Sonyn patentti vihjaa PS5:n taaksepäinyhteensopivuudesta / Uutiset / pelaaja.fi

Sonyn patentti vihjaa PS5:n taaksepäinyhteensopivuudesta

4.02.2019 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
5

Sony on patentoinut uuden teknologian, jonka uskotaan viittaavan yhtiön tulevaan konsolimalliin.

Sony Japanin rekisteröimä patentti viittaa konsolin taaksepäinyhteensopivuuteen, mikä mahdollistaisi PS4:n ja vanhempienkin PlayStation-konsolien pelien pelaamisen PlayStation 5:llä. Patentin tulkintojen mukaan se kuvaa teknologiaa, jolla PS5:n suoritin "huijaa" vanhempia pelejä vastaamalla ohjelmiston kutsuihin kuin vanhan konsolimallin suoritin.

Patentti on alun perin rekisteröity tammikuussa 2017, mutta julkaistu vasta viime kuun lopussa. Patentin keksijöiden joukossa ovat mm. PlayStation 4:n pääarkkitehti Mark Cerny sekä Sony Entertainment Europen pääohjelmoija Simon Pilgrim.

Sony ei toistaiseksi ole kommentoinut huhuja patentin tiimoilta. Patentin mahdollisuuksista huolimatta huhuihin PS5:n taaksepäinyhteensopivuudesta kannattaa suhtautua varauksella, sillä patentoidut teknologiat eivät välttämättä päädy osaksi lopullista tuotetta.

Lähde: IGN

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Olisi suorastaan ihme jos tätä ei olisi tulossa. Microsoft kuitenkin sen verran ison älämölön nostanut "taaksepäinyhteensopivuudestaan".

PS5:sen ostoarvo nousee kummasti jos sillä pystyy pelaamaan kaikkien edellisten sukupolvien PlaySyation-pelejä (jopa PS3:n) vain lykkäämällä pelilevy sisään.

Olisi suorastaan mahtavaa heittää kaappiin kaikki muut paitsi se uusin laite. Varsinkin se PS3, joka on iso ja äänekäs, varsinkin kesällä. Toki tarkottaisi sitä, että tarvisi jonkun tavan siirtää talletuksia muistikorteilta PS5:sen kovalevylle, joka toivottavasti on mallia SSD, mitä epäilen.

Lainaus

jolla PS5:n suoritin "huijaa" vanhempia pelejä vastaamalla ohjelmiston kutsuihin kuin vanhan konsolimallin suoritin.

Eli kyseessä olisi vanhojen koneiden simulointi tavallisen emuloinnin sijaan. Samaan tyyliin, kuin esim. Anloguen Super NT. Tåmä olisi varsin loistavaa, koska tarkkuus ja yhteensopivuus nousee kummasti ja suorituskyky paranee. Tämä tietenkin vaatii, että se on jollain tavalla jo siellä hardware-tasolla otettu huomioon, niinkuin se ilmeisesti on.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Tässä vaiheessa taaksepäinyhteensopimattomuus olisi vastaava kaupallinen itsemurha, jonka Microsoft teki Xbox Onen lanseerauksessa. Heittäisi seuraavan sukupolven voimatasapainot taas päälaelleen. Sukupolven alusta on ollut kaikki merkit ilmassa (mm. siirtyminen yleiseen x86-arkkitehtuuriin) että tästä sukupolvesta tulee nyt vähän jotain pysyvämpää, joten olisi todella paha antikliimaksi nyt pistää jarruja päälle.

Isoimpana ongelmana kuitenkin se, että Microsoft on melkein satavarmasti yhteensopivuuden kelkassa. Xbox Onen pelit on jo saatavilla myös pc:lle, joten tuskinpa jättävät seuraavaa Xboxia pc:tä huonommaksi tässä suhteessa.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Tosiaan melkoinen ihme se olisi jos PS5 ei nyt ainakin PS4 pelejä pyörittäisi, mutta vielä parempi luonnollisesti jos PS5 pystyisi kaikkia edellisten sukupolvien PS pelejä pyörittämään. Kuitenkin hyvin mahdollista että tuo tulee rajoittumaan vain PS4 peleihin.

Jokatapauksessa voisipa sitten jättää PS4:n/Pron kokonaan välistä, ja hypätä suoraan PS5:lle pelamaan sekä PS4 että PS5 yksinoikeudet, kun nuo PS3 aikakauden pelit on viimein saanut pelattua pois alta.

Microsoftin tapauksessa nyt ainakin voi luottaa siihen että jatkavat nykyisellä linjalla. Noita Xbox One X enhanced päivityksiä saisi vain tulla enemmänkin. Xboxin kanssa jokatapauksessa menee vielä harkintaan tuleeko ostettua Xbone X edulliseen hintaan sitten kun seuraavan sukupolven Xboxit on virallisesti julkaistu ja hyllyt tyhjennettään nykyisistä Boxeista, vai hyppäisikö siinäkin suoraan seuraavaan laitesukupolveen.

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Mahtava uutinen. Valistumaton analyysini: Uuden sukupolven PS4 (siis PS5), pyörittää PS4-pelejä siinä missä Pro-mallikin eli paremmalla laadulla. Lisäksi sisäänrakennettu emulaattori alkuperäisestä PS3:sta, joka oli taaksepäin yhteensopiva PS1 ja PS2 -pelien kanssa. A vot!

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus mantelirapu

Mahtava uutinen. Valistumaton analyysini: Uuden sukupolven PS4 (siis PS5), pyörittää PS4-pelejä siinä missä Pro-mallikin eli paremmalla laadulla. Lisäksi sisäänrakennettu emulaattori alkuperäisestä PS3:sta, joka oli taaksepäin yhteensopiva PS1 ja PS2 -pelien kanssa. A vot!

Jos tosiaan olisi myös vanhempien koneiden yhteensopivuus myös digipeleille, niin silloin tämä saattaisi olla välitön ostos tuli milloin tuli. Se, että voisin yhdistää 2 pleikkaria tv-tasolta yhdeksi modernimmaksi vempeleeksi olisi sen verran kova juttu.