Suomen suurimmat pelimessut tulivat tiensä päähän – tämän vuoden GameXpo-messut jäivät viimeisiksi / Uutiset / pelaaja.fi

Suomen suurimmat pelimessut tulivat tiensä päähän – tämän vuoden GameXpo-messut jäivät viimeisiksi

21.11.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
6
Suomen suurimmat pelimessut tulivat tiensä päähän – tämän vuoden GameXpo-messut jäivät viimeisiksi. Kuva: Ville Arvekari

Suomen suurin pelitapahtuma, Helsingin Messukeskuksen GameXpo-pelimessut, ovat tulleet tiensä päähän. Tapahtuman sivustolla julkaistun virallisen tiedotteen mukaan vuosittain järjestetyt pelimessut eivät enää pystyneet vastaamaan sisällöllään kävijöiden toiveisiin.

Lopetuspäätös seuraa tämän vuoden messuja, jotka järjestettiin kuluneena viikonloppuna.

- Haluamme tehdä elämyksellisiä tapahtumia, joissa voi kokeilla ja kokea monenlaista uutta. Nykyisellä konseptilla järjestetyllä pelitapahtumalla emme pystyneet vastaamaan kävijöiden toiveisiin. Pitkällisen pohdinnan jälkeen olemme tehneet raskaan päätöksen, että GameXpoa ei jatkossