Steam saa uuden kovan luokan kilpailijan – Fortnite-tekijä paljasti Epic Games Storen / Uutiset / pelaaja.fi

Steam saa uuden kovan luokan kilpailijan – Fortnite-tekijä paljasti Epic Games Storen

4.12.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
35

Fortnite-tekijä Epic Games on heittämässä suoran haasteen pelipalvelu Steamille. Yhdysvaltalaisfirma on paljastanut tänään tiistaina oman Epic Games Store -pelikauppapaikan, jonka se on aikeissa avata "pian" ensin pc-yleisölle ja ensi vuoden puolella myös Androidille ja muille avoimille alustoille.

Julkaisussa kauppapaikasta on löydettävissä joukko sinne varta vasten valittuja pelejä, mutta pian tämän jälkeen sen on tarkoitus avautua kehittäjille laajemmin. Heti yhtenä etuna Steamia vastaan Epic hehkuttaa ottavansa vain 12 prosentin lohkon Epic Games Storessa tehdyistä pelimyynneistä. Steamissa palvelua pyörittävä Valve on tavanomaisesti napannut aina 30 prosentin lohkon myynneistä, joskin se on nyt joulukuussa höllentämässä hieman käytäntöään helliäkseen miljoonia takovia isompia kehittäjiä ja julkaisijoita.

Etuna bloggareille, striimaajille ja vastaaville sisällöntuottajille Epic Games Storesta löytyy välittömästi tuki Epicin myös omaan Support-A-Creator-ohjelmaan. Sen avulla pelintekijät ja julkaisijat voivat antaa sisällöntuottajille mahdollisuuden ansaita tuottoja ohjaamalla ihmisiä ostamaan pelejä. Varsinaisia foorumeita tai vastaavia sosiaalisia elementtejä kauppapaikalle ei kuitenkaan saada, sillä Epic näkee ihmisten ajautuvan kyseisiä tarpeita varten muiden palvelujen pariin. Mahdollisuus viestiä kehittäjien kanssa yksityisesti on tarjolla esimerkiksi bugi-ilmoitusten kaltaisten asioiden suhteen. Käyttäjäarvioita kehittäjät voivat hyödyntää jossain vaiheessa kauppapaikan julkaisun jälkeen, mikäli he näin haluavat. Epicilla on näiden suhteen kokeilussa myös joukko erilaisia toiminnallisuuksia.

Minkäänlaista koko kauppapaikkaa kattavaa DRM-ratkaisua Epic Games Storelta ei pitäisi odottaa, joskin kehittäjät ovta vapaita käyttämään omia ratkaisujaan. Hyvitysjärjestelmä on kauppapaikalla heti käytössä manuaalisessa kuosissa asiakaspalvelun kautta, joskin automatisoitu 14 päivän palautusprosessi on sekin myös tulossa.

Saavutuksia Epic Games Store ei tarjoa heti julkaisussa, joskin sen kaltaisia ominaisuuksia on Epicin mukaan kuitenkin työn alla. Mitä tulee laaduntarkkailuun, on Epicin tarkoituksena hyödyntää kohtuullista laatukynnystä hyväksyessään pelejä palveluun.

Epic Games Storelle luo mielenkiintoisen pohjan se, että Epicilla on ollut käytössä jo oma Epic Games Launcher -ohjelma, jota muun muassa Fortnite on käyttänyt hyväksi. Jo julkaisussa sillä on siis potentiaalisesti merkittävä yleisö ulottuvilla, joskin nähtäväksi tietysti jää, miten kuluttajat lopulta suhtautuvat jälleen yhteen pelikauppapaikkaan.

Lähde: Epic Games, Game Informer, The Verge, Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Ei kiitos. Ihan riittävästi kauppoja jo.

Käyttäjän Aromit kuva
Aromit

Hyvä vain että tulee suora kilpailija Steamille. Aiemmat ovat olleet vain julkasioiden omia kauppoja. Sais nyt kaikki kehittäjät yhteen kauppaan

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Kilpailu on aina hyvästä, mutta onnea yritykseen.

Käyttäjän markusbob kuva
markusbob

Ei sosiaalisia ominaisuuksia? Ei jatkoon.

Koko pelaamisen pohja itselläni perustuu Steamiin. Pelikirjasto, inventoryt, kaverilistat > kaikki on siellä, en näe syytä vaihtaa toiseen palveluun. Toki ei sekään täydellinen palvelu ole, mutta parempaa ei vain ole tullut vastaan.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Kiinnostaa kyllä jos julkaistaan myös avoimelle PC-alustalle; Linux ja *BSD. Jos heillä on kiinnostusta kehittää ja viedä PC:tä avoimempaan suuntaan kuten Valvella, niin sitäkin parempi. Nähtäväksi jää.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Joo, vaihtoehtoja on. Kiva kun kohta joka toinen peli vaatii jonkun oman alustansa. Siellä on kohta pc:llä oikeasti yksinoikeuspelejä noiden alustojen kautta. Hienoa.

Joko tämän jälkeen "MS-yksinoikeus" voisi olla myös jääräpäitten mielestä ok termi?

Mikäli peli toimii kaikilla käyttiksillä mutta vaatii Steamin, niin eikös se ole Steam-yksinoikeus? Samalla logiikalla MS:n kaupasta ostettava peli on MS-yksinoikeus, sillä siinä missä Steam pyörii sekä Linux/Win/Mac niin MS Store pyörii One/Win.

