Muualla maailmassa Mature- tai K18 -leimalla varustetut pelit olivat vuosia käytännössä katsottuna kiellettyjä Australiassa, sillä maan lainsäädännössä ei ollut vastaavaa rajoitusta aikuisille suunnatuille peleille. Tämän luokituksen puuttuminen teki niiden myynnistä kiellettyä, mutta vuosien poliittisen lobbauksen ja kampanjoinnin ansiosta tällainen luokitus kuitenkin saatiin viimein aikaiseksi ja se astui voimaan viime vuoden lopulla.

Uuden R18+ luokituksen alla Australiassa on vuoden alusta laskien julkaistu 17 peliä, mutta tuleva Saints Row IV on ensimmäinen, jolle ei myönnetä edes sitä, mikä tekee sen julkaisusta Australiassa mahdotonta. Syyksi maan pelien ikärajoituksista vastaava virallinen taho on kertonut pelin sisältämän seksuaalisen väkivallan vihjailun sekä huumeiden käytön palkitsemisen tai sen myönteisen kuvaamisen. Viranomaisille liikaa oli mitä ilmeisemmin pelin sisältämä Alien Anal Probe -ase, joka tekee juuri sitä mitä nimen perusteella voi olettaakin.

Saints Row -sarja on tullut tunnetuksi älyvapaudestaan ja huonosta huumoristaan. Sen kolmas osa julkaistiin Australiassa MA 15+ -luokituksella varustettuna vuonna 2011.

Saints Row IV näyttää ennakoiden perusteella vetävän vieläkin pahemmaksi tai paremmaksi: päähenkilö nousee USA:n presidentiksi ja joutuu virtuaalitodellisuuteen, jossa hän saa supervoimat ja taistelee Maan valloitusta yrittäviä avaruuden muukalaisia vastaan. Suomessa ja Euroopassa pelin saa PEGI 18+ -merkinnän. Pelin tekijä Volition ja julkaisija Deep Silver ovat jo ilmoittaneet muokkaavansa pelin Australian version sisältöä niin, että se saa R18+ -luokituksen ja voidaan näin julkaista maassa.

Myös Xbox Live Arcaden uutuushittipeli State of Decay on joutunut samaan tilanteeseen Saints Row IV:n kanssa. Sen kohdalla syy on huumeiden käytön esittäminen positiivisessa tai hyötyä antavassa valossa. Tällä viitataan siihen, että pelissä kuntoa palautetaan napsimalla purkeittain kipulääkkeitä. Mitähän Max Payne tähän sanoisi?

Lähde: Kotaku

 

Lisää luettavaa