Retrosunnuntai: Panzer Dragoon / Uutiset / pelaaja.fi

Retrosunnuntai: Panzer Dragoon

19.10.2008 // Kirjoittanut: finngamer
22

Segan pelejä emme vielä ole ehtineet Retrosunnuntaissa käsittelemään, mutta tällä viikolla aloitetaankin heti usealla pelillä. Vuorossa Panzer Dragoon -pelisarja.

Panzer Dragoon

Tekijä: Team Andromeda
Julkaisija: Sega
Alkuperäislaite: Sega Saturn
Julkaisu: Japani 10.3.1995, USA 11.5.1995, Eurooppa 30.8.1995
Saatavuus: Tällä hetkellä peliä ei ole saatavilla mistään latauspalvelusta. Alkuperäinen liikkuu alle 20 euron hinnoissa.

Panzer Dragoon -pelisarja ei ole nykypelaajalle erityisen tunnettu, mikä on suuri vääryys. Segan Saturn-konsolin alkuaikoina ensimmäinen Panzer Dragoon toimi komeana osoituksena laitteen suorituskyvystä, ja se olikin yksi laitteen laadukkaimmista peleistä. Tämä pitää edelleen paikkansa, ja peli kuuluu jokaisen Saturnistin kokoelmaan.

Panzer Dragoon on raiteilla kulkeva räiskintä, Rezin ja Starfoxin tyyliin. Pelaaja ohjaa pelihahmoa selässään kantavaa uljasta lohikäärmettä, mutta liikkumissuunta on pelkästään eteenpäin, tosin lohikäärmettä voi kuitenkin liikuttaa vihollistulen tieltä pois. Erikoisuutena tässä lajityypissä lohikäärmeen ratsastaja voi kääntyä ympäri, mahdollistaen katsomisen ja ampumisen joka suuntaan. Ruudulla näkyy kuitenkin tutka vihollisista, joten sokkona ei sentään tarvitse pyöriä ympäri. Aseita on kaksi: ratsastajan käsiase, jolla räiskitään kursorin avulla, ja lohikäärmeestä lähtevät hakeutuvat laserit, jotka päästetään matkaan maalaamalla ensin kursorilla useita kohteita.

Saturnin kompastuskivenä oman sukupolvensa konsolisodassa olivat sen tehot, tai paremminkin niiden käyttöön valjastamisen vaikeus. Harva pelintekijä osasi ottaa Saturnista irti tarpeeksi noustakseen ensimmäisen PlayStationin tasolle. Panzer Dragoon oli komea poikkeus, ja sitä oli todella ilo katsella. Taustat ovat toki hieman yksinkertaisia, mutta ruudulla kyllä piisaa toimintaa aivan tarpeeksi. Ehkä tehoja enemmän Panzer Dragoonin ulkonäössä kuitenkin merkkasi sen omaleimainen taiteellinen suunnittelu; peliä oli kuvittamassa muun muassa sarjakuvataiteilija Moebius.

Lisäksi arvostan pelin musiikkeja todella paljon. Jouset ja puhaltimet soljuvat pelaajan korviin samalla kun laajat maisemat avautuvat silmien eteen. Ja erityismaininta menee pelin lopputekstimusiikille, jonka rankkaan omaan pelimusiikin Top 3:eeni. Erikseen pitää myös mainita pelisarjan rikas maailma, jota varten on keksitty roppakaupalla historiaa ja jopa oma kieli, joka on sekoitus muinaiskreikkaa, venäjää ja latinaa.

Alkuperäiset Panzer Dragoon -pelit eivät ole kovinkaan hintavia, kunhan vain ensin löydät Saturnin jostakin. Muita mahdollisuuksia pelata ensimmäistä peliä ovat sen käännökset pc:lle ja Japanissa Sega AGES -sarjan osana PlayStation 2:lle. Kaikkein helpoiten pelin tosin saa käsiinsä Xboxille ilmestyneen Panzer Dragoon Ortan avattavana salaisuutena.

Panzer Dragoon II Zwei

Tekijä: Team Andromeda
Julkaisija: Sega
Alkuperäislaite: Sega Saturn
Julkaisu: Japani 22.3.1996, USA 1996, Eurooppa 1996
Saatavuus: Tällä hetkellä peliä ei ole saatavilla mistään latauspalvelusta. Alkuperäinen liikkuu alle 20 euron hinnoissa.

