Sony vahvistaa: tällainen on seuraavan sukupolven PlayStation / Uutiset / pelaaja.fi

Sony vahvistaa: tällainen on seuraavan sukupolven PlayStation

16.04.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
24

Sony on paljastanut ensimmäistä kertaa virallisessa kapasiteetissa suunnitelmiaan koskien seuraavan sukupolven PlayStationia. Uuden konsolin pääarkkitehtina toimii PlayStation 4:nkin luomista johtanut Mark Cerny, joka avautui tulevaisuudesta teknologialehti Wiredille.

Raudan puolelta uuteen konsoliin sopii odottaa prosessoria, joka perustuu AMD:n Ryzen-sarjan kolmannen sukupolven malleihin ja koostuu kahdeksasta 7nm Zen 2 -mikroarkkitehtuuria hyödyntävästä ytimestä. Grafiikkasuorittimen osalta tulossa on muokattu version Radeonin Navi-perheen näytönohjaimista, jotka tukevat säteenseurantaa eli ray tracingia.

Ray tracingin ei pitäisi tuoda mukanaan vain edistyksellisempää grafiikkateknologiaa, vaan yhdessä prosessorin 3D-ääniominaisuuksien kanssa sen on määrä auttaa siirtämään pelien äänimaailmaa myös eteenpäin.

Tukea 8K-grafiikalle on yhtälailla luvattu, vaikkei sitä varten tehtyjä toosia vielä olekaan juuri saatavilla.

Keskeisenä tukipilarina uudessa PlayStationissa toimii lisäksi konsolista oletuksena löytyvä SSD-kiintolevy. Kyseessä ei pitäisi olla mikään aivan tavanomainen massamuistilaite, vaan sen raa'an kaistanleveyden pitäisi olla tällä hetkellä parempi kuin yhdenkään pc:lle saatavilla olevan vastineen. Tämän pitäisi auttaa niin pelien lataustaukojen karmisessa kuin nopeudessa, jossa pelimaailmoja voidaan ylipäätänsä renderöidä pelitilanteen keskellä.

Pohjanaan uusi PlayStation käyttää osin hyödykseen PlayStation 4:n arkkitehtuuria, minkä myötä laitteen kerrotaan olevan PS4:n kanssa taaksepäin yhteensopiva. Fyysistä mediaa tuetaan yhä myös, minkä lisäksi nykyisille PlayStation VR -visiireille löytyy myös tuki. Cerny myös vihjaa, että VR on tärkeä osa Sonyn strategiaa, mikä voi vihjata myös uuden PlayStation VR:n tulosta. Vihiä PlayStation Now'n ja pilvipelaamisen jatkumisesta on myös annettu, joskin lisäyksityiskohtia Sonyn visiosta tällä saralla joudutaan odottamaan myöhempään.

Ulos seuraavan sukupolven PlayStationia ei sovi odottaa tälle vuodelle, eikä siitä olla näillä näkymin juuri puhumassa myöskään E3-messujen aikoihin. Sony kertoo kuitenkin ryhtyneensä jakamaan hiljattain aina vain enemmän konsolin kehitystyökaluja, joten konsolin matka markkinoille lienee silti hyvillä kantamilla. Useiden pelien kerrotaan olevan parhaillaan työn alla sekä PS4:lle että uuden sukupolven konsolille.

Kokonaisuuden Wiredin artikkelin voi lukaista tästä.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Ainakin taaksepäinyhteensopivuuden osalta kuulostaa erittäin hyvältä.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Tehot? Framerate? Resoluutio? Riittää/ei riitä? DEBATE!

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ei siis julkaista tai välttämättä edes esitellä tänä vuonna. Eräs tämän sivuston vakiokirjoittelija taisi faktana väittää toisin. Väitti myös ettei ole ikinä väärässä mutta taisipa olla väärässä.

Itse veikkailin ettei ainakaan tule tänä vuonna. Esittelyn olisin voinut odottaa olevankin tämän vuoden puolella mutta Sony tosiaan kertoi jäävänsä E3:lta pois.

Lainaus DuskTillDawn

Mikä on PlayStation Experience? Siellä se tullaan esittelemään.

En tiedä, varmaan joku Sonyn juttu. Ehkä se siellä esitellään?

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn
Lainaus zappah

toisaalta Sony kertoi tosiaan jäävänsä E3:lta pois.

Mikä on PlayStation Experience? Siellä se tullaan esittelemään.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus zappah

Ei siis julkaista tai välttämättä edes esitellä tänä vuonna. Eräs tämän sivuston vakiokirjoittelija taisi faktana väittää toisin. Väitti myös ettei ole ikinä väärässä mutta taisipa olla väärässä.

Itse veikkailin ettei ainakaan tule tänä vuonna. Esittelyn olisin voinut odottaa olevankin tämän vuoden puolella mutta Sony tosiaan kertoi jäävänsä E3:lta pois.

Juurikin näin, täällä se eräs huuteli jo vuosia sitten että VARMASTI ainakin PS5 julkaistaan vuoden 2019 aikana....vaan niin se vaan tulee todennäköisesti tulee konsolisukupolvi kestämään sen 7 vuotta kuten oli realistisesti syytä odottaa.

Mielenkiintoista nähdä aikooko Microsoft ottaa nyt tähän oman uuden sukupolven konsolinsa esittelyyn ottaa "varaslähdön" ja näin ottaa kaiken hyödyn irti tämän vuoden E3-messuilta, toki senkin julkaisua markkinoille odotan vasta vuoden 2020 lopulla.

Syytä mielestäni kuitenkin olisi jo Microsoftin uutta konsolisukupolvea esitellä, koska ei tässä 8.konsolisukupolven viimeisen vuoden - 1,5 vuoden aikana enää Microsoftilta ole tuskin paljonkaan tulossa pelejä Xbox Onelle, vaan ne kaikki resurssit etenkin uusien studioiden osalta on käännetty sinne seuraavaan konsolisukupolveen.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Se ero uuden konsolin odottelussa Nintendolta ja Sonyltä (tai Microsoftilta) on, että Nintendon konsoli voi olla mitä tahansa - ja Playstation on aina "vain" Playstation.

Käyttäjän BrenkQ kuva
BrenkQ

Taaksepäinyhteensopivuus on kyllä mahtava juttu, tosin tämänkin luulisi nykypäivänä kulkevan enemmän oletuksena kuin poikkeuksena.

Käyttäjän renebauman kuva
renebauman

Eiköhän PS5 tule tosiaan myyntiin 2020 vuoden lopulla sopivasti ennen Joulumarkkinoita.. Taaksepäin yhteensopivuus kyllä hyvä juttu.. Siihen kun tottunut Boxilla jo tässä sukupolvessa.. Sitä olisin kaivannut myös PS4:een...

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Kiva nähdä hinta kun esim tommonen nopea SSD maksaa jo yksinään nyt joku 400€

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Jos vielä varmistetaan, että voin pilvestä siirtää PS4 pelin tallennuksen ja pelata PS4 peliä siitä missä olin, niin DAAAAAMN. Heti kun tulee hieno erikoisversio jonkin rakkaan pelini kanssa, niin oh boy oh boy.