Suomalaisstudion häikäilemätön Fall Guys -klooni niittää menestystä mobiilimarkkinoilla / Uutiset / pelaaja.fi

Suomalaisstudion häikäilemätön Fall Guys -klooni niittää menestystä mobiilimarkkinoilla

12.07.2022 // Kirjoittanut: Toimitus
8

Kotimainen Fall Guys -klooni on lähtenyt nousuun mobiilimarkkinoilla.

Muutama kuukausi Fall Guysin julkaisun jälkeen ilmestynyt Kitka Gamesin kehittämä Stumble Guys on ehtinyt olla saatavilla jo yli puolentoista vuoden ajan. Pelin menestys on kuitenkin lähtenyt todelliseen nousuun kuluvan kesän aikana.

Appmagicin tilastojen mukaan Stumble Guysia on ladattiin parhaimmillaan kesäkuussa puolitoista miljoonaa kertaa. Koko kesäkuussa peliä ladattiin 32,8 miljoonaa kertaa, kun vielä tammikuussa latauksia oli hieman alle yhdeksän miljoonaa kappaletta. Stumble Guys on kivunnut myös ilmaisten iPhone-pelien kärkipaikalle niin Suomessa, Yhdysvalloissa kuin muillakin markkinoilla sekä kärkikymmenikköön Google Playn lataustilastoissa.

Latausmenestys on kääntynyt myös rahaksi. Tilastojen mukaan Stumble Guys tuotti kesäkuussa noin 6,5 miljoonan euron liikevaihdon.

Nimeä ja ilmettä myöten suoraviivaiselta kloonilta näyttävän pelin menestys huomioitiin myös kevään The Finnish Game Awards -tapahtumassa. Kajaanilainen Kitka Games palkittiin suomalaisen pelialan palkintogaalassa vuoden tulokkaana.

Lähde: Mobilegamer.biz

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Ihmettelisin jos ei tule jotain oikeusjuttua. Ideoita ei voi toki omistaa, mutta tuossa mennään jo niin monella osa-alueella kopiotasolla, että oksat pois. Löytyy nähtävästi myös Steamista.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Enpä taida tämän takia lähteä torille. Muutenkin inspiroituminen ja suoranainen kopiointi on veteen piirretty viiva. Omasta mielestäni esim. Oceanhorn vaikuttaa pelkältä Zelda-pastissilta, kun taas Tunic tuntuu huomattavasti omaperäisemmältä tapaukselta.

Käyttäjän Paha_Arkkitehti kuva
Paha_Arkkitehti

Sen vielä jotenkin ymmärtää, että nuoret tekijät ovat helpon rahan perässä, mutta että tämmöisestä kyynisestä rahastuksesta palkitaan alan merkittävimmässä gaalassa antaa kyllä synkän kuvan Suomen pelialasta.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Olispa Suomessa enemmän kehittäjiä jotka tekee oikeita pelejä eikä tällaista mobiilipaskaa.

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Täähän on aikalailla yhtä suosittu kuin itse Fall Guys. Mobiilialustan takia varmaan suositumpi, mutta tämän PC versio on varsin suosittu myös.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Menee kyllä yli kaikkien hyvän maun rajojen. Ideoita sinänsä ei suojaa mikään tekijänoikeus, mutta joku raja siinä käsittääkseni on kuinka paljon samalla voi kopioida visuaalista tyyliä, nimiä, yms. että pelin katsotaan rikkovan tekijänoikeuksia.

Mobiilimaailmassa tämä on tietysti normikäytäntö, mutta se että Suomen peliala alkaa tällaista kulttuuria palkitsemaan huippugaalassaan on paha rimanalitus. Hävetkää Finnish Game Awards. Jaetaanko palkinnot pelkästään tienatun rahamäärän perusteella, vai mikä tällaisiin typeryyksiin johtaa? Vai onko tekijäfirmassa vaan hyviä kavereita töissä? Jos Mediatonic haluaa viedä asian oikeuteen, niin pidän melko todennäköisenä että Stumble Guysille kävisi huonosti ja siinä ottaisi myös FGA:n uskottavuus nyt aika ison kolauksen.

Käyttäjän ttgreat kuva
ttgreat

Onhan tämä hienoa, että suomestakin päästään taas listojen kärkeen. Siitä onkin aikaa kun viimeksi on ollut jonkun Suomistudion peli listoilla. Pelaajat tykkää ainakin tästä, itse en ole koittanut.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus ttgreat

Onhan tämä hienoa, että suomestakin päästään taas listojen kärkeen. Siitä onkin aikaa kun viimeksi on ollut jonkun Suomistudion peli listoilla. Pelaajat tykkää ainakin tästä, itse en ole koittanut.

Sen kun tekisi vielä edes jollain tasolla originaalilla idealla, eikä ratsastaisi käytännössä toisen firman pelillä.