Noin vuoden kuluttua alkuperäisestä ilmestynyt jatko-osa vei nimensä saksalaisfetissin vielä pidemmälle, ja roomalaisen numeron perään laitettiin vielä selventävä lisänimi Zwei.

Kuten asiaan kuuluu, jatko-osa on samaa, mitä ensimmäinen pelikin, mutta kaikkea on enemmän ja kaikki on komeampaa. Tarinallisesti ollaan ajassa ennen ensimmäistä peliä. Jatko-osa alkaa hieman yllättävästi lohikäärme,esi ollessa lentotaidoton, joten pelin ensimmäinen osio pelataan maassa juosten.

Peli on edelleen raiteilla liikkuva räiskintä, mutta suurin muutos on tapahtunut kenttien vaihtumisessa lineaarisista sisältämään vaihtoehtoisia reittejä. Etsimällä näitä salareittejä et pelkästään pääse näkemään uusia maisemia ja vihollisia, vaan jopa muuttamaan pelin loppua. Tämä tuo peliin roppakaupalla uudelleenpeluuarvoa, kun ensimmäinen peli oli nähty suhteellisen nopeasti.

Toinen muutos on asesysteemin laajentuminen, nyt normaalin ampumisen ja lukittumislaserin lisäksi pelissä on latautuva berserk-mittari, jonka voi aktivoida putsaamaan ruutu vihollisista tai tekemään pomoihin kovaa vauriota, samalla kun pelaaja itse muuttuu vahingoittumattomaksi. Tässä kakkososassa lohikäärme myös kehittyi pelin edetessä, muuttuen sekä ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan.

Zwei jatkoi ensimmäisen pelin viitoittamalla tiellä, jossa se repi Saturnista kovia kolmiulotteisia tehoja irti. Maisemien sulava pyöriminen teki myös vaikutuksen. Aivan kuten ensimmäinen Panzer Dragoonkin, Zwei on yksi Saturnin parhaista kolmiulotteisista peleistä.

Seuraavaa, tuoreinta Panzer Dragoon -peliä ei vielä voida retrona pitää, mutta käsittelemme sen joka tapauksessa. Seuraavaksi vuorossa:

Panzer Dragoon Orta

Tekijä: Smilebit
Julkaisija: Sega
Alkuperäislaite: Microsoft Xbox
Julkaisu: Japani 19.12.2002, USA 14.1.2003, Eurooppa 21.4.2003
Saatavuus: Tällä hetkellä peliä ei ole saatavilla mistään latauspalvelusta, mutta peli on julkistettu saapuvaksi ainakin Amerikassa Xbox 360:n ladattavien Xbox Originals -pelien joukkoon.  Alkuperäinen peli on taaksepäin yhteensopiva Xbox 360:ssä. Peliä saa käytettynä alle 20 eurolla.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Segan lopetettua konsolien valmistamisen, Segan kovimmat pelisarjat jatkuivat muilla konsoleilla. Panzer Dragoon päätyi Xboxille, ja tällä kertaa lohikäärmeen selkään hyppää Orta-tyttö. Myös pelinkehittäjä vaihtui tällä välin; Team Andromedan hajottua Ortan kehitti Smilebit, tuttu muun muassa cel-shadingin esitelleestä Jet Set Radiosta.

Aivan ensimmäisenä Ortasta huomaa sen ulkoasun. Peli on vielä tänäkin päivänä upean näköinen, yksi vanhan Xboxin kauneimmista molempien Otogien ohella. Valtavat aavat ja karut alueet vaihtelevat rehevien laaksojen vesiputouksiin, samalla kun kimppuusi hyökkää armadan verran valtavia hyönteisiä. Seuraavaksi lennetään pilvien yläpuolella tuhoamassa puoli taivasta täyttäviä ilma-aluksia. Kaikissa Panzer Dragooneissa on sama visio eeppisyydestä, ja Ortassa tämä lunastetaan parhaiten.

Itse pelattavuus on edelleen vanhan koulukunnan räiskintää, joka alkoi tässä sukupolvessa olla jo vähenemään päin. Ja kuten asiaan kuuluu, myös pelin vaikeusaste on keskimääräistä korkeammalla. Peli ei välttämättä ole erityisesti kahta aiempaa peliä vaikeampi, mutta vanhemmilta peleiltä sitä osaa odottaa - uudemmissa peleissä se tulee aina vähän yllätyksenä.

