Ranskalaisoikeus: Steam-käyttäjillä on oikeus jälleenmyydä pelejään / Uutiset / pelaaja.fi

Ranskalaisoikeus: Steam-käyttäjillä on oikeus jälleenmyydä pelejään

20.09.2019 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
18

Ranskalainen tuomioistuin on linjannut, että Steam-käyttäjillä tulisi olla oikeus jälleenmyydä ostamiaan pelejä.

Vuonna 2015 kuluttajajärjestö UFC Que Choisirin nostamassa kanteessa väitetään Steamin käyttäjäsopimuksen olevan osittain EU:n lainsäädännön vastainen. Kanteen keskeinen osa on käyttäjien oikeus jälleenmyydä digitaalisia pelejä. Valven yritykset rinnastaa pelihankintoja jäsenmaksuun eivät vakuuttaneet tuomioistuinta, jonka mukaan Steam-käyttäjät ostavat tosiasiallisesti lisenssin hankkimaansa peliin. Näin ollen käyttäjillä tulisi olla oikeus jälleenmyydä myös digitaalisesti hankkimaansa peliä.

Oikeuden mukaan myös neljätoista Steam-käyttäjäsopimuksen kohtaa eivät ole toimeenpanokelpoisia. Valve ei esimerkiksi voi laillisesti pitää käyttäjien Steam Walletiin ladattuja rahoja käyttäjien poistuessa alustalta. Lisäksi Valven tulisi kantaa vastuu Steamissa myytyjen tuotteiden käyttäjille aiheuttamista haitoista, vaikka tuotteet olisivatkin vielä keskeneräisiä.

Valve on ilmoittanut olevansa eri mieltä tuomioistuimen päätöksen kanssa ja aikovansa valittaa päätöksestä.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Jokohan kohta alkaisi olla aika kirjoittaa nämä digijakelun pelisäännöt ihan laeiksi yhteistyössä kaikkien palveluiden kanssa, eikä aina tasavälein ottaa jotain yhtä tiettyä alustaa silmätikuksi?

Yksikään digialusta ei tietääkseni vielä salli pelien jälleenmyymistä, joten Steam saa tässäkin taistella koko alan puolesta vanhentunutta lainsäädäntöä vastaan ja kiitoksena sitten vaan kettuillaan niistä provisioista.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Oliko tämä se kiista missä oli muitakin mukana mutta ne sopivat kiistan toisin kuin Valve joka meni oikeuteen asti

Käyttäjän Billet kuva
Billet
Lainaus frozen

Oliko tämä se kiista missä oli muitakin mukana mutta ne sopivat kiistan toisin kuin Valve joka meni oikeuteen asti

Kyllä tässä muistaakseni oli koko digitalinen genre, toki valve tuossa etunenässä kokonsa vuoksi.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Hyvä, että Steamin asemaa pyritään horjuttamaan muullakin kuin kilpailulla. Digitaaliset pelit pitäisi ehdottomasti saada myytyä eteenpäin. Nykyisessä muodossa digitaaliset pelien myynti palvelee lähinnä vain peliyrityksiä eikä asiakkaita.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus Kornholic

Hyvä, että Steamin asemaa pyritään horjuttamaan muullakin kuin kilpailulla. Digitaaliset pelit pitäisi ehdottomasti saada myytyä eteenpäin. Nykyisessä muodossa digitaaliset pelien myynti palvelee lähinnä vain peliyrityksiä eikä asiakkaita.

Ei EU lainsäädäntö koske pelkästään Valvea, vaan kaikkia muitakin digitaalisia kauppapaikkoja, jotka toimivat EU:n alueella. Eli horjutus tapahtuu ihan kaikille.

Ja näin onkin sitten hyvä alkaa muuttamaan kaikki digitaaliset palvelut subipohjaisiksi, että voidaan kiertää velvoite digitaalisesta jälleenmyynnistä. Toisaalta, eihän mikään estä sitä Valvea ottamaan osuutensa myös käytettyjen pelien kaupasta - ja miksi ei ottaisi - mutta voin vain kuvitella miten pelijulkaisijat tästä riemastuu. Varsinkin idie puoli, jossa raha on muutenkin tiukassa. Streamauspalvelut kaikkien anukseen, vaikka väkisin.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Kyllähän tuolta tulisi myytyä suurin osa pikkurahalla. Varmasti tekisi loven uusien pelien myyntiin. Sama homma pleikkarilla. Fyysisiä ei taas jaksa myydä kun vaiva on palkkaa suurempi. Eipä siis ihme ettei digipelien myyntiä ole sallittu.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus frozen

Oliko tämä se kiista missä oli muitakin mukana mutta ne sopivat kiistan toisin kuin Valve joka meni oikeuteen asti

Ei kai tällaista oikeusjuttua voi sopia muuten kuin hyväksymällä pelien eteenpäinmyynnin. Jos tämän yrittäisi sopia rahalla, niin kenelle raha maksettaisiin? Kaikille käyttäjille?

