
Indiekehittäjä Jonathan Blow'n odotettu pulmanratkaisupeli The Witness on osoittautunut myyntimenestykseksi.
Viime viikolla julkaistu Thekla, Inc. -studion kehittämä The Witness on hyvää vauhtia saavuttamassa Blow'n edellistä peliä, kiitosta kerännyttä Braidia. Blow ei pysty paljastamaan tarkkoja lukuja vaitiolosopimusten vuoksi, mutta hänen mukaansa The Witness voi hyvinkin päästä ensimmäisen viikkonsa myynneissä Braidin ensimmäisen vuoden myyntilukemiin.
It's hard to talk about numbers without breaking NDAs, but The Witness is on track to sell more in a week than Braid sold in its first year,
— Jonathan Blow (@Jonathan_Blow) 31. tammikuuta 2016
Pc:lle ja PS4:lle julkaistun The Witnessin luojaa huolestuttaa kuitenkin pelin laiton jakelu. Hänen mukaansa The Witness on erään torrent-sivuston suosituin peli. Blow kertookin, että piratismi voi rajoittaa kehittäjien mahdollisuuksia vastaavan mittakaavan julkaisun kehittämiseen.
It seems The Witness is the #1 game on a certain popular torrent site.
Unfortunately this will not help us afford to make another game! :(
— Jonathan Blow (@Jonathan_Blow) 28. tammikuuta 2016
Lähde: Twitter
Kommentit
Ostoon lähtee välittömästi, kunnes hinta laskee sinne 20€ tuntumaan. Liki neljäkymppiä tuntuu hieman liian suolaiselta, vaikka pelissä sisältöä on kuulemma huimat määrät.
pakkohan se oli ostaa, hieman kyllä harmitti että fyysistä painosta pelistä ei tullut mutta näillä mennään.
Helkkarin hieno asia että tälläinen peli myy. Tuo lähes 40€ hinta tosian hiukan ihmetyttää. Moni ei varmaan täyteen hintaan uskalla hankkia kun on senverran erilainen, ettei oikein tiedä sopiiko omaan pelimakuun. Tästä ei ilmeisesti mitään demoa ole ainakaan vielä julkaistu. Toki videomateriaalia on varmasti verkko täynnä. No, toivottavasti moni piraatti toteaa pelin kuitenkin hyväksi ja menee vinguttaan visaansa.
PC-pelaajat palkitsevat kehittäjää hyvästä pelistä lataamalla sen laittomasti.
Kiitos, PC-pelaajat. Pelien kehitystä ei rajoita "heikot konsolit" vaan se, että te ette kykene maksamaan peleistä.
Niillä menee kaikki rahat sen super-PC:n rakentamiseen.
Kannattaa katsoa virallisia myyntilukuja, kun ne julkaistaan. Myös kehittäjä voi katsoa itseään peliin ja miettiä minkä takia ei valinnut esimerkiksi Denuvoa DRM suojaukseksi. Tämä suojaus on todella vaikea purkaa. Uusimmista peleistä ei olla saatu purettua yhtäkään. Eli jos yritys itse valittaa piratoinnista, niin saa itse ottaa myös vastuuta, kun siihen on olemassa ratkaisu. Denuvo voi tulevaisuudessa tulla yleisimmäksi suojaukseksi ja piratointi vähenee tämän myötä merkittävästi. Tällä hetkellä Denuvon suojausta käyttää mm. Just Cause 3, Fifa 16, Rise of the Tomb Raider, Far Cry Primal yms.
Toinen asia joka piratointikeskustelussa on yleensä kokonaan jätetty huomioimatta. Jos pelaaja A kuulee jotain tuntemattomasta pelistä ja päättää ladata pelin X laittomasti. Jos pelaaja A piratoi pelin ja pitää siitä. Hän Kehuu sitä kavereilleen, jotka eivät olleet kuulleet pelistä, eivätkä olisi ikinä olleet ostamassa tätä. Tämän henkilön A:n suositukset voivat kuitenkin lisätä pelin myyntiä isossa mittakaavassa, jos hänen kavereistaan vaikka edes yksi tai useampi ostaa virallisen pelin (joko PC:lle tai PS4:lle). Piratointi ei ole ikinä täysin mustavalkoista. Eli kun käydään keskustelua laittomien latausten määrästä, niin kannattaa ottaa huomioon, ettei näistä laittomista latauksista kuin murto-osa olisi ollut ostamassa täysinhintaista peliä muutenkaan. Itse en maksaisi tuosta The Witness pelistä täyttä hintaa ikinä, mutta mitä videoista olen nähnyt, niin voisin suositella sitä puzzle pelien ystäville. Eli jos itse vaikka lataisin piratoidun pelin ja näyttäisin sitä ystävilleni (jotka ostaisivat kyseisen pelin), niin lisäisin suoraan pelin myyntiä.
