta tulee tapahtumaan koko ajan olkoonkin sitten millaiset standardit vaan kyseessä. Ehkä Applen pitäisi sijoittaa hieman lisää kauppapaikkansa valvontaan, löysätä joitakin säännöksiä ja kiristää toisia.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tuosta pelistä voi olla montaa mieltä, mutta Apple taas vauhdissa. Onneksi ei kosketa minua millään tavalla.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Nyt on vain "väärää" propagandaa pelissä. Mikäli peli olisi Israel-myönteistä propagandaa, niin tuskin tulisi Applelta noottia.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Eihän tuossa kai muuta ole kuin ettei see peli kategoriaan sitten pääse. Pakko sitten johonkin uutiskategoriaan laittaa. Tietysti höpsö kun selkeästi pelistä menee.

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Mobiilipelit eivät selvästi saa olla taiteellisesti latautuneita. Kaikenlaiset karseat vauvansyöttö-näpyttelyt ja f2p rahankiskonta-automaatit saavat olla rauhassa, mutta raskaat tematiikat meinaavat lippua ulos kauppapaikasta? Tulee ihan mieleen Fahrenheit 451.

Nostoja