Alusta ei siis olekaan (pelkästään/ainostaan) se rauta siellä alla, vaan se sovellus. Siinä missä on Android-pelejä ja alla on eri rautaa, niin on MS Store, jossa on eri rautaa (One/Win).

Tämän yksinkertaisemmin tätä ei voi enää oikein sanoa mutta ei ole mitään odotuksia että jästipäät muuttaisivat mielipiteitään vieläkään.

PS. Saataisiinko tästä aiheesta ("onko alusta enää niinkään rautaa kuin sovellus siinä päällä") kysely tänne, niin tulisi prosentteja näkyville sekä ehkä saataisiin enemmänkin keskustelua aikaiseksi. Inttämiseksihän se varmasti menisi mutta ehkä joku fiksukin kommentti mahtuisi sekaan.

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus zappah

Joo, vaihtoehtoja on. Kiva kun kohta joka toinen peli vaatii jonkun oman alustansa. Siellä on kohta pc:llä oikeasti yksinoikeuspelejä noiden alustojen kautta. Hienoa.

Valitettavan sekavaksi ja hankalaksi on mennyt.

Mielestäni pitäisi päästä eroon ajatuksesta PC = Windows. Kun jonkin pelin tai palvelun sanotaan tulevan PC:lle, niin se ei kerro vielä mitkä käyttöjärjestelmät ovat tuettuna. Olisi huomattavasti parempi, että ilmoitettaisiin suoraan vaikka että "Windows PC", "Linux PC", jne. niin olisi selkeämpää. Termi "avoin" on myös hieman hankala, koska sitä käytetään eri yhteyksissä eri tavalla.

Itse pidän Linux+gog.com ihanteellisena "pelialustana". Toisaalta Valve tukee ja kehittää avoimia standardeja ja sovelluksia, mikä on itselleni PC-pelaamisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Tästä johtuen tuen Valvea gog.com:n sijasta aina kuin vain mahdollista.

Eri kauppapaikoilla on "yksinoikeuspelejä", mutta tietääkseni ainoastaan Microsoft Store sitoo käyttäjät myös tiettyyn käyttöjärjestelmään.

Sen verran nihkeästi on vielä Epic Games Storesta tietoa, ettei uskalla vielä sen enempiä johtopäätöksiä sen suhteen tehdä.

Käyttäjän N-Gage kuva
N-Gage

Hyvä että on kilpailua, kuluttajan etuhan se on. Kyse kuitenkin vaan kauppapaikasta/launcherista eikä kuukausimaksullisesta palvelusta. Suoratoisto-tv sillisalaatti hyvä varoittava esimerkki.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus edqe

Kiinnostaa kyllä jos julkaistaan myös avoimelle PC-alustalle; Linux ja *BSD. Jos heillä on kiinnostusta kehittää ja viedä PC:tä avoimempaan suuntaan kuten Valvella, niin sitäkin parempi. Nähtäväksi jää.

Windows on avoin pc-alusta. Sille voi kuka tahansa koodata mitä haluaa ja julkaista. Taisit nyt tarkoittaa avoimen lähdekoodin alustaa.

Lainaus zappah

Joko tämän jälkeen "MS-yksinoikeus" voisi olla myös jääräpäitten mielestä ok termi?

Ei. Ajan pelin koneellani samalla tavalla kuin kaikki muutkin, eli klikkaamalla kuvaketta työpöydältä. Siksi en olekaan niin kamalan kinnostunut missä jakelualustassa peli lymyää. Pelaan pc-pelejä. En Steam-pelejä, GOG-pelejä, Origin-pelejä jne.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

Ei. Ajan pelin koneellani samalla tavalla kuin kaikki muutkin, eli klikkaamalla kuvaketta työpöydältä. Siksi en olekaan niin kamalan kinnostunut missä jakelualustassa peli lymyää. Pelaan pc-pelejä. En Steam-pelejä, GOG-pelejä, Origin-pelejä jne.

Niin niin, eli elät itsepetoksessa.

Siellä taustalla on joka tapauksessa joku vaadittava palvelu, joten jos se vaaditaan ja sovellus toimii vain sen päällä, on se silloin sen palvelun yksinoikeus. Luulisi jo olevan aika selvä juttu.

Se, mikä sinua kiinnostaa tai miten sinä socellukset klikkaat auki, ei liity itse asiaan mitenkään. Onko se oikeasti noin vaikea myöntää faktoja?

Voihan sitä ohittaa melkein koko Windowsinkin jos välttämättä haluaa mutta se ei todellakaan tarkoita, etteikö sitä siinä välissä vaadittaisi. Jos siis vaaditaan.

PC on alkuperäistä termiä "vastaan" yleistynyt tarkoittamaan ensisijaisesti ja lähes ainoastaan Windows-konetta vaikka määrite kattaisi jopa Macin. Se on selvästi eriytynyt tosin jo ajat sitten mutta Linux-kone on yhtä lailla PC. PC on kuitenkin "henkilökohtainen tietokone", joten määritteen alle menisi älypuhelimetkin.

Lähti vähän sivupoluille mutta kai tämä vielä aiheen piirissä pysyy.

Nostoja