Peliin on kuitenkin tullut paljon uudistuksia, jotka syventävät peliä huomattavasti pelkästä räiskinnästä. Tämänkertainen lohikäärme pystyy muuttamaan muotoaan kolmen eri muodon välillä; perusloharin voi muuntaa myös nopeaksi mutta heikoksi tai hitaaksi mutta enemmän vauriota tekeväksi otukseksi. Ortassa lohikäärmettä voi myös nopeuttaa ja hidastaa, eli pelaajalla on huomattavasti enemmän kontrolloitavaa kuin pelkkä aseen tähtäin. Myös lohikäärmeen kehittäminen on monipuolistunut edellisestä osasta, kun jokaisella lohikäärmemuodolla on omat kehityspisteensä ja pelaaja pystyy kasvattamaan niitä miten haluaa.

Japanissa Panzer Dragoon Ortaa mehusteltiin peräti erikoiskonsolin myötä. Tätä upeaa valkoista Xboxia valmistettiin vain 999 kappaletta, ja siitä joutuu näinä päivinä maksamaan monta sataa euroa.

Panzer Dragoon Orta on todella suositeltava ostos, jos saatte sen joskus käsiinne. Orta myös sisältää sarjan ensimmäisen osan avattavana bonuksena, mikä nostaa sen arvoa entisestään.

Saaga jatkuu...

Panzer Dragoon -pelit ovat lajityyppinsä parhaimmistoa. Pelien upea maailma ei kuitenkaan ole rajoittunut vain näihin kolmeen räiskintäpeliin, vaan Panzer Dragoon II Zwein jälkeen Saturnille ilmestyi myös komea roolipeli, Panzer Dragoon Saga. Mutta se onkin jo toisen sunnuntain tarina...

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Todella hyvä teksti! Mielenkiintoinen peli

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Oho etuajassa.

Muistan kun vuosia sitten Game Over -ohjelmaa katsellessa kuolasin tätä peliä, vaikken aluksi ihan edes tajunnut sen ideaa. Menoa oli nimittäin parhaimmillaan todella paljon, ja vielä kun 2D:hen tottunut pikkupoika tällaista 3D:tä ylipäätänsä kurkki, niin kyllä siinä vain meni silmät ristiin.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Panzer Dragoonia on pienenä tultu pelattua, mutta helvetin vaikea se on :D

Käyttäjän himopelaaja kuva
himopelaaja

Kyllä muistoja näistä aina herää.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Panzer Dragoon Orta hommasin tuoreeltaan Xboxlle ja ihan mukava peli no Segalla oli vielä silloin luottoa toista nykyään

Käyttäjän mico93 kuva
mico93

Taas oikein mukava arvostelu. kiitokset Kaitilalle.

Käyttäjän Aatukka kuva
Aatukka

LoL. En ole kuullutkaan. :D

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

"LoL. En ole kuullutkaan. :D"

Lopeta tuo LoLittelu jo.

Käyttäjän Danula. kuva
Danula.

En ole koko pelistä ikinä, mutta tuo erikoismallinen xbox on kyllä helvetin ruma :D

Käyttäjän JaakkimO kuva
JaakkimO

Ooh, hienoa että retronurkkaus perehtyy tällaiseenkin pelihistorian helmeen. Panzer Dragoon 1 oli aikanaan ensimmäinen Saturnin pelini, Panzer Dragoon Sagan jäädessä viimeiseksi. Taitaa muuten Saga olla jopa jonkin asteinen harvinaisuus, niin Saturnin loppuvaiheessa se tuli ja Eurooppa ei tainnut kovin montaa kopiota pelistä saada. Ebayssa hinnat heittelee muutaman sadan dollarin paikkeilla. Kyseessähän on silti ehkä tunnelmallisin rpg-eepos koskaan, upein soundtrack, sekä täydellisimmän hieno kansitaide on Sagassa. Täysin verrattavissa aikalaisiinsa, eli Grandiaan, FF7 ja 8:aan, tunnelmallaan jopa nousee mielestäni näiden yläpuolelle. Ehkäpä retro-osastolla tulee siitäkin juttua.