Sony töppäsi – huolimattomasti muokatut oikeusasiakirjat paljastivat The Last of Us Part 2:n ja Horizon Forbidden Westin jättibudjetit ja Call of Dutyn merkityksen PlayStationille / Uutiset / pelaaja.fi

Sony töppäsi – huolimattomasti muokatut oikeusasiakirjat paljastivat The Last of Us Part 2:n ja Horizon Forbidden Westin jättibudjetit ja Call of Dutyn merkityksen PlayStationille

29.06.2023 // Kirjoittanut: Toimitus
8

Kauppakomissio FTC:n ja Microsoftin välinen oikeudenkäynti on tuonut yllättäen julkisuuteen Sonyn salaisuuksia.

Yhtiön on toimittanut oikeuteen joukon asiakirjoja. joista on tavallisen käytännön mukaisesti peitetty salaiseksi tarkoitettuja tietoja. Tietojen peittäminen on kuitenkin tehty huolimattomasti tussilla, minkä seurauksena peitetyt tiedot ovat olleet luettavissa asiakirjojen skannatuista versioista. Asiakirjojen heikosti salatut versiot on sittemmin vedetty pois saatavilta, mutta sitä ennen niiden sisältämiä tietoja ehdittiin jo vuotaa julkisuuteen.

Huolimattomuuden seurauksena julkisuuteen on saatu tietoja sekä suurten PlayStation-pelien budjeteista että Call of Dutyn merkityksestä Sonyn alustalle. Asiakirjojen kertovat esimerkiksi Guerilla Gamesin vuonna 2021 ilmestyneen Horizon Forbidden Westin maksaneen kaikkiaan 212 miljoonaa dollaria. Niiden mukaan peliä työstettiin noin 300 henkilön toimesta viiden vuoden ajan. Naughty Dogin The Last of Us Part 2:n taas paljastettiin maksaneen 220 miljoonaa dollaria. Myös The Last of Us Part 2:n kehityksen kerrotaan kestäneen reilun viiden vuoden ajan, mutta sen kehitykseen osallistui noin 200 henkilöä.

Toisessa asiakirjassa Sony perustelee Call of Dutyn huomattavaa merkitystä PlayStationille. Paljastuneiden tietojen mukaan vuonna 2021 yli 14 miljoonaa PlayStation-pelaajaa käytti 30 prosenttia peliajastaan Call of Dutyn pelaamiseen. Myös yli 70 prosenttia ajastaan Call of Dutyn parissa käyttäneiden pelaajien määrä oli huomattava, sillä kyseisten käyttäjien määrä oli 6 miljoonaa pelaajaa. Pelkästään Call of Dutya pelanneita PlayStation-pelaajiakin löytyi vuonna 2021 noin miljoona kappaletta.

Call of Duty -pelaajat käyttivät myös huomattavan määrän aikaa pelisarjan parissa. PlayStationin lukujen mukaan Call of Duty -pelaajat käyttivät keskimäärin 116 tuntia vuodessa Call of Dutyn pelaamiseen. Yli 70 prosenttia peliajastaan Call of Dutyyn käyttäneiden pelaajien kohdalla vastaava luku oli 296 tuntia. Call of Duty -pelien myynnit kipusivatkin PlayStationilla maailmanlaajuisesti noin 1,5 miljardiin dollariin vuonna 2021.

Lähde: The Verge

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Jos PS6:n tietoja käsitellään yhtä huolellisesti yhtiön sisällä, niin ei taida olla Microsoftin kannalta väliä luovutetaanko niitä Activisionille vai ei.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Sonyllä menny asiat päin persettä viime aikoina 😂

Käyttäjän Billet kuva
Billet

Sony kusee ihan huolella..

Käyttäjän PSPiraatti kuva
PSPiraatti

Noin paljon rahaa käyttäneet Sonyn zombisloppiin /sarkasmi

Käyttäjän Celoril kuva
Celoril

Pelien budjetit vertautuvat aika suoraan isojen Hollywood-leffojen vastaaviin. Huikeita lukuja ja mielenkiintoista onkin, että annetaanko pelibudjettien tuosta vielä kasvaa... leffapuolella jonkinlainen katto lienee tullut vastaan ja käsittääkseni niiden tuotantokustannukset eivät enää ole nousseet. Isojen sarjojen tuotantoihin kai tällä hetkellä taas käytetään melkoiset summat rahaa... siis jopa moninkertaisesti tuo 200-300 milj..

Käyttäjän GrumpyOldMan kuva
GrumpyOldMan

Eihän noissa "vuodoissa" ole mitään, mikä ei olisi ollut jo osittain tiedossa.

Laadukkaiden AAA-pelien tekeminen on kallista puuhaa ja tekeminen vain kallistuu, kun pelitalot ovat alkaneet palkkaamaan Hollywood-tähtiä peliensä hahmoiksi. Nostan Sonylle hattua siitä, että jaksavat tänä mobiilipelien ja verkkomoninpelien kulta-aikana edelleen panostaa uusiin IP:isiin ja loistaviin yksinpeleihin. Riskit on isot eikä aina ole taattua, että peli menestyy niin hyvin että sijoitetut rahat saadaan koskaan takaisin.

Tuosta Call of Dutyn tärkeydestä Sonylle olen jo aiemmissakin keskusteluissa maininnut ja uskon sen edelleen olevan ehkä se isoin ja tärkein syy miksi Sony vastustaa tätä kauppaa. Microsoftin Bethesda-kauppa kun on jo osoittanut, että kaupan varmistuttua yhtiö pyrkii lukitsemaan suositut pelisarjat omille alustoilleen.

Viime päivinä julkitulleiden tietojen mukaan Bethesda-pomo Pete Hines on kertoillut, että Bethesdan siirryttyä Microsoftin omistukseen heitä yksiselitteisesti kiellettiin tekemästä Playstation-versioita tulevista peleistään (jo sovitut Deathloop ja "Ghostwire:Tokyo" poislukien).

Tämä tieto on selkeässä ristiriidassa sen Phil Spencerin antaman "konsoliversiot päätetään case by case"- lausunnon kanssa, jolla kauppaa aikanaan ajettiin läpi USA:n FTC:ssä. On mielenkiintoista nähdä millainen vaikutus tällä Hinesin ulostulolla on tähän nykyiseen Activision/Blizzard-käsittelyyn.

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP

Vahinko vai taktinen veto. No varmaankin erehdys, mutta tuskinpa tästä haittaa on Sonylle. Erikoinen kömmähdys kylläkin.

Shuhei Yoshida paljasti muutama kuukausi sitten että modernit PS5-pelit, kuten God of War Ragnarok, voivat maksaa osapuilleen 200 milj. USD, eli ei tästä sinänsä mitään uutta opittu.

Lähde:
https://www.theguardian.com/games/2023/apr/24/shuhei-yoshida-playstation-video-games-sony-bafta-fellowship-award?CMP=share_btn_tw

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus Celoril

Pelien budjetit vertautuvat aika suoraan isojen Hollywood-leffojen vastaaviin. Huikeita lukuja ja mielenkiintoista onkin, että annetaanko pelibudjettien tuosta vielä kasvaa... leffapuolella jonkinlainen katto lienee tullut vastaan ja käsittääkseni niiden tuotantokustannukset eivät enää ole nousseet. Isojen sarjojen tuotantoihin kai tällä hetkellä taas käytetään melkoiset summat rahaa... siis jopa moninkertaisesti tuo 200-300 milj..

Ainakin Star Citizenin budjetti on ylittänyt jo reippaasti 500 miljoonan dollarin rajan. 😛