Lainaus Boblick

Toisaalta, eihän mikään estä sitä Valvea ottamaan osuutensa myös käytettyjen pelien kaupasta - ja miksi ei ottaisi - mutta voin vain kuvitella miten pelijulkaisijat tästä riemastuu. Varsinkin idie puoli, jossa raha on muutenkin tiukassa. Streamauspalvelut kaikkien anukseen, vaikka väkisin.

Niin, ilmiselvä lopputuloshan tässä olisi se, että pelejä myytäisiin alussa jonkin verran ja heti kun hätäisimmät ovat sen läpäisseet, niin halvemmat käytetyt pelit alkaa vallata markkinoita ja julkaisijoiden tulot romahtaa. Vaikka julkaisija ja Valve saisivatkin jälleenmyynnistä jonkin prosentuaalisen siivun, niin eihän tässä ole muuta tietä eteenpäin, kuin se, että digipelien hinnat nostetaan pilviin tai mennään sitten tilauspohjaiseen palveluun.

Malliesimerkki siitä miten typerällä lainsäädännöllä voi rampauttaa loistavan bisnesmallin. Jokainen Steamiin kirjautuva tietää tasantarkkaan, että pelejä ei voi myydä eteenpäin, joten miksi hemmetissä lain pitäisi "suojella" ihmisiä tässä tapauksessa. Minusta Valven ja asiakkaan välillä pitäisi olla tässä sopimusvapaus, eli kun näihin ehtoihin on tilin luonnin yhteydessä sitoutunut, niin niillä mennään.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Steam taisi hävitä tuon oikeusjutun, joten tulevaisuudessa pitäisi teoriassa saada myydä käytettyjä pelejä Ranskassa vai mitä tuo nyt meinaa? Koska kyseessä on EU-laki, niin leviääkö tuo sitten muihinkin EU-maihin? Kaikki puhuu Steamista, mutta eikö tuo laki koske jokaista myyntipaikkaa?

Mitenkähän tähän vastataan, geoblokkauksella, tilaus- ja striimipalveluilla? Tappoiko Ranska juuri omistuspohjaisen pelaamisen EU:ssa?

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Digitaaliset pelit eivät oikein voi olla käytettyjä koska "käytetyn" ostaja lataisi itselleen täysin "uudet" bitit, joten senkään takia ei pysty vertaamaan fyysisiin peleihin, jossa levy toimii omistamisen merkkinä/lisenssinä. Sen voi myydä eteenpäin, jolloin omistajuus siirtyy.

Digipeleissä sama toimisi korkeintaan kun myy käyttäjätilinsä mutta se lienee kielletty about kaikissa noissa, mitä olen ymmärtänyt.

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Mihin "käytetyn" digipelin arvonalennus oikein perustuisi? Ei ole levyä ja kansia jotka kuluvat käytössä. Uusi ja käytetty ovat tismalleen samanlaisia. Tulisiko Steamista huutonetin kaltainen osta omalla riskillä - sivusto jos jälleenmyynti sallittaisiin. Kuten zappah sanoi, Steam kuitenkin toimii datan välittäjänä ja refundien antajana. Tällä tyylillä kaikki steam-käyttäjät voisivat vain pyytää refundin kaikista peleistään ilman että kukaan enää välttämättä ostaisi niitä. Steam ei saisi voittoa. Toinen vaihtoehto on, että myyjä uploadaa omat bittinsä ostajalle mikä vaatii nettikaistaa sekä luottamusta rahan liikkumisesta kaupankäyjien välillä. En usko että toimisi hyvin.

On kuitenkin ylipäätään mieletön ajatus suhtautua digipeleihin kuten niukkoihin fyysisiin hyödykkeisiin. Digituotteen hankkiminen itselle ei ole keneltäkään muulta pois. Sitä voi Valve jakaa loputtomasti pikkurahalla. Kaikki muu tietoliikenne on vain lisäkustannus Valvelle.

Nostoja