Steamin uusi yksityisyyskäytäntö panee lopun suositulle Steam Spylle

Steamista dataa kerännyt Steam Spy joutuu näillä näkymin sulkeutumaan pelipalvelun uusien yksityisasetusten takia.

11.4.2018 17:11

Pelipalvelu Steamista dataa kerännyt verkkosivusto Steam Spy joutuu mitä ilmeisemmin lopettamaan aktiivisen toimintansa. Sivustoa pyörittävä Sergey Galyonkin havaitsi tänään keskiviikkona, että Valve on muuttanut Steamin yksityisasetuksia sen verran ratkaisevasti, ettei Steam Spy voi toimia välttämättä enää julkisesti tyydyttävällä tarkkuudella.

Keskeinen ongelma Steamin uusissa yksityisasetuksissa on se, etteivät Steam-käyttäjien pelikirjastot ole enää oletuksena julkista tietoa. Haastattelussaan Eurogamerin kanssa Galyonkin myöntää, että muita tiedonkeruumenetelmiä on periaatteessa vielä olemassa, mutta niiden virhemarginaali on aiempaan nähden huomattava. Mikäli hän jatkaakin tiedonkeruuta, pitää hän datan todennäköisesti itsellään sen väärinkäytön välttämiseksi. 

Steam Spy on ollut suosittu väline niin pelaajien kuin pelintekijöiden keskuudessa. Sen keräämä data on mahdollistanut niin pelaajakäyttäytymisen kuin erityisesti pelien menestymisen seuraamisen. Tietystikään kaikkien mieleen tämä ei ole aina ollut, miksi onkin ollut helppo spekuloida, josko Valve on tarkoituksellisesti estänyt Steam Spyn toiminnan.

Galyonkin itse ei näe muutosten olleen välttämättä suora isku Steam Spyta vastaan. Hänen mukaansa Steam Spyn tiedonkeruu kun olisi ollut helpomminkin estettävissä.

Mitään varmaa arvausta Galyonkin ei osaa antaa tosin sille, miksi muutos tapahtui. Alunperin mies uskoi, että Valve ryhtyi toimiin toukokuussa voimaan tulevan EU:n uuden tietosuojalain johdosta. Hän on kuitenkin havainnut, että Steam ei edelleenkään oletuksena piilota monia muita käyttäjätietoja niin kuin lakimuutoksen myötä olettaisi

Pelikirjastojen näkyvyyden lisäksi Steamissa tehtiin myös joukko muita profiilien yksityisyyttä koskevia muutoksia. Valven mukaan muutokset tapahtuivat käyttäjäpalautteen pohjalta. 

Mikäli yllätyksiä ei tapahdu, jää Steam Spy jatkossa elämään nettiin nykyisistä tiedoista koostettuna arkistoituna versiona. Galyonkinin ura ei tapahtumasta vaarannu, sillä kyseessä on ollut hänelle aina sivuprojekti. Päätoimisesti hän on töissä Epic Gamesilla.

Steam Spyn ohella Galyonkin on viime aikoina näperrellyt Twitch Spy -nimisen hankkeen kanssa. Siitä hän saattaa vielä joskus tehdä julkisen, mikäli hänellä on vain aikaa moiseen.

Lähde: Eurogamer, Steam Spy (Twitter)

Lisää luettavaa