Stellariksen mobiilitaipaleen keskeyttäneen plagiointitapauksen tutkimus jatkuu – palvelimet pysyvät toistaiseksi kiinni / Uutiset / pelaaja.fi

Stellariksen mobiilitaipaleen keskeyttäneen plagiointitapauksen tutkimus jatkuu – palvelimet pysyvät toistaiseksi kiinni

17.10.2019 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
2
Stellaris, Halo, mobiili, paradox

Paradox on antanut lisätietoja koskien sen Stellaris: Galaxy Command -mobiilipelistä löytyneen varastetun taiteen tutkintaan.

Tällä viikolla rajoitettuun betatestiin julkaistu Stellaris: Galaxy Command jouduttiin poistamaan välittömästi jakelusta plagioinnin vuoksi. Tarkkasilmäiset pelaajat huomasivat tuttuja elementtejä pelin kuvituksesta. Tutkiskelun jälkeen paljastuikin, että avaruusstrategian mobiiliversio oli lainannut kuvitustaan Halo 4:n konseptitaiteesta pienin muunnelmin.

Julkaisija on pahoitellut tapausta ja kertonut käyvänsä läpi koko Stellaris: Galaxy Commandin sisällön ennen pelin palauttamista testaajien ulottuville. Viimeisimmän tilannepäivityksen mukaan alustava analyysi tapahtumasta on tehty, mutta se näkee, että lisää tutkiskelua tullaan yhä vaatimaan ja näin ollen betatestin paluuseen voi mennä vielä hetki.

Paradox ilmaisee kiitoksensa samalla kaikille, jotka olivat ilmoittaneet sille löydetystä taisteesta. Ilmoitusten ansiosta se kertoo pystyneensä reagoimaan tapahtuneeseen nopeasti.

Kokonaisuudessaan lausunnon löytää ohesta.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Pelin taustalla Hong Kongilainen mobiilipelifirma, Gamebear. Veikkaan, että tällä hetkellä kavereiden puntit hieman tutisee ja saapa nähdä tuleeko pelistä valmista ainakaan kyseisen tiimin loppuun saattelemana.

Kun noita kuvia nyt tarkemmin katsoo, niin onhan tuo aika kämäinen yhdistelmä kahdesta eri kuvasta. Oikeanpuoleisen sillan päälle on näköjään unohtunut pieni pala Pelikaanin pyrstöä ja sillan loppupätkä muutenkin näyttää haihtuvan ilmaan, kun kuvat on blendattu yhteen. Kuvan toinenkaan puolikas tuskin on artistin omasta kynästä, koska kun katsoo esim. laatikoita, naishahmon vieressä rintamuksen korkeudella, niin ovat kummallisen venyneen näköisiä.

Sinänsä harmi, koska kyseessä ilmeisesti nuori ja kokematon tiimi ja kuvan huolimattomasta muokkauksesta päätellen kyseessä on ollut ehkä ihan rehellinen placeholderi, mutta onhan se silti totuus, ettei tällaista pitäisi sattua. Kuvapankit eivät ole kalliita ja ne ovat juuri sitä varten, että niiden materiaaleja voidaan hyödyntää kaupalliseen tarkoitukseen huolehtimatta lisensseistä. Ei pitäisi missään projektin vaiheessa ottaa mitään tekijänoikeuksin suojattua osaksi teosta sillä ajatuksella, että "korjaan sen sitten ennen julkaisua". Kaikki tietää miten siinä käy.

Toivottavasti oli tahaton moka. Jos ei ollut, niin sitten get rekt. Oli kummin vain, niin Paradoxille tämä ainakin oli hyvä opetus ulkoistamisen vaaroista ja siitä kannattaako valita halvinta. Nämä pojat (ehkä tytötkin) on väsänneet ainakin kotisivujensa mukaan 1 oman pelin ennen mobiili-Stellarista, eli aika köykäisillä meriiteillä on kyllä kehittäjä valittu. Olisi varmaan syytä nyt käydä sekin edellinen peli läpi vastaavia lainailuja silmällä pitäen.

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon

Varmaan monelle Diablo Immortalin jälkeen tuli yllätyksenä, että kiinalaiset firmat kopioi ja plagioi? Tai sitten se joku kiinalainen peli missä oli about kaikki revitty Blizzun peleistä hahmoja myöden...