Sony-pomo: mobiilipelien luoma ilmapiiri epäterveellinen uudelle käsikonsolille / Uutiset / pelaaja.fi

Sony-pomo: mobiilipelien luoma ilmapiiri epäterveellinen uudelle käsikonsolille

27.09.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
10

Sonylta ei kannata odottaa uuden käsikonsolin julkistusta vähään aikaan, mikäli Sony Worldwide Studios -pomo Shuhei Yoshidan viimeaikaisia puheita on uskominen.

Yoshida vieraili tänä viikonloppuna brittiläisessä EGX-messutapahtumassa, jonka yhteydessä hän päätyi vastaamaan muutamiin messuyleisöä askarruttaneisiin kysymyksiin. Yksi näistä koski mahdollisuutta saada PlayStation Vitalle seuraaja, mikä Yoshidan mukaan näyttää ainakin tällä hetkellä varsin heikonlaiselta. Syy tähän on tavalla jos toisella ilmaisten ja helposti saatavilla olevien mobiilipelien suosio, mikä on tehnyt markkinoista "epäterveellisen" Vitan tyylisille astetta perinteisemmille käsikonsoleille.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Yoshidaa kiinnostaisi vielä pitää hengissä perinteisempää käsikonsolipeluun mallia. Hän itse asiassa toivoo parhaillaan kovasti, etteivät käsikonsolit vielä katoaisi maailmasta.

– Olen suurin Vita-fani ja teimme kovasti töitä suunnitellessamme sen jokaisen aspektin. Kosketuspohjaiset pelit ovat hauskoja – maailmasta löytyy useita hyvin suunniteltuja kosketusnäyttöpelejä. Tikkujen ja näppäimien käyttäminen on kuitenkin täysin erilainen kokemus, Yoshida summaa Vitan etuja pohtiessaan.

Tulevan joulukuun aikana tulee kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun Vita saapui ensimmäisten pelaajien ulottuville Japanissa tapahtuneen julkaisunsa myötä. Viimeisinä vuosina Sony on selvästi vähentänyt sille antamaansa tukea, joskaan täysin kuollut Vitan pelitarjonta ei ole kuitenkaan ollut. Lukuisten indiepelien ohella varsinkin monet japanilaiset peliyhtiöt ovat selvästi edelleen kiinnostuneita laitteesta. Tämä heijastuu aina silloin tällöin myös länteen asti, mistä eräs viimeisin esimerkki on ollut rytmipeli Persona 4: Dancing All Nightin julkaisu. Peli on ensi viikolla tekemässä tuloaan Pohjois-Amerikkaan kriitikoilta saadun varsin hyvän vastaanoton saattamana ja Euroopassakin se nähdään vielä lokakuun 6. päivä.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Yksi asia monien joukossa jotka älypuhelin on tappanut. Se on toisaalta hyvin ikävää ja ärsyttävää, kun sitä oikeen alkaa miettiin.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tällaisena teknologiasta kiinnostuneena itse laite kiinnostaa mutta kauheasti sille ei luultavasti käyttöä tulisi. Pelejä on vähänlaisesti ja muutenkin taitaisi aika mennä perinteisemmän pelailun parissa. Ainakaan kohdallani ei siis mobiilisetti kilpaile kannettavien konsoleiden kanssa. Tosin sen kanssa kilpailee, ainakin ajallisesti, nuo isommat, ei kannettavat konsolit.

Käyttäjän Jonppe kuva
Jonppe

Oma Vita kerää pölyä hyllyssä. Ennen tuli käytettyä Remote Play -toimintoa, mutta sekin on nyt jäänyt vähemmälle. Onpa käynyt jopa mielessä, että jos Sony saisi Vitan käännettyä Android-laitteeksi (tukien totta kai Vitan omia pelejä), niin johan olisi taas laitteelle käyttöä. Mukaan vielä kehittäjille mahdollisuus Vitan nappuloiden tukemiseen, niin homma olisi selvä! Tämän olisi kyllä pitänyt tapahtua jo reilusti ennen Vitan neljättä syntymäpäivää...

Käyttäjän henkka007 kuva
henkka007

Tykkäsin Psp:stä ja Vitasta. Omistan tällä hetkellä noin 30 peliä Vitalle fyysisenä. Ajattelin kerätä kaikki yksinoikeudet ja kiinnostavat pelit sille ja muita ehkä, joskus.

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Nykyajan ihmisissä on se vika, että kaikki pitää saada melkein tai täysin ilmaiseksi. Me fanit joudutaan sen takia tyytymään nostalgiaan tulevaisuudessa.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Sanoisin tähän taas sen, että Sony itse ampui itseään jalkaan monella tapaa. Ne jotka valitsivat mobiililaitteen pelaamiseen eivät välttämättä ikinä olisi edes miettineet vitaa alunperinkään.

Tähän kuuluu ihan kaikki yksinoikeuskorteista ja -kaapeleista siihen kuinka Vita TV ei pyöritä kaikkia Vitan pelejä. Lista on niin pitkä etten jaksa sitä tuhannetta kertaa uudelleen kirjoittaa. Ja edelleen vatuttaa aivan samperisti se rikki mennyt 100€ arvoinen muistikortti.

Kuitenkin 3DS on erittäin hyvässä suosiossa ja tuntuu printtaavan nintendolle ihan mukavasti rahaa monella eri versiollaan vaikka alku olikin hidas.

