Sony vahvistaa tiukemmat käytännöt seksuaalista sisältöä kohtaan, linjaukset silti epäselviä / Uutiset / pelaaja.fi

Sony vahvistaa tiukemmat käytännöt seksuaalista sisältöä kohtaan, linjaukset silti epäselviä

17.04.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
10

Sony on vahvistanut ottaneensa käyttöön tiukemmat seksuaalista sisältöä käsittelevät ohjenuorat pelialustoillaan. Vahvistus ilmenee sanomalehti The Wall Street Journalin tuoreessa raportissa, joka onnistunut haalimaan myös hieman tietoja käytäntöjen taustoista.

The Wall Street Journalin mukaan uudet käytännöt on otettu käyttöön, jotta kehittäjät voivat tarjota alustalla "tasapainoista sisältöä" ja ettei pelaaminen estäisi nuorten "hyvää kasvua ja kehitystä". Isona huolena Sonylle on erityisesti osoittautunut muutamat Japanissa myytävät pelit, jotka ovat olleet tavanomaisesti suvaitsevaisempia seksuaalisesta sisällöstä, jossa esiintyy alaikäisiltä vaikuttavia naishahmoja.

Tiedossa ei ole, millaisia uudet ohjenuorat ovat käytännössä ja kauan ne ovat olleet voimassa. Wall Street Journalin haastatteleman japanilaiskehittäjän mukaan ilmeisesti tarkkoja ohjeita ei tällä hetkellä edes ole, vaan ne ovat voineet muuttua päiväkohtaisesti..

Ilmeisesti Sony on ryhtynyt toimiin erityisesti juridisia ja sosiaalisia toimia välttääkseen. Käytäntöjen taustalla kerrotaan olevan sekä naisten seksuaalisesta häirinnästä syntyneen #MeToo-liikkeen aiheuttama säikähdys että Twitchin ja YouTuben kaltaiset palvelut, joissa esimerkiksi pienemmänkin alueen pelit voivat saada maailmanlaajuisen yleisön.

Vaikka Sony ei ole aiemmin suoraan vahvistanut käytäntöjä, on niiden olemassaolosta nähty selviä merkkejä jo pidemmän aikaa. Viime vuonna esimerkiksi japanilaisen luolastoseikkailupeli Omega Labyrinth Z:n länsijulkaisu peruttiin lännessä kokonaan Sonyn väliintulon myötä ja vastaavanlaista laulua laulettiin, kun tuoreesta Senran Kagura: Burst -pelistä leikattiin sisältöä nimenomaan sen PlayStation 4 -versiosta lännessä.

Lue myös - Idän lumo: Uusi seksiä vihaava Sony

Sonyn käytäntö poikkeaa tällä hetkellä ainakin Nintendosta, joka on kommentoinut Wall Street Journalille, ettei se säätele alustan seksuaalista sisältöä muuten kuin ESRB:n ja PEGIn kaltaisten ikärajatahojen mukaan. Nintendolla myös korostetaan alustan tarjoavan vanhemmille mahdollisuuden rajata pelien pelaamista alustoilla niiden ikärajojen mukaan.

Lähde: The Wall Street Journal, ResetEra

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Sonyn käytäntö on tappamassa koko fanipalvelun peleistä (ainakin japanilaisista), Devil May Cry V näytti ettei Sony epäile sensuroida julkaisun jälkeenkin. Länsimaiset pelit ovat toistaiseksi olleet turvassa, mutta länsimaiset pelit sensuroivat itseään apinan raivolla (Mortal Kombat 11). Lepää rauhassa Senran Kagura.

Läpi kuitenkin on mennyt pelejä kuten Soul Calibur VI, Dead or Alive 6, Conan Exiles (onko tämä oikeasti sensuroimaton Sonyllä?) ja Death end re;Quest näyttäisi ilmeisesti olevan vailla sensuuria, tosin muut Compile Heartin pelit eivät olleet yhtä onnekkaita. En usko että Sony sensuroi Cyberpunkiakaan.

Mikäli Soul Calibur ja Dead or Alive koskaan jatkoa saavat eiköhän nämäkin ole "perheystävällisiä". Seuraavan Street Fighterin veikkaan näyttävän hyvin erilaiselta naishahmojen osalta, Devil May Cryn myös. Tekken ja Harada saattavat olla kovempi pala purtavaksi, mutta veikkaan Tekkeninkin taipuvan jossain vaiheessa.

Fanipalvelun syöpä nimeltä Sony tulee tappamaan fanipalvelun peleistä tätä vauhtia ja se jäänee tulevaisuudessa ainoastaan Nintendon yksinoikeuksien riemuksi, jos niihinkään.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus Angel of Death

Devil May Cry V näytti ettei Sony epäile sensuroida julkaisun jälkeenkin.

Onko tähän nyt tosin oikeasti selkiytynyt mikään selvä Sonyn vaikutuskytkös sen sijaan, että kyseessä olisi vain Capcomin omaa tohelointia? Paljon puhuttu valonvälke kun ei ole enää ilmeisesti edes Amerikassaan läsnä (Euroopasta taisi vielä ainakin yhdessä vaiheessa löytyä).

