Ruotsissa pohditaan erikoisleimaa sukupuolten välistä tasa-arvoa ajaville peleille / Uutiset / pelaaja.fi

Ruotsissa pohditaan erikoisleimaa sukupuolten välistä tasa-arvoa ajaville peleille

14.11.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
14

Ruotsalaiset videopelit saattavat tulevaisuudessa saada kylkeensä erikoisleiman, mikäli niiden katsotaan edistävän sukupuolten välistä tasa-arvoa. Idean takana on Ruotsin pelialan kauppajärjestö Dataspelsbranschen, joka tutkii parhaillaan mahdollisuuksia vähentää seksismiä ja sukupuolistereotypioita peleissä.

Dataspelsbranschenin projektia tukee Ruotsin valtion teknologiarahoitusorganisaatio Vinnova 272 000 kruunun eli noin 30 000 euron voimin.

Uutissivusto The Localin mukaan kauppajärjestön aikeena on analysoida yhdessä pelinkehittäjien kanssa, kuinka ruotsalaiset pelit käsittelevät naishahmoja ja sukupuoliin liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Siinä ohella järjestö pyrkii pitämään lisäksi silmällä keinoja, joilla pelien kehittäjät ovat keksineet edistää sukupuolitasa-arvoa, ja rohkaista sitten muita kehittäjiä kokeilemaan vastaavia lähestymistapoja.

Mahdollisen leimaidean yksityiskohtia ei ole vielä hiottu täysin loppuun asti. The Localin mukaan Dataspelsbranschen pohtii ainakin vielä, pitäisi leiman olla lähinnä todistus, jota peliyhtiöt voivat halutessaan käyttää markkinoinnissaan, vai pitäisikö kaikki tällaiset ruotsalaispelit merkitä vain suosiolla.

Projektin johtaja Anton Albiin uskoo jo vakaasti, ettei leimaidea ole uhka luovuudelle. Hän itse asiassa jopa näkee, että se voi mahdollisesti rohkaista pelifirmoja ottamaan peleistään aina vain enemmän irti.

– Pelit voivat olla myös kulttuurillisen ilmaisun muoto, joka heijastaa yhteiskuntaamme tai sitä, millainen haluaisimme sen olevan. Pelit voivat auttaa meitä luomaan monipuolisia työpaikkoja ja jopa muuttamaan tapaa, jolla ajattelemme, Albiin kuvaili The Localille.

Ruotsi on toiminut jo vuosia synnyinmaana niin monille suurille kuin pienillekin pelimenestyjille. Maassa pelialalla toimivat esimerkiksi sellaiset firmat kuin DICE, Paradox Interactive, Avalanche Studios, Mojang, Dennaton Games ja Starbreeze, joiden myötä maailmaan on saatu nimikkeitä kuten Battlefield, Chronicles of Riddick, Mirror's Edge, Minecraft, Hotline Miami, Crusader Kings ja Brothers: A Tale of Two Sons.

Lähde: The Local

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Sukupuolistereotypiat ei haittaa silloin, kun on kyse miehistä, mutta auta armias, jos pelissä on vähäpukeinen ja seksikäs nainen! Koska kaikki miehethän ovat ylimaskuliinisia ja komeita tappokoneita. 0/5 ei jatkoon. Feminismi ei ole sama asia kuin tasa-arvo.

Käyttäjän JiiiHaad kuva
JiiiHaad

Mitkähän nykyiset pelit tuon leiman saisivat?
Brothers: A Tale of Two Sons tuskin saisi leimaa, mutta saisiko Sisters: A Tale of Two Daughters? :D
Jännä idea silti, toivottavasti tätä ei kusta.

Käyttäjän Ujo Piimä kuva
Ujo Piimä (ei varmistettu)

Peleissä voi tietysti ottaa moraalisesti kantaa, mutta mielestäni leimaamisella mennään jo vähän liian pitkälle. Eikö sellaisen pelin, joka edistää kaikkea hyvää, tulisi tulla vain yksinkertaisesti palkituksi jossain gaalassa, missä taidetta muutenkin pannaan kilpasille keskenään. Se pitää riittää. Leiman laittaminen peliin on kuin ampuisi tykillä kärpäsiä. Tarvitaan vain erikoismaininta sarjassamme kaikenlaiseen hyvyyteen opastavat pelit. (GTA saisi heti erikoismaininnan, kun se ottaa moraalisesti kantaa siihen, onko viisasta ja oikein ajaa ihmisten yli autolla? Siinähän käy niin että muutaman viattoman pikselihahmon yli vielä voit ryllätä, mutta jos jatkat samaa pidempään, saat lopulta poliisit perääsi, jolloin olo käy tukalaksi. Näin GTA kannustaa pelaajaa oikeisiin moraalisiin valintoihin, kweh! ;) VAADIN VUODEN HYVÄ TEKO -PALKINTOA ROCKSTAR NORTHILLE JA HETI )