Käyttäjän azzyaf kuva
azzyaf

Se on lopun alkua tuolle laitokselle, eikä haittaa itseäni pätkääkään. Kun mietin tässä omaa elämäntilannetta ja päivärytmiä vitan kannalta niin tulee mieleen että missä helkutin välissä pelaisin tällä kun jos oon kotona nii se on joko pc tai ps4. Ja muuten pelailen vaikka niitä vihaisia lintuja älyluurilla aikaa tappaakseen, jos olen muualla, kuin kotona.

Vähän pelejä eikä mitään kiinnostavaa ja pieni näyttö, joten grafiikkakaan ei pääse oikeuksiinsa vaikka onkin alle ps3 tasoa.

Onneksi en laitetta ole hommannut enkä koskaan tule hommaamaankaan. Sääli niitä kolmea jokka tän on hommannut. Kallis laite muistikortteineen ja muine tarvikkeineen, joka tarjoaa sitten vähän isomman luokan pelejä. Mielestäni laitteella ei ole yksinkertaisesti käyttösijaa niin paljoa ettäkö siitä erikseen maksaisi satoja euroja.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Mahtava laite, ja todella hyviä yksinoikeuksia, joten harmillista, ettei Se menestynyt kuin japanissa.

Käyttäjän Norsukampa kuva
Norsukampa
Lainaus käyttäjältä Marioysikax

Kuitenkin 3DS on erittäin hyvässä suosiossa ja tuntuu printtaavan nintendolle ihan mukavasti rahaa monella eri versiollaan vaikka alku olikin hidas.

Tämä lause yhdistettynä Yoshidan negailuun siitä miten käsikonsolimarkkinoilla ei vain enää pärjää koska mobiili vie asiakkaat, on erittäin outo yhtälö. Onhan tuo totta että 3DS ei ole DS:n myyntilukemiin yltänyt (eikä näillä näkymin tule ikinä yltämäänkään) mutta silti laite tekee Nintendolle rahaa niin maan perkeleesti ja myy kuukausi toisensa jälkeen kovalla tahdilla.

Käyttäjän zeppo kuva
zeppo
Lainaus käyttäjältä Norsukampa

Lainaus käyttäjältä MarioysikaxKuitenkin 3DS on erittäin hyvässä suosiossa ja tuntuu printtaavan nintendolle ihan mukavasti rahaa monella eri versiollaan vaikka alku olikin hidas.
Tämä lause yhdistettynä Yoshidan negailuun siitä miten käsikonsolimarkkinoilla ei vain enää pärjää koska mobiili vie asiakkaat, on erittäin outo yhtälö. Onhan tuo totta että 3DS ei ole DS:n myyntilukemiin yltänyt (eikä näillä näkymin tule ikinä yltämäänkään) mutta silti laite tekee Nintendolle rahaa niin maan perkeleesti ja myy kuukausi toisensa jälkeen kovalla tahdilla.

Joo DS:n luvut ovat aivan omassa luokassaa, joskin sillä oli 10 vuoden sykli, valmistus lopetettiin vasta viime vuonna. Sitähän saa edelleen uutena monesta kaupasta, joten myyntilut nousevat pienissä määrin jatkossakin. Toisaalta 3DS on vasta 4v. vanha ja myynyt jo palttiarallaa 55 miljoonaa unittia, joka on sekin aika helevatasti. Toki, tämä tahti ei varmasti riitä DS:n lukuihin, ei edes 10v. syklillä, mutta potentiaali on aika huikea tällakin laitteella. Sanoisin, etten pidä mitenkään ihmeenä, jos 3DS kaikkine variantteineen myisi elinkaarensa aikana yli 100 miljoonaa kappaletta.

Sonyhan mokasi aivan itse VITAn potentiaalin. Tekivät käsikonsolin, joka aika tarkalleen apinoi olohuonekonsoleita, jolla he jo valmiiksi loivat erittäin vaikeasti myytävän tuotteen. Monet VITAn parhaista peleistä mielestäni ovatkin suoria käännöksiä olohuonekonsolien peleistä, niin AAA- kuin indie-puolellakin. Jokunen VITA-ekslusiivi loistaa (Tearaway), mutta muuten kokemus on oikeastaan aina enemmän olohuonekonsolin mukainen, josta siis tulee se vaikeasti myytävän argumentti: miksi ostaisin VITAn, jos minulla on jo normaali konsoli kotona?

Nintendon DS ja 3DS taas ovat huomattavasti enemmän omat kokemuksensa ja niille onkin erittäin omalaatuisia ja innovatiivisia hyviä pelejä, joita ei voisi kuvitella pelaavansa millään muulla laitteella. 3DS:n valtti, kuten oli DS:nkin, on myös se, että laite on suoraan taaksepäin yhteensopiva edellisen Nintendon käsivehkeen kanssa, toisin kuin VITA, jolla pystyy pelaamaan vain valikoitua selektiota PSP:n kirjastosta (ja siis vain DL:nä, fyysiset voit unohtaa samantien, kiitos UMD:n). Niin ja ne muistikortit... :P

TL;DR: Itselleni nämä Yoshidan lausunnot kuulostavat enemmänkin omien virheratkaisuiden peittelemiseltä.

PS. omistan niin 3DS:n, DS:n kuin VITAnkin, ja voin helposti sanoa, että VITAn kanssa jouduin painimaan henkisesti kaikista eniten, että ostaisinko sen vai en. Lähinnä siis sen takia, että "onko tämän ostamisessa mitään järkeä, kun on olohuonekonsolit ja PC?" No, tarpeeksi nörttinä sitten menin ja ostin. :)