Sony on paljastanut ensimmäistä kertaa virallisessa kapasiteetissa suunnitelmiaan koskien seuraavan sukupolven PlayStationia. Uuden konsolin pääarkkitehtina toimii PlayStation 4:nkin luomista johtanut Mark Cerny, joka avautui tulevaisuudesta teknologialehti Wiredille.

Raudan puolelta uuteen konsoliin sopii odottaa prosessoria, joka perustuu AMD:n Ryzen-sarjan kolmannen sukupolven malleihin ja koostuu kahdeksasta 7nm Zen 2 -mikroarkkitehtuuria hyödyntävästä ytimestä. Grafiikkasuorittimen osalta tulossa on muokattu version Radeonin Navi-perheen näytönohjaimista, jotka tukevat säteenseurantaa eli ray tracingia.

Ray tracingin ei pitäisi tuoda mukanaan vain edistyksellisempää grafiikkateknologiaa, vaan yhdessä prosessorin 3D-ääniominaisuuksien kanssa sen on määrä auttaa siirtämään pelien äänimaailmaa myös eteenpäin.

Tukea 8K-grafiikalle on yhtälailla luvattu, vaikkei sitä varten tehtyjä toosia vielä olekaan juuri saatavilla.

Keskeisenä tukipilarina uudessa PlayStationissa toimii lisäksi konsolista oletuksena löytyvä SSD-kiintolevy. Kyseessä ei pitäisi olla mikään aivan tavanomainen massamuistilaite, vaan sen raa’an kaistanleveyden pitäisi olla tällä hetkellä parempi kuin yhdenkään pc:lle saatavilla olevan vastineen. Tämän pitäisi auttaa niin pelien lataustaukojen karmisessa kuin nopeudessa, jossa pelimaailmoja voidaan ylipäätänsä renderöidä pelitilanteen keskellä.

Pohjanaan uusi PlayStation käyttää osin hyödykseen PlayStation 4:n arkkitehtuuria, minkä myötä laitteen kerrotaan olevan PS4:n kanssa taaksepäin yhteensopiva. Fyysistä mediaa tuetaan yhä myös, minkä lisäksi nykyisille PlayStation VR -visiireille löytyy myös tuki. Cerny myös vihjaa, että VR on tärkeä osa Sonyn strategiaa, mikä voi vihjata myös uuden PlayStation VR:n tulosta. Vihiä PlayStation Now’n ja pilvipelaamisen jatkumisesta on myös annettu, joskin lisäyksityiskohtia Sonyn visiosta tällä saralla joudutaan odottamaan myöhempään.

Ulos seuraavan sukupolven PlayStationia ei sovi odottaa tälle vuodelle, eikä siitä olla näillä näkymin juuri puhumassa myöskään E3-messujen aikoihin. Sony kertoo kuitenkin ryhtyneensä jakamaan hiljattain aina vain enemmän konsolin kehitystyökaluja, joten konsolin matka markkinoille lienee silti hyvillä kantamilla. Useiden pelien kerrotaan olevan parhaillaan työn alla sekä PS4:lle että uuden sukupolven konsolille.

Kokonaisuuden Wiredin artikkelin voi lukaista tästä.

Lisää luettavaa