Sonyn peliosasto teki kaikkien aikojen ennätystuloksen – yli 7,8 miljoonaa PlayStation 5 -konsolia saatu maailmalle / Uutiset / pelaaja.fi

Sonyn peliosasto teki kaikkien aikojen ennätystuloksen – yli 7,8 miljoonaa PlayStation 5 -konsolia saatu maailmalle

28.04.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
15
sony, PlayStation 5, playstation 4, ps5, ps4, myynti, myyntiluku

Sony on toimittanut maailmaan kaikkiaan 7,8 miljoonaa PlayStation 5 -konsolia, japanilaisyhtiön tuore talousraportti tietää kertoa.

Määrä ylittää Sonyn oman ennusteen, sillä yhtiö oli kaavaillut uutuuskonsolin toimituslukujen yltävän maaliskuuhun 2021 mennessä 7,6 miljoonaan. Ennuste vastasi samaa toimitusmäärää, johon PS4 ylsi vastaavassa ajassa omassa julkaisussaan, eli PlayStation 5:tä on saatu maailmalle saatavuusongelmista huolimatta periaatteessa hippusen verran edeltäjäänsä tahdikkaammin.

Kaiken kaikkiaan PS4-konsoleita on toimitettu maailmalle Sonyn mukaan 115,9 miljoonaa kappaletta. Huhti-maaliskuun kestäneen tilikautensa aikana yhtiö toimitti uusia PS4-konsoleita maailmaan 5,7 miljoonaa, kun vuotta aiemmin määrä oli 13,5 miljoonassa.

Erilaisia pelejä Sony raportoi myyneen viime tilikautensa aikana PlayStationeille yhteensä 338,9 mlijoonaa kappaletta, joista 65 prosenttia tapahtui digitaalisesti. 17 prosenttia pelimyynneistä koostui nimenomaan Sonyn omista julkaisuista.

PlayStation Plus -tilaajia PlayStation-pelaajien keskuudesta löytyi maaliskuun loppuun mennessä 47,6 miljoonaa. Määrä on reilut kuusi miljoonaa enemmän kuin vuosi aiemmin.

PlayStation-puolen kattava peli- ja verkkopalveluosasto muodostaa yhä tuloksillaan suurimman lohkon koko Sonyn bisneksestä. Osaston liikevaihto ylsi viime tilikaudella kaikkiaan 2,66 biljoonaan jeniin eli noin 20 miljardiin euroon, mikä tarkoittaa 34 prosentin kasvua edellisvuoteen. Liikevoittoa se teki 342,2 miljardia jeniä eli noin 2,6 miljardia euroa. Tilikausi olikin osaston historian kaikkien aikojen suurin. Tästä vuodesta se ennustaa vieläkin suurempaa tavoitellen 2,9 biljoonan jenin liikevaihtoa.

Lähde: Sony (1), (2), Daniel Ahmad (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän SaskaKikkare kuva
SaskaKikkare

Aivan mahtavaa! Eikä ihme. Ylivoimaisesti paras konsoli koskaan. :)

Käyttäjän Retro22 kuva
Retro22

paskin pleikkari koskaan
censoroituja pelejä onnes pc ja switchistä saa ne ei censoroituna

Käyttäjän vesinokkaelain kuva
vesinokkaelain

Kuinkakohan paljon enemmän niitä olisi myyty, jos konsoleita olisi ollut kaikille halukkaille? Vai loiko tarjonnan niukkuus nimenomaan paremman kysynnän kuin normioloissa?
PS4 myi näköjään vielä ihan hyvin, vaikka PS5 paljastettiin kesäkuussa.

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman

Kuinka moni noista konsoleista on trokareilla?

Luulis Xboxienkin myynneen hyvin, kun niistäkin on pulaa.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4
Lainaus Retro22

paskin pleikkari koskaan
censoroituja pelejä onnes pc ja switchistä saa ne ei censoroituna

Täällä Suomessa käytämme sanaa sensuroitu, eikä censoroitu.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus Retro22

paskin pleikkari koskaan
censoroituja pelejä onnes pc ja switchistä saa ne ei censoroituna

Tilanne on itse asiassa paljon pahempi fanipalvelua sisältävien pelien suhteen, sillä Microsoftin käytäntö on ilmeisesti nykyään täsmälleen sama kuin Sonyllä ja sensuuri ulottuu PC:lle asti, sillä konsolille peliä ei ilmeisesti julkaista jos PC-versio on vähemmän sensuroitu, multiplattarien konsolivaatimus on nykyään ilmeisesti yhdenmukaisuus joka alustalla. Steam ja Switch saattavat olla sensuurivapaita alustoja, mutta se on lähes merkityksetöntä kun sensuurialustat vetävät ne mukanaan samalle tasolle.

