Sukupuolikohu pani vipinää eSports-liittoon: kritiikki johti muutoksiin / Uutiset / pelaaja.fi

Sukupuolikohu pani vipinää eSports-liittoon: kritiikki johti muutoksiin

3.07.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7

Kansainvälinen eSports-liitto IeSF on tekemässä uudelleenjärjestelyjä marraskuussa siintäviin elektronisen urheilun maailmanmestaruuskilpailuihinsa.

Kuluvalla viikolla IeSF joutui kovan kritiikkitulituksen alle, sillä sen turnauksessa mies- ja naispelaajat jaettiin alkujaan kahteen hyvin eriarvoiseen ryhmään. Sen ohella, että miehet ja naiset oli laitettu kilpailemaan erilleen tyystin eri sarjoihin, oli naisilta evätty kokonaan pääsy mestaruuskisojen Hearthstone- Dota 2- ja Ultra Street Fighter IV -kilpailuihin. Miehet eivät vuorostaan voineet mitellä Tekken Tag Tournament 2:n mestaruudesta ollenkaan.

Uusien järjestelyjen myötä IeSF on muuttanut kaikkien vain miehille rajattujen kilpailujen järjestelyt niin, ettei osanottajien sukupuolesta enää välitetä. Avoimien kilpailujen joukkoon on samalla lisätty myös tuore Tekken Tag Tournament 2 -kilpailu.

Jo aiemmin mukana ollut naisten sarja pysyy kuitenkin edelleen IeSF:n tapahtumassa ennallaan. Tätä liiton hallitus perustelee sillä, että omalla sarjallaan naispuolisille pelaajille tarjotaan paremmat kilpailumahdollisuut elektronisen urheilun maailmassa, sillä eSports on edelleen hyvin miesvaltainen ilmiö. Liitto näkee, että ratkaisu on avainkeino, jolla sukupuolien välille voitaisiin saada vielä tasa-arvo elektronisessa urheilussa.

Maailmanmestaruuskisojen pelijärjestelyt näyttävät muutoksien myötä siis seuraavilta:

  • Kaikille avoimet kilpailut: Dota 2, StarCraft II: Heart of the Swarm, Hearthstone, Ultra Street Fighter IV, Tekken Tag Tournament 2
  • Naisten kilpailut: StarCraft II: Heart of the Swarm, Tekken Tag Tournament 2

 

IeSF:n muutokset eivät tule näkymään vain liiton omassa loppuvuonna pelattavassa lopputurnauksessa. Uusien järjestelyjen myötä esimerkiksi kotimaisessa Summer Assembly 2014 -tapahtumassa pelattava Hearthstonen karsintaturnaus hyväksyy nyt myös naisia mukaan kilpailuun siinä missä muutkin tapahtuman turnaukset. Hearthstone-kilpailu on nimenomaan järjestetty IeSF:n alaisena ja sen voittaja jatkaa MM-kisoihin.

Summer Assembly 2014 järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 31.7.-3.8.

Lähde: International e-Sports Federation

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Lordo kuva
Lordo

Vaadimme tasa-arvoa! Missä on miesten omat sarjat?! Vain naisille oma?!

Käyttäjän Jarppa kuva
Jarppa
Lainaus käyttäjältä Lordo

Vaadimme tasa-arvoa! Missä on miesten omat sarjat?! Vain naisille oma?!

Tajuatko nyt yhtään mitä tällä muutoksella haettiin? eSports-skenellä on niin paljon enemmän miehiä kuin naisia pelaamassa ja tällä yritetään saada lisää naisia mukaan.

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta

Edelleen ihmettelen miksi naisille ei ole tarjolla samoja pelejä kuin avoimessa sarjassa?

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Mitä se kertoo, että tuota alkuperäistä suunnitelmaa edes mentiin ehdottamaan ja viemään läpi ennen kuin julkinen paine pisti tyypit kääntämään kelkkansa? Luin tästä jutusta eka gamefaqs.comin foorumilla ja voitte vaan kuvitella sitä myötähäpeää, kun luin pc-gamerin englanninkieliset artikkelit asiasta.

Itsekin tosin vähän ihmettelin, että jos tasapuolisuuteen pyritään niin miksi tuo vain-naisille tarkoitettu osuus jäi silti henkiin. Mutta kuten Jarppa jo edellä sanoikin, sillä koitetaan tietenkin saada lisää naisyleisöä mukaan selkeästi miesvoittoiseen toimintaan. Helpomminhan sillä saa tietenkin kalastettua mukaan uusia naispuolisia pelaajia, jotka eivät ole aiemmin uskaltaneet kokeilla tällaista toimintaa (ja hyvällä tuurilla he saavat itsevarmuutta pelata vastaisuudessa enemmänkin, peliseurasta riippumatta).

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Ihan hyvä näin. Tuntuu vaan että aina kun tehdään tälläinen "etuoikeutettujen ryhmä", niin sille pitäisi laittaa jonkinmoinen selkeä aikaraja, esim 3-6 vuotta, jonka jälkeen tarkasteltaisiin sen vaikutusta ja tarvetta. Onhan tässä varmaan niin tehtykin, vaikka sitä ei tästä tullut ilmi.

Käyttäjän Teppo-Man kuva
Teppo-Man

Niin tätä olen miettinyt jo vuosia vuosia sitten, että miksi sc2 turnauksissa on miesten ja naisten turnaukset erikseen. Tottakai esim myös dota 2 turnauksissa olisi kiva nähdä, että on miehiä ja naisia samassa joukkueessa. Paljon mielenkiintoisempaa olisi katsella. Toivottavasti nähdään naispuolisia dota 2 pelaajia. Vähän vaihtelua.

Käyttäjän Lordo kuva
Lordo
Lainaus käyttäjältä Jarppa

Tajuatko nyt yhtään mitä tällä muutoksella haettiin? eSports-skenellä on niin paljon enemmän miehiä kuin naisia pelaamassa ja tällä yritetään saada lisää naisia mukaan.

Tajuatko nyt yhtään, että vaadimme tasa-arvoa?!

Nostoja