Psygnosis-perustaja ja PlayStationin vanha luottokumppani Ian Hetherington on kuollut / Uutiset / pelaaja.fi

Psygnosis-perustaja ja PlayStationin vanha luottokumppani Ian Hetherington on kuollut

17.12.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Brittiläinen pelialan veteraani Ian Hetherington on kuollut. 80-luvulta asti pelien parissa näkyvästi työskennellyt johtohahmo menehtyi GamesIndustry-sivuston mukaan lyhyen sairauden päätteeksi.

Hetherington tunnetaan parhaiten vuonna 1984 pystytetyn pelitalo Psygnosiksen perustajajäsenenä ja näin siis yhtenä henkilönä, joka auttoi tuomaan maailmaan muun muassa Shadow of the Beastin, WipeOutin ja Lemmingsin kaltaisia klassikoita. Psygnosis näytteli tunnetusti isoa roolia myös ensimmäisen PlayStation-konsolin taustavoimana sen vastattua pelien ohella kehittäjäystävällisempien kehitysyksikköjen luomisesta konsolille.

Sony osti Psygnosiksen vuonna 1993. Siitä kasvoikin myöhemmin Sonyn edesmennyt Liverpool-studio, jotka jatkoi ennen kaikkea WipeOut-sarjan luotsaamista.

Myöhemmin urallaan vuonna 1999 Hetherington oli mukana perustamassa myös ajopelitalo Evolution Studiosia, joka sekin ajautui vuonna 2007 Sonyn huostaan läheisen yhteistyön päätteeksi. Studio tuli tunnetuksi WRC-, MotorStorm- ja Driveclub-peleistä ennen kuin se suljettiin yllättäen vuonna 2016. Sittemmin Hetherington on vaikuttanut myös esimerkiksi mobiilikehittäjä Midokilla ja virtuaalitodellisuuskehittäjä Immotion Groupilla.

Hetherington on lyhyen ajan sisään toinen menehtynyt Psygnosiksen perustajajäsen. Aiemmin elokuussa myös David Lawson kuoli 62 vuoden ikäisenä.

Lähde: Eurogamer, GamesIndustry

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän SaskaKikkare kuva
SaskaKikkare

Rip in peace.

Käyttäjän GrumpyOldMan kuva
GrumpyOldMan

Psygnosiksen Barbarian oli ensimmäinen peli, jonka ostin ensimmäiselle Commodore Amigalleni (A500) vuonna 1987. Sen jälkeen on tullut pelattua yhtä sun toistakin saman firman peliä. Shadow of the Beast hätkähdytti teknisellä taituruudellaan ja Lemmings nerokkailla pelimekaanikoillaan. Kaikki firman pelit eivät toki olleet klassikoita, mutta silti monella tapaa innovatiivisia.

Psygnosis osasi myös peliensä markkinoinnin - Amiga-pelien kylkiäisinä tuli laadukkaita t-paitoja, joiden rintamusta koristi peliin liittyvä korkeatasoinen painatus. Kyse ei siis ollut mistään rihkamasta - joskus Psygnosis-pelin saattoi ostaa vain saadakseen sen hienon paidan itselleen.

Herrat Hetherington ja Lawson - toitte siis paljon iloa elämään ja upeita pelejä ihmisten pelattavaksi - toivotan teille hyvää matkaa sinne jonnekin.