Suomen oman pelimuseon joukkorahoitus puksuttaa kohti tavoitteitaan – sinäkin voit auttaa / Uutiset / pelaaja.fi

Suomen oman pelimuseon joukkorahoitus puksuttaa kohti tavoitteitaan – sinäkin voit auttaa

6.04.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Joukkorahoitus Suomen omaa pelimuseota varten näyttää saaneen vakaan startin kotimaisessa Mesenaatti-palvelussa. Mesenaatin kautta pelimuseon perustamista varten haetaan parhaillaan minimissään 50 000 euron tukea ja nyt noin viikossa kasaan on saatu reilut 15 000 euroa.

Koko kansan nähtäväksi vuodelle 2017 tähdättyä museota ollaan pystyttämässä Tampereelle museokeskus Vapriikkiin. Vaikka joukkorahoitus menisikin vielä jollain tapaa pipariksi, tullaan museo kyllä perustamaan, mutta joukkorahoituksen avulla esittelyn on vasta määrä päästä kunnolla oikeuksiinsa. Lisärahan avulla erityisesti museon interaktiiviseen luontoon voidaan nimittäin panostaa vahvemmin, mikä olisikin varsin tärkeää pelikeskeisen kokemuksen kannalta.

Pelimuseon on määrä keskittyä ensisijaisesti elektronisiin peleihin ja Suomen rooliin alalla, mutta myös muutakin on luvassa. Suunnitteilla on esimerkiksi tuoda näytteille myös lautapelejä.

Pelimuseota Mesenaatissa tukemalla tukijat ostavat itselleen vähintään ennakkolipun museovisiittia varten. Tukijoille museon on tarkoitus avata ovensa jo ensi vuoden joulukuussa.

Suomen pelimuseota ovat olleet hahmottamassa muun muassa mediamuseo Rupriikki, keräilijäryhmä Pelikonepeijoonit ja Tampereen yliopisto. Museon joukkorahoitus päättyy Mesenaatissa syyskuun lopulla.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Andzerx kuva
Andzerx

Harkitsen vielä 50€ lahjoittamista. Olisihan hienoa, jos tämmöinen olisi myös suomessa.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Tämä on todellinen kulttuuriteko! Suomessa ja etenkin Tampereella kulttuuri on kokenut aika pahoja kolauksia viime vuosina, kun esim. kuvataiteen koulutusohjelma päätettiin lakkauttaa. Voisin sen kympin lahjoittaa.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Jos sinne ei tule nähtäville sellaisia kahden kohvehtirasian kokoisia pelilaatikoita, vaan ainoastaan noita muovisia DVD-koteloita, omasta puolestani riittää että museo perustetaan nettisivulle. Tästä riippuu oma lahjoitukseni, joka voisi olla suurikin.

Käyttäjän Laura sfa kuva
Laura sfa
Lainaus käyttäjältä Erik H.

Jos sinne ei tule nähtäville sellaisia kahden kohvehtirasian kokoisia pelilaatikoita, vaan ainoastaan noita muovisia DVD-koteloita, omasta puolestani riittää että museo perustetaan nettisivulle. Tästä riippuu oma lahjoitukseni, joka voisi olla suurikin.

Siis eihän tän rahoituksen ideana ole mikään pelkkien pelikoteloiden esittely :D Tietty onhan ne kotelotkin ihan silleen kai kiinnostavia.. Mun mielestä kuulosti ainakin tosi hyvältä tuo suunniteltu interaktiivisuus, että ei pelkkää katselua, vaan pääsee myös itse kokeilemaan ja just siihen sitä rahoitusta kaivataan. Pelkkään pelikoneiden ja koteloiden esittelyyn niillä tais olla jo resurssit... joo tolleen luki tuolla sivulla ainaki:
"Pelikonepeijoonit luovuttavat koko satoja laitteita ja tuhansia pelejä sisältävän kokoelmansa Suomen pelimuseon näyttelyiden käyttöön. Laitteet ovat vierailijoiden tutustuttavissa ja mahdollisuuksien mukaan myös kokeiltavissa." Niin no tietty aika hankana tuollaisesta määritelmästä päätellä, minkälaisia pelejä ja laitteita tuo pitää sisällään...

Mut kuulostaa kaikkiaan silleen hyvältä, että kaipa tuota olisi pakko vähän ees tukea :D

Käyttäjän Seke kuva
Seke

Miksi tähän ei saada kokonaisuudessaan julkista rahoitusta?

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Onhan suurelle yleisölle yhä perustelematta syy tällaisen rentoutumis-/löhöily-/viihdemuodon tukemiseen/museoimiseen tai edes ymmärtämiseen.

Mitä tahansa pelit voivatkin opettaa, on opetusmateriaalin laatiminen ja oppiminen varmaan toteutettavissa helpommin jossakin toisessa muodossa.
Pelaamiseen vihkiytymättömän täytyy myös voida sisäistää, mitä muuta pelaaminen on kuin, miltä se fyysisenä toimimisena näyttää.
Ja miten perustellaan viattomia yliajavan tai vastaavanlaisen idiootin rooliin asettuvan pelaajan toimintaa?
Tämänkaltaiset ajatukset odotan museon ottavan huomioon ja esittävän vastaukset helposti löydettävässä muodossa.

Verkkokauppa.comin "museossa" näin kasan elotonta muovi- ja elektroniikkarojua, mutta toivottavasti henkilö, jonka ainut kosketus digitaalisiin peleihin ovat älypuhelimeen valmiiksi asennetut pelit, voi nyt oikeasti tempautua mukaan seikkailuihin. Tai kai sinne Enigmaakin voi tulla koettamaan, mutta toivon että digitaalisten ja lautapelien välille osataan näyttää yhteinen nimittäjä.
Itseäni kiinnostaa nähdä (näin yllättäen) oman lapsuuteni aikaista tietokonepelitavaraa, jota sai pitkään vielä kirjakaupoistakin. Tarkoitan 20 vuotta vanhaa, ei 30 tai 10. Tiedän toki ettei museossa sentään ollut tarkoitus olla sitä, sitä, sitä, sitä, sitä, sitä ja sitä asiaa, mutta kunpa en nyt tehnyt huonoa sijoitusta.

Nostoja