Sony hyllytti rasistimainoksen / Uutiset / pelaaja.fi

Sony hyllytti rasistimainoksen

12.07.2006 // Kirjoittanut: LassiK
16

Sony on vetänyt Hollannin kaduilta mainoksen, jonka ympärille kiihtyi kiivas rasismiväittely. PlayStation Portablen eli PSP-käsikonsolin mainoksessa valkoihoinen nainen pitää kiinni mustan naisen kasvoista. Mainos on osa kampanjaa, joka markkinoi uutta valkoista PSP-konsolia, joka tulee nyt myyntiin viime syksynä julkaistun mustan rinnnalle.

Mainos ei herättänyt närää Alankomaissa, mutta levisi netin kautta nopeasti jakeluun myös muualle maailmaan, jossa rasisminvastaiset järjestöt ja poliitikot reagoivat kuvaan voimakkaasti.

Sonyn mukaan "mainoksella ei ollut muuta viestiä tai tarkoitusta" kuin esitellä uutta PSP:tä. "Kuva korostaa tarjolla olevien PSP-konsoleiden värieroja, mutta ymmärrämme että nimenomaan tämän kuvan aihe on voinut järkyttää ihmisiä maissa joihin mainoskampanja ei ollut suunnattu. Tämän seurauksena luovumme mainoksesta", Sony sanoo tiedotteessaan.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Jep jep... Tavallinen ihminen ei välittänyt, itse itsensä hyväksi ja yleväksi ylentänyt ihminen välitti. Mitään väliä ei ole sillä, että Sony ei ketään lähtenyt loukkaamaan.
Herää kysymys, olisivatko "ihmisoikeusjärjestöt" ja poliitikot älähtäneet, mikäli asetelma olisi ollut päinvastoin.

Taidan ostaa PSP:n - tuon pahaakin pahemman rasistikonsolin - ihan "hyvien" ihmisten kiusaksi.

Käyttäjän Vigormortis kuva
Vigormortis

Ctrl+Alt+Delissä on hieno NDS Lite-muunnelma tuosta mainoksesta. http://www.ctrlaltdel-online.com/news.php?i=1153 Sivulla on sekä alkuperäinen kuva, että hieman scrollaamalla hulvaton "mainos".

Mutta aika outoa, että jenkit nostavat äläkän pelkästään Hollantiin tarkoitetusta mainoksesta. Pysyisivät kotonaan, poissa netistä, olisivat hiljaa ja keskittyisivät omiin ongelmiinsa.

Käyttäjän Yarichin kuva
Yarichin

Huoh. On se kumma kun kaikesta pitää löytää sitä rasismia tai "ihmisryhmän X arvoa loukkaavaa symboliikkaa". *sigh*

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy

Maassa maan tavalla vai miten se nyt menikään. Hollanti on muun muassa siitä hieno maa, että siellä ihmiset ovat fiksuja ja osaavat ajatella fiksusti. Mutta sitten tulee paksuniskajenkki, jota loukkaa se, että Hollannissa -vieraassa maassa- on katumainoksia, jotka hänen mielestään on rasistia. Hälinää, ininää ja muutama päivä, niin mainokset ovat tiessään. Siis aivan uskomatonta kaksinaamaista sontaa.

Ei muuta kuin kaikki kulttuurit, lait ja ajattelutavat yhteen muottiin. Sitten vielä kaikki erilainen ja poikkeava samanlaiseksi, niin maailma pelastuu. Tästä lähtien kaikki mainokset sit "Omo Colour" -tyyliin, niin kukaan ei varmasti pahoita mieltään. Tervetuloa uusi ja uljas maailma!

Käyttäjän Fraeon kuva
Fraeon

Huvittavaa, että näihin mainoksiin ollaan kiinnitetty huomiota, eikä missään ole mainittu vastinemainosta, jossa musta leidi on ns. dominoivassa asemassa.

Ja Hollannissa -- varsinkin Amsterdamissa -- ihmiset joutuvat hengittämään ns. marismogia. :

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Yaba-pöllyissä mekastavat tasa-arvotädit rakastavat löytää sortoa, rasismia sekä ennakkoluuloja täysin kuvitteellisista asioista. Kun ihmiset näkivät tämän mainoksen, luultavasti kukaan pilotteja ja tasa-arvotätejä lukuun ottamatta ei ajatellut, että tässä nyt valkoinen esitetään parempana, mutta kun on päässä tyhjiö, niin se täyttyy mitä varmimmin sillä ehdalla itsellään. Sääli juttu, että kaikesta täytyy kaivaa kummallisia salateorioita rasismiin sun muuhun liittyen.

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Mielestäni tämä musta mies kirjoitti asiasta oikein hyvin:

"Here come the "Uncle Tom" comments.
I'm a 21 year old black male, and I don't have an issue with the ads. Yes there are still plenty of racist people around, yes in my experience it is more of a challenge being a young black male (I have a lot of white friends with similiar or less employment/ education experience than my black ones and don't even interview as well yet have far better jobs). Untill I see an ad that makes it clear that one race is superior to another I'm not going to stop using my PSP or any other Sony products, especially not because of an ad that was used by a different branch of Sony in a country other than this one. I don't know what the racial atmosphere is like there, but I can't assume that it is the same as it is here. The ads went both ways with each woman being dominant and dominated in different ones as well as when they seemed equal. "

Käyttäjän PM kuva
PM

Hohhoijaa, mikään tässä maailmassa ei tunnu olevan helpompaa, kuin tuomita toisia rasisteiksi. Jollain tavalla rasistisyytöksiä vastaan tuntuu olevan mahdotonta puolustautua muuten, kuin täydellisesti luopua eri värien vastakkainasettelusta kaikenlaisessa ilmaisuissa. Vähän samanlaista ongelmaa on sukupuolten asettamisesta vastakkain joissain asioissa; sovinistiksi (tai ehkäpä myös feministiksi) leimautuminen on varmaa, jos väittää jomman kumman sukupuolen selviytyvän keskimäärin paremmin/huonommin jonkinlaisista töistä tai askareista. Tekopyhyys jyrää!

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Mainos on kyllä kieltämättä törkeä. Rehellisesti sanottuna minäkin olisin varmasti tehnyt paremman mainoksen...

Käyttäjän Wiii kuva
Wiii

Elämä on. Ketään ei ole täydellinen. (varsinkaan sony, kröh kröh) Mutta joka tapauksessa surkea mainos, mainosti se sitten mitä tahansa... Vähän järkeä peliin, voisivat sonyn mainossuunnittelijat pelata vähän braing trainingiä, jotta osaisivat ajatella edes kahdesti.... ;) Nintendo ftw