Retrosunnuntai: Super Metroid / Uutiset / pelaaja.fi

Retrosunnuntai: Super Metroid

5.10.2008 // Kirjoittanut: finngamer
32

Tervetuloa ensimmäiseen Retrosunnuntaihin! Tästä lähtien joka sunnuntai ilmestyvässä Retrosunnuntaissa otamme käsittelyyn yhden kiistattoman klassikon tai utuisen kuriositeetin. Ensimmäisenä vuorossa on...

SUPER METROID

Tekijä: Nintendo R&D 1, Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Alkuperäislaite: Super NES
Julkaisu: Japani 19.3.1994, USA 18.4.1994, Eurooppa 28.7.1994
Saatavuus: Saatavilla Wiin Virtual Console -palvelusta kahdeksan euron hintaan. Alkuperäisen kappaleen saa ohjeiden ja kotelon kera nykypäivänä omakseen noin 50 eurolla. Pelkkä pelikasetti pari kymppiä halvemmalla.

Nintendo on aina ollut kuuluisa peliensä pirteästä yleisilmeestä ja tunnelmasta. Mutta Metroid on aina ollut se poikkeus sääntöön. Pelisarja, johon Nintendo on kanavoinut kaiken särmänsä ja Segankin katu-uskottavat pelit varjoonsa jättävän asenteen. Pelin ensimmäiset kaksi osaa viihdyttivät pelaajia 8-bittisellä NESillä ja sitten mustavalkoisella Game Boylla, ollen samalla kummankin alustan parhaimmistoa. Pelin kolmannessa osassa eli Super Metroidissa ollaankin sitten jo niin nerokkaan pelisuunnittelun alkulähteillä, että sen jalanjälki näkyy tänä päivänäkin, esimerkiksi kaikissa sen jälkeen ilmestyneissä kaksiulotteisissa Castlevanioissa.

Pelin alku on yksi pelihistorian muistettavimmista, ja hyvästä syystä. Hienot välianimaatiot ja tuohon aikaan pelikaseteilla erittäin harvinaiset puhesamplet ovat vain kuorrutus kakun päällä.

Parasta alussa on tunnelma, kun laskeudut palkkionmetsästäjä Samus Aranina tutkimusasemalle, jossa vangitsemaasi viimeistä metroid-elämänmuotoa pidetään tallessa. Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin, sillä valot ovat sammuneet ja taustamusiikki enteilee pahaa. Laboratorion lattialla lojuu tiedemiesten ruumiita ja metroidin säilytysastia on tyhjänä. Seuraavaan huoneeseen mennessäsi löydät otuksen, mutta ilo on ennenaikaista, kun Metroid II:n päävastustaja Ridley hyökkää kimppuusi Metroid III:n ensimmäisenä vihollisena! Super Nintendon upeiden Mode 7 -tehosteiden saattelemana joudut pakenemaan tuhoutuvan tutkimusaseman vääntyileviltä käytäviltä, takaisin omaan alukseesi. Pulssi on korkealla, ja takana vasta pari minuuttia pelistä.

Varsinaiselle pelialueelle, Zebes-planeetalle, päästyään Samukselle ja pelaajalle alkaa valjeta pelin henki. Samus on yksin. Pelimaailma on valtava ja sokkeloinen, ja ennen kaikkea nerokkaasti suunniteltu. Löydetyt uudet kyvyt avaavat uusia eri teemoihin jaettuja alueita, vain johtaakseen uusien salaisuuksien äärelle. Super Metroid on kuuluisa lukemattomista salareiteistään, joiden kaikkien löytäminen ilman läpipeluuohjeita on hatunnoston arvoinen suoritus.

Läpipeluuohjeista puheen ollen, pelistä julkaistiin aikanaan kaksi versiota, perusversio ja ns. ”Big Box”. Isossa lootassa tuli mukana ylisuuri ohjekirja/läpipeluuopas.

Pelin grafiikat ovat todella rikkaat. Pienet eläväiset yksityiskohdat siellä täällä, kuten taustoissa mönkivät pienet ötökät, tuovat kaksiulotteiseen peliin paljon lisää. Mutta erityisesti salareittien etsiminen tuo koko pelimaailman eloon, kun jokaista seinämää katsoo epäillen ja toiveikkaana. Super Metroid kutsuu seikkailemaan. Äänimaailma tuo tunnelmaan kenties vielä enemmän. Pelin musiikki koostuu sekä mukaansatempaavista biiseistä että hyytävistä taustamusiikeista, ja esimerkiksi metroidien kirkunan muistaa vaikka unissaankin.

Super Metroid on kestoltaan noin kymmenisen tuntia, mutta kaikkien salaisuuksien löytäminen vie paljon enemmän aikaa. Toisaalta pelin ympärille on kasvanut speedrun-skene, jossa pelaajat yrittävät pelata pelin mahdollisimman nopeasti läpi käyttäen kaikkien taitojensa lisäksi erilaisia kikkoja, joilla ohittaa suuria osia pelistä ja sitten pärjätä näillä vajailla ominaisuuksilla. Super Metroid on kulttikamaa, pelasitpa sitä millä mentaliteetilla tahansa.

Loistava rakenne, salareitit, upeat pomot, hyytävä musiikki… Monessakin suhteessa edellä aikaansa, Super Metroid on yksi pelien merkkipaaluista.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

No niin, näitähän on jo odotettu ja avaus onkin hyvä. Varsinkin kun ensimmäisenä käsittelyssä vieläpä oikeasti taidokas ja ikimuistoinen peli.
Tulen kyllä jatkossa odottamaan sunnuntaipäiviä jo pelkästään retrotekstien takia.

Toivottavasti saisitte mahdollisimman paljon niitä vähän tuntemattomimpiakin tekeleitä esiteltyä.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Metroid Prime ei ole niin tunnettu,itsekin olen pelaillut vain joskus GBA:lla.Kiva saada vähän infoa..
Seuraavaksi olisi kiva kuulla Megamanista :P

Käyttäjän himopelaaja kuva
himopelaaja

Hienoa että saa nytten sunnuntaiksikin jotain uutista. Tuota peliä en olekaan pelannut.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Aaah, tämä vasta on hyvä peli ^^ Aivan mahtava. Suosittelen kaikille!

-SuurFett

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Hyvä avaus hyvälle uudelle aiheelle. Itse pelasin taannoin itseltäni löytyvää alkuperäistä Snes palikkaa pelistä ja onhan se vielä tänäkin päivänä todella mahtava peli. Yksi Snesin parhaita pelielämyksiä. Ja ne musiikit, voi juma _ auta kun on makeat soundit pelissä! Pelin saatuani olin vielä melko nuori ja peli oli yksi ehkä jopa pelottavimpia pelejä tuolloin, mitä lienee vaikea uskoa Nintedo pelistä, mutta näin se oli aikana, kun ei ollut RE sarjaa tai SH:takaan konsoliympyröissä.

8 euroa tästä ei ole todellakaan paha, eli jos Wii löytyy niin vaadin teitä kaikkia ostamaan tämän pelin välittömästi. Nykystandardeissakin tuo peli laittaa mitä tahansa perusseikkailua päähän 100-0.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ja lisäystä vielä edelliseen viestiin:

R.I.P Gunpei Yokoi 1941–1997

Pelisarjan isä ja yksi luovimpia Nintedon suunnittelijoita koskaan. Hänen jälkeensä ei mielestäni Metroid sarja kehittynyt mitenkään merkittävästi ja pidänkin Super Metroidia "viimeisenä" sarjan pelinä, ikäänkuin Metroid trilogian viimeisenä osana.

Käyttäjän memph kuva
memph

Tosi retrona olisi ollut, kun olisitte esitelleen NES version tästä! :) Ja retrona haluisin esiteltävän myös NES versioiden Metal Gearit!! :P

Käyttäjän Eemeli Rekunen kuva
Eemeli Rekunen

"Hienoa että saa nytten sunnuntaiksikin jotain uutista. Tuota peliä en olekaan pelannut."

Onhan täällä uutisoitu sunnuntaisin jo monta viikkoa putkeen.

Tästä lähtien tämä retropläjäys nähdään aina sunnuntaina kello 21.

Käyttäjän Tuamas kuva
Tuamas

"Tästä lähtien tämä retropläjäys nähdään aina sunnuntaina kello 21."
Great! Ensi sunnuntaita odotellessa ;)

Käyttäjän Fortuna kuva
Fortuna

Kiitos kovasti tästä! Sait minut innostumaan pelistä ja nyt tuli semmonen fiilis, että SNES on hankittava heti!