Fanipalveluun nojaavat pienet japanilaisjulkaisijat lienevät historiaa. Switchin yksinoikeudet tällä kortilla tuskin pelaavat ja multiplattarit eivät saa tätä korttia käyttää mikäli mielivät julkaisua muille konsoleille. Sama ongelma Steamilla. Ikävä kyllä on ilmiselvää että pelaava kansa on äänestänyt sillä kuuluisalla lompakollaan fanipalvelua vastaan, joten se osa-alue japanilaisissa peleissä lienee saanut lopullisen kuoliniskunsa, mikä on itsestäni sääli. Jokaista yhtä sensuurin vastustajaa kohti tuntuu löytyvän nykyään +1000 puolustajaa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on se että lännessä vaikutetaan menevän päinvastaiseen suuntaan kuin japanissa. Japanin feminiinisiä mieshahmoja on toisinaan hankala erottaa naishahmoista, kun taas lännen maskuliinisia naishahmoja alkaa olla enenevässä määrin vaikeampi erottaa mieshahmoista (Diablo 2 Remastered Amazon). Juu, en pidä yhtään jälkimmäisestä kehityksestä.

Itse uutiseen. En usko että ihan 100% luotettavia myyntilukuja on vielä missään, sillä trokarit ja Covid vääristää myyntejä taatusti oli laitteet konsoleita tai näytönohjaimia. PS5 toki lienee aika varmasti ylivoimainen markkinajohtaja, sillä trokaritkaan ei osta konetta jota ei saa myytyä järjettömään ylihintaan. Itse toivoisin että pelien raju hinnan nosto, sensuuri ja blockbustereihin keskittyminen näkyisi myyntiluvuissa, mutta en usko.

Käyttäjän Make-1991 kuva
Make-1991

Ja varauksessa taitaa olla toiset saman verran... 😅

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus Rabbitman

Kuinka moni noista konsoleista on trokareilla?

Tuskin ne trokarit niitä nurkissaan säilyttävät. Mitä nopeammin saavat myytyä pois, sitä enemmän rahaa niistä saavat. Saatavuuden kasvaessa trokarointi ei enää kannata ja onneksi jälleenmyyjät ovat ottaneet myös osto-oikeus arvontoja käyttöön vastatoimina. Toki toivotaan etteivät saa myytyä kaikkia voitolla ja ottaisivat takkiin. 10% olisi jonkun arvion mukaan tuo trokareiden osuus myynneistä:
https://screenrant.com/ps5-scalpers-sales-resell-how-many-percent-fraction/

Käyttäjän vesinokkaelain kuva
vesinokkaelain
Lainaus Angel of Death

[quote="Retro22"]paskin pleikkari koskaan
censoroituja pelejä onnes pc ja switchistä saa ne ei censoroituna[/quote]

Tilanne on itse asiassa paljon pahempi fanipalvelua sisältävien pelien suhteen, sillä Microsoftin käytäntö on ilmeisesti nykyään täsmälleen sama kuin Sonyllä ja sensuuri ulottuu PC:lle asti, sillä konsolille peliä ei ilmeisesti julkaista jos PC-versio on vähemmän sensuroitu, multiplattarien konsolivaatimus on nykyään ilmeisesti yhdenmukaisuus joka alustalla...

Mihin sensurointiin tässä nyt viitataan? Itsellä ei tule muita tapauksia mieleen kuin se että uusimmassa Devil May Cry:ssa taisi olla jotain valonsäteitä peittämässä paljasta pintaa.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus vesinokkaelain

Mihin sensurointiin tässä nyt viitataan? Itsellä ei tule muita tapauksia mieleen kuin se että uusimmassa Devil May Cry:ssa taisi olla jotain valonsäteitä peittämässä paljasta pintaa.

Tuossa on joku lista. Tosin iso osa noista Australia ja Japani, ym. -sensurointeja.
https://forum.psnprofiles.com/topic/85087-list-of-censored-games-ps5-ps4-vita/