Sony hakee yllättävää tavaramerkkiä – pelikansa naureskelee partaansa / Uutiset / pelaaja.fi

Sony hakee yllättävää tavaramerkkiä – pelikansa naureskelee partaansa

9.01.2016 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
10
Sony hakee yllättävää tavaramerkkiä – pelikansa naureskelee partaansa

Sony Computer Entertainmentin tuore tavaramerkkihakemus hämmentää verkossa.

Keskustelufoorumi NeoGAFin käyttäjät törmäsivät eilen Sonyn lokakuussa Yhdysvalloissa tekemään tavaramerkkihakemukseen, jonka sisältö yllätti monet. Hakemuksen perusteella Sony yrittää tuoda video- ja suoratoistopalveluissa yleisessä käytössä olevan "let's play"-pelivideoilmauksen omien siipiensä suojaan.

Hakemuksen mukaan tavaramerkki koskisi videopelien ja muun audiovisuaalisen materiaalin "sähköistä lähetystä ja suoratoistoa maailmanlaajuisten ja paikallisten verkkojen kautta", mikä täsmää sanaparin nykyisen käyttötarkoituksen kanssa. Ilmaisulla on pitkä historia, eikä Sony ollut millään mittapuulla ensimmäinen sitä käyttänyt taho.

Tiedossa ei ole, miksi Sony tahtoo tehdä sanaparista tavaramerkkinsä, mutta NeoGAFin käyttäjät ovat spekuloineet yhtiön yrittävän estää kilpailijoitaan käyttämästä sitä suoratoistopalvelujensa puitteissa. Hakemusta ei ole vielä hyväksytty, ja Sonylta pyydettiin sen tiimoilta joulukuun lopulla virallista selvennystä.

Foorumin käyttäjien reaktiot hakemukseen kattavat koko ihmisluonnon kirjon: kommentit heittelevät täydestä vihasta epäuskoiseen huvittuneisuuteen, eikä moni vaikuta uskovan tavaramerkin tulevaisuuteen. Muutama asiaan perehtynyt verkkosalapoliisi on kuitenkin huomauttanut, että vastaavia tavaramerkkejä on haettu ja saatu aiemminkin muissa yhteyksissä, eivätkä ne ole vaikuttaneet ilmaisun yleiseen käyttöön millään tapaa.

Lähde: NeoGAF, Trademarkia, VentureBeat

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Tahvo619 kuva
Tahvo619

Jos ne voittaa niin aika moni video häviää Youtubesta ja Sony voi vaatia rahaa siitä. Smart move jos ne saa sen nimen

Käyttäjän Rez115 kuva
Rez115

Oh God, voin vain kuvitella ne kaikki misleading title ja copyright claimit, jotka lähtee Youtubessa pyörimään jos tää menee läpi...Ja nyt vähän vakavemmin: Varmaa on kuitenkin se, että Sony hakee tätä tavaramerkkiä, koska uskoo hyötyvänsä siitä. Let's play on kummin aika yleinen termi pelaajien keskuudessa, etten ollenkaan ihmettele että Sony näkee rahallisen hyödyn siinä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Nämä on ihan älyttömän naurettavia juttuja. Ei ole kaukana siitä, että pitäisi maksaa hengittämisestä tai joku patentoi vaikkapa nimensä ja muut joutuvat maksamaan sen käytöstä. Tosin ilmastakin jo maksetaan päästökaupan muodossa, mikä on myös niin typerä juttu kuin olla ja voi:
-"Hei, meillä jäi tämän verran saastuttamatta, ostatko pois niin saat sinä saastuttaa tuon verran?"

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus käyttäjältä Tahvo619

Jos ne voittaa niin aika moni video häviää Youtubesta ja Sony voi vaatia rahaa siitä. Smart move jos ne saa sen nimen

Pitää nyt muistaa, että esimerkiksi pelien nimet ovat käytännössä aina jonkun tavaramerkkejä, mutta kyllä ne saa ihan rauhassa mainita esimerkiksi peliä käsittelevän videon otsikossa ilman mitään seuraamuksia. Sitten jos perustaisit Let's Play -nimellä suoratoistopalvelun, saattaisi suhtautuminen olla Sonyn taholta vähän toinen. Tavaramerkki ei siis tarkoita, että joka kerta kun mainitset Coca-Colan olet periaatteessa jokusen sentin velkaa Coca-Cola Companylle, vaan sillä estetään tavaramerkin käyttö muiden tuotteiden brändäyksessä tai mainostuksessa.

Erikoinen veto kaikesta huolimatta.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Haerskilta ihan mielenkiintoisia pointteja. Sonyn kaltainen yritys nyt ei muutenkaan hyötyisi siitä sitten millään taloudellisesti tai imagonsa kannalta, jos se lähtisi ravistelemaan YouTube-käyttäjiltä rahaa yleisen sanaparin käytöstä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Samalla tavalla aivotonta toimintaa, kun se Candy Crush -homma vähän aika sitten.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Juu, eihän näillä jokaisen tubettajan kimppuun käydä, mutta mietin vain mahdollistaako tämä tavaramerkki-kortin vetämisen esiin jos joku tubettaja erehtyy kritisoimaan Sonyn palveluja tai tuotteita?

Käyttäjän Wille84 kuva
Wille84

Ihme höpinää taasen. Kehittävät varmaan jotain omaa striimaus palvelua PlayStation 4 konsolille. Olisiko Live from PlayStation-sovellus kokemassa muutoksia, se nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Foliohatut pois päästä tolvanat.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus käyttäjältä Wille84

Ihme höpinää taasen. Kehittävät varmaan jotain omaa striimaus palvelua PlayStation 4 konsolille. Olisiko Live from PlayStation-sovellus kokemassa muutoksia, se nyt tulee ensimmäisenä mieleen. Foliohatut pois päästä tolvanat.

Kysymykseni ei ollut retorinen. Kiinnostaisi tietää mitä kaikkea tällä copyrightilla saa aikaan ja mitä kaikkea sen haltijalla on oikeus tehdä?

Joku aika sitten oli kuohuntaa kun joillakin tahoilla tuli jäätävän surkea peli tehtyä ja negatiiviset arviot saivat kyytiä olikohan juuri copyrightiin vedoten. Onko tätä mahdollista väärinkäyttää?

Sitten on näitten isompien lafkojen tekijänokeuksia valvovat automaatit tai vastaavat jotka tuntuivat heiluttelevan bannivasaraa välillä hiukan randomisti, jolloin suosituimmatkin tubettajat saivat kyytiä. Osaavatko kyseiset systeemit erotella milloin on syytä heiluttaa bannivasaraa ja milloin ei kun kyseessä on näinkin yleisessä käytössä oleva termi vai millä periaatteella nämä oikein toimivat?

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Pakko sanoa vaihteeksi että: Toivottavasti ei saa. :D

Nostoja