Piratoinnista kun puhutaan, niin kannattaa myös huomioida, miten PC-pelien myynti ja PC:llä käytetty rahamäärä on ylittänyt jopa konsolit. Olenkin jo linkannut esimerkiksi EA:n ja Ubisoftin osavuosikatsauksia aiemmin, joissa käy ilmi PC alustan myyntien kehityksen kasvu vuosi vuodelta. Eli vaikka piratointi on ollut voimakasta, niin peleihin käytetty rahamäärä on noussut.
"PC-pelien myynti ja PC:llä käytetty rahamäärä on ylittänyt jopa konsolit"
F2P pelien ansiosta.
Minustakin tuo peli on vähän liian kallis "pelkäksi" latauspeliksi. Silloin kun peli maksaa yli 25e, pitäisi siitä mielestäni löytyä myös fyysinen versio. Mikäli sisältöä on tuon 40 euron edestä niin eikö silloin nimenomaan fyysinen versio olisi perusteltu? Itse ajattelen niin, että pelkät latauspelit ovat sen takia pelkästään latausversioita, että niissä ei ole sisältöä oikein täyttämään levyä. Mikäli hinnaksi lyödään 40 euroa, niin kyllä silloin pitäisi olla sisältöäkin oikeuttamaan levyversio.
Nyt ostan alesta jos ei ole fyysistä versiota. Aivan kuten Vanishing of Ethan Carterin, Talos Principlen ja Soman. Talosista tosin huomasin myöhemmin löytyvän myös levyversion, koska en tajunnut pelin olevan niinkin pitkä tai muutenkaan levyversion olevan olemassa. Onkin noista kolmesta ainoa, josta on perusteltua (sisältö/pituus) olla myös fyysinen versio.
Peli vaikuttaa loistavalta ja luultavasti aika paljon samaa tuon Talosin kanssa. Ainakin perusidea maailmasta, jossa voi samoilla ja tehdä puzzleja, jos ei muuta. Saapa nähdä kumpi on parempi, jos noita nyt lopulta on mieluisaa edes vertailla.
En tiedä millä F2P peleillä esim Ubisoft tahkoo rahaa. Esim PC:n tuotot kokonaisliikevaihdosta viime vuosineljänneksellä oli 20% (vaikka Ubisoftin maine PC-pelaajien keskuudessa on todella heikko). Vertailuna Xbox One pelien tuotot olivat 10% ja PS4 24%. EA:lla tuotot ovat olleet vielä huomattavasti korkeammat PC-puolella. Pelkästään digitaalisen sisällön tuotto kokonaisliikevaihdosta oli viimeisellä vuosineljänneksellä 77%, josta PC:n osuus oli suurin ja kasvavin osa-alue. Suurin osa EA:n tuotoista muodostui juurikin digitaalisella lisäsisällöllä. Free to play pelien osuus ei taida olla kovinkaan suuri (free to play pelejä ei löydy juurikaan Originista). Steam puolestaan onnistunut erinomaisesti free to play pelien kanssa. Täytyy luennon jälkeen katsoa tarkemmin tuo osavuosikatsaus ja onko siellä ilmoitettu tarkasti mitkä pelit ovat tuottavimpia.
Voisitko ilmoittaa mitkä F2P pelit ovat nämä, jotka ovat nostaneet Ubisoftin ja EA:n PC:n liikevaihtoa niinkin merkittävästi. Itse sanoisin, että tuotot ovat muodostuneet DLC:llä ja oheismyynneillä. Ei niinkään F2P peleillä.
Edit. Mitä tulee itse The Witness peliin, niin täytyy kyllä todeta, että kyseessä on visuaalisesti yksi kauneimpia pelejä mitä tiedän. Pisteet visuaalisille suunnittelijoille. Äänimaailma on puolestaan pelivideoiden perusteella lievä pettymys.
Ei ole.
Niin, koska PC-pelaajat ovat edelleenkin kykenemättömiä maksamaan peleistä. Se pitää saada sillä muutaman euron hinnalla Steamin alesta, että sen voi ostaa. Silloin se ei hyödytä kehittäjää ja julkaisijaa taloudellisesti lainkaan. 40 euroa pelistä, joka ainakin IGN:n arvostelun mukaan tarjoaa viihdykettä n. 40-50 tuntia, ei ole liikaa millään mittarilla. Piste.