Ylipäätänsähän tuo Sonyn puuttuminen on näyttänyt painottuvan enemmän näihin piirrosmaisempiin tapauksiin.

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

Tavallaan huvittavaa, että 90 luvulla nintendo oli se joka sensuroi vaikka mitä ja nyt jotkut pelit sensuroidaan pleikkarilla ja switch saa sensuroimattoman version. Esimerkkinä vaikka dead or alive xtreme 3 scarlet ja muutama visual novel joiden nimiä en muista.
Olen myös aika varma, että joku senran kagura: peach ball ei tulisi koskaan näkemään ps4 julkaisua nykyisessä muodossaan, mutta nintendolle kelpaa.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus Riepu

[quote="Angel of Death"]Devil May Cry V näytti ettei Sony epäile sensuroida julkaisun jälkeenkin.[/quote]Onko tähän nyt tosin vahvistunut mikään selvä Sony-kytkös, eikä vain se, että kyseessä on Capcomin omaa tohelointia? Paljon puhuttu valonvälke kun ei ole enää ilmeisesti edes Amerikassaan läsnä (Euroopasta taisi vielä löytyä).

Ylipäätänsähän tuo Sonyn puuttuminen on näyttänyt painottuvan enemmän näihin piirrosmaisempiin tapauksiin.

Toki voi olla Capcomin tohelointia, mutta oli kuitenkin aika outoa sattumaa että tapaus sattui ainoastaan Sonyn alustalla. Miten on muuten Euroopan One version laita?

Sonyn epämääräinen käytäntö johtanee vielä siihen että pelejä sensuroidaan valmiiksi ihan varmuuden vuoksi. Veikkaan kyllä että Microsoft tekisi samaa kuin Sony jos Xbox konsolit olisivat koskaan olleet merkittävä alusta japanilaiselle tuotannolle.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Fanservicen luonnollisempi suomennos on "runkkumatsku". :P

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Nuo valonsäteet näyttää vaan niin naurettavilta. Kunhan pelin ikäraja on kohdallaan niin ei paljaan pinnan pitäisi mikään ongelma olla. Ylipäätään K16 leffoissa sallitaan paljon hirveämpiä ja seksikkäämpiä asioita mitä ei yleensä K18 peleissäkään nähdä.

Käyttäjän Petteri Uusitalo kuva
Petteri Uusitalo
Lainaus mur72

Fanservicen luonnollisempi suomennos on "runkkumatsku". :P

Itse asiassa japanin kielessä lainasanaa ”service” käytetään merkityksessä ”kaupanpäällinen”. Visuaalisen median parissa sanaa ”fanservice” on perinteisesti käytetty tarkoittamaan mitä tahansa kuluttajien miellyttämiseen tarkoitettua ”bonusta”, joka ei olisi teokselle muuten olennainen, kuten isoja erikoistehosteräjähdyksiä, yksityiskohtaisesti animoituja robottimuodonmuutoksia tai hahmojen esittämistä bikineissä jonkun tekosyyn varjolla.

Se mitä fanservice sitten ei tarkoita on nimenomaan se ”runkkumatsku”, eli eksplisiittiset seksikohtaukset. Joita näissä peleissä ei tietenkään ole muutenkaan, koska ne ovat konsolipelejä (joskin monessa tapauksessa konsoliversioita alkujaan PC:lle julkaistuista K18-peleistä). Toki voihan niitä alusvaate- ja bikinikohtauksiakin runkkumatskuna pitää siinä missä RPG-bikiniarmoreitakin, mutta ei niitä kyllä siihen ole tarkoitettu – sitä varten monissa näistä peleistä oli alun perin ne konkreettiset seksikohtaukset.

Itse viime aikoina tykännyt käyttää selventävää ilmausta ”paljas pinta”, jos pitää tähdentää että kyse on nimenomaan vihjailevasta alastomuudesta. Tai sitten ihan vain ”vähäpukeisuus” tai jotain.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Niin, minkäköhän perkeleen takia ne ESBR ja PEGI merkinnät sitten oikein on olemassa jos ei niitä käytetä hyväksi?

Vai onko tässä nyt takana samanlainen asia mitä muistan lapsuudesta että kun telkkarista tulee South parkkia, niin vanhemmat huutaa että sieltä tulee piirrettyjä, vaikka sarja ei todellakaan ole tarkoitettu lapsille. Että nyt on pelejä, joissa on piirroshahmoja kannessa ja itse pelissä, jolloin vanhemmat katsovat että hei, nyt on lapsille erittäin sopiva peli ja sony yrittää tätä jotenkin välttää?

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Sony censorship for the players

Käyttäjän Tunna kuva
Tunna

Typerää. Kyllä peleissä pitäisi saada olla vaikka ihan silkkaa fmv pornoa, jos ikäraja on 18