Seitsemän vuoden työ valui hukkaan: Nintendo torppasi Super Mario Brosin tuoreen Commodore 64 -version / Uutiset / pelaaja.fi

Seitsemän vuoden työ valui hukkaan: Nintendo torppasi Super Mario Brosin tuoreen Commodore 64 -version

24.04.2019 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
5

Viime viikolla julkaistun Super Mario Bros. -tasoloikkaklassikon Commodore 64 -version taru päättyi lyhyeen.

Nimimerkillä ZeroPaige tunnettu kehittäjä julkaisi viime viikolla uskollisen Commodore 64 -käännöksen Nintendo-klassikosta. Seitsemän vuoden työn tuloksena julkaistu epävirallinen käännös sai runsaasti huomiota retroharrastajien joukossa, mutta ZeroPaigen harmiksi julkaisu kiinnitti myös Nintendon huomion.

Käännöksen julkaisusta ehti kulua vain muutamia päiviä ennen kuin Nintendo alkoi toimittaa peliä jaelleille sivustoille poistopyyntöjä tekijänoikeuksiinsa vedoten. Esimerkiksi Commodore Computer Club kertoo joutuneensa poistamaan Super Mario Brosin jakelusta saatuaan Nintendon juristeilta sähköpostitse pyynnön pelin poistamisesta.

Super Mario Brosin taival Commodore 64:llä päättyi siis valitettavan lyhyeen. Onneksi kuitenkin todistusaineisto elää Internetissä esimerkiksi alla näkyvän videon muodossa.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Mikä odottamaton yllätys. Eikö nämä fanipelien tekijät ikinä opi?

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tuon nyt löytää satavarmasti vielä jostain jos sen haluaa löytää. Netti on täynnä ihmisiä, jotka ottaa tällaiset talteen heti ja siihen päälle vielä ne, jotka ihan muutenkin tuon halusivat itselleen pelattavaksi. Kopioita löytyy siis varmasti tuhansittain ympäri maailmaa.

Maalaisjärjellä tätä ykkös-Marion suojelua ei oikein ymmärrä. Ihan kuin siitä kauheasti saisi vielä tuloja ja ihan kuin nämä Mariota C64:lla pelata halunneet nyt ostaisi jonkun Nintendon laitteen, jolle sitten hankkisivat sen Marion. Kyse oli nimenomaan C64-versiosta, jonka ihmiset halusivat, ei puhtaasti pelkästä Mariosta. Minustakin tuo on siisti juttu että saatu käännettyä tuolle vehkeelle.

Tietenkin tässä lienee myös sitä Amerikan meininkiä, että jos et suojele omaisuuttasi niin se katsotaan vapaaksi riistaksi vai miten se meni, joten toki Nintendo on joltain osin myös pakotettu tällaiseen. Tosin kyllä samalla firma on muutenkin turhan tarkka kaikesta peleihinsä liittyvästä kun vielä vähän aikaa sitten ei niitä Youtube-videoitakaan saanut tehdä. Puhdasta mainosta nekin olisivat, sillä jos jossain peleissä on parempi pelata itse kuin katsoa Youtubesta, niin se on Nintendon pelaaminen edellä tehdyt pelit. Eihän niissä tarinaa juuri edes ole ja ne mitä on, on sitä "printsessa on taas varastettu. Käypä hakemassa takasin."

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Noh, eiköhän ne noin kaksi ihmistä, jotka tuota oikeasti haluavat pelata, ehtineet jo ladata omansa. Ja luultavasti nämä jakavat sen nyt johonkin piraattilahteen.

Ehkä kyseenalaistaisin tekijän harrastusvalinnat, jos ei ottanut jo ennalta huomioon, että näin tulee käymään.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Tosiaan kyllähän näissä faniprojekteissa kannattaisi selvittää aivan alúksi se, mikä on pelin/pelisarjan oikeudet omistavien tahojen kanta. Menihän tuossa taannoin myös se vuosia työstetty KOTOR-remake faniprojekti harakoille kun Disney torppasi projektin uhkaamalla oikeusjutulla....ja tuossa vaiheessa Kotor "Apeiron" oli ollut työn alla jo melko pitkään, monta vuotta, joten voin kuvitella miltä tuon projektin tekijältä tuntui kun vuosien työ meni hukkaan...mutta olisi kannattanut tässäkin kannattanut ensin selvittää Disneyn kanta ennenkuin projektia lähdettiin viemään eteenpäin.

Nintendon kannan nyt pitäisi olla kaikille selvä, kun ovat jo vuosia torpanneet yhden faniprojektin jos toisenkin.

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Juu ei tätä koskaan pois netistä saada (kuten ei mitään muutakaan) ja itsekin tajusin poimia tämän talteen välittömästi julkaisun jälkeen.

Eli ei tuon jätkän työ hukkaan mennyt. Pelin saa varmasti edelleen jostain ja lisäksi tuo oli muutenkin jaossa täysin ilmaiseksi joten mitään mahdollisia tulojakaan ei tyyppi menetä.

Nostoja