Käyttäjän peelopuu kuva
peelopuu

Jos tämä liike menee läpi niin sitten pelejä, joissa ei ole tätä leimaa, ruvetaan mahdollisesti katsomaan negatiivisesti syrjiviksi ja epätasa-arvoa ajaviksi peleiksi. Asioiden leimaaminen(pun intended) ei ole mielestäni järkevää varsinkin näin aroissa asioissa.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Ei mitään järkeä.

Jos molempien sukupuolten edustajia esitetään epärealistisesti, mutta eri lailla, kuka on sanomaan missä menee tasa-arvoisuuden raja.

Jos peli kuvaa olemassaolevaa, epätasa-arvoista, yhteiskuntaa realistisesti (eli tasa-arvoisen tarkasti molempien sukupuolien tilannetta) niin onko peli tasa-arvoinen vai epätasa-arvoinen? Muuttuuko tilanne miksikään jos kuvattava yhteiskunta on mielikuvitusta?

Onko jokainen peli missä ei ole kumpikin (tai ei kumpikaan) sukupuoli pelattavana epätasa-arvoinen? Entä transseksuaalit, hermadofriitit yms ns "kolmannet" sukupuolet?

Ennen kaikkea: Miten moiset leimat vaikuttaisivat pelikehitykseen, artistiseen luovuuteen?

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Vaadin peleihin sen tavallisen PEGI-varoitusrimpsun jatkoksi vielä misogynismi-leimaa, jolla voidaan merkitä pelit, joiden hahmokaarti ei sisällä vähintään 50% vahvoja naishahmoja tai jos jollain hahmolla on esimerkiksi sexistinen paita päällä. (Ks. http://www.theverge.com/2014/11/13/7213819/your-bowling-shirt-is-holding-back-progress VAROITUS! ARTIKKELI SAATTAA MERKITTÄVÄSTI VAHINGOITTAA USKOASI IHMISKUNTAAN!)

Käyttäjän JiiiHaad kuva
JiiiHaad
Lainaus käyttäjältä Haerski

Ks. http://www.theverge.com/2014/11/13/7213819/your-bowling-shirt-is-holding-back-progress VAROITUS! ARTIKKELI SAATTAA MERKITTÄVÄSTI VAHINGOITTAA USKOASI IHMISKUNTAAN!

This is the sort of casual misogyny that stops women from entering certain scientific fields.
Huh huh! Onneksi huomasin lukea toimittajan nimen ja sehän olikin "GamerGate-toimittaja" Chris Plante joka näkee naisvihaa joka paikassa. Viime kuukaudet on ollut aivan uskomatonta uutishullutta ja pelkään että tämä pelien "tasa-arvoleima" kusahtaa juuri näiden yliherkkien loikkaantujien takia.

Käyttäjän Kakkuonhyvaa kuva
Kakkuonhyvaa
Lainaus käyttäjältä Haerski

(Ks. http://www.theverge.com/2014/11/13/7213819/your-bowling-shirt-is-holding-back-progress VAROITUS! ARTIKKELI SAATTAA MERKITTÄVÄSTI VAHINGOITTAA USKOASI IHMISKUNTAAN!)

Miksi? Kannattaa kuunnella varoitusta.

Käyttäjän Mr.Monttu kuva
Mr.Monttu

Hohoijaa taas...ja toi vergen uutinen on kaiken huippu. Tää "tasa-arvo" touhu alkaa olla jo surkuhupaisaa. *facepalm*

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä Kornholic

Sukupuolistereotypiat ei haittaa silloin, kun on kyse miehistä, mutta auta armias, jos pelissä on vähäpukeinen ja seksikäs nainen! Koska kaikki miehethän ovat ylimaskuliinisia ja komeita tappokoneita. 0/5 ei jatkoon. Feminismi ei ole sama asia kuin tasa-arvo.

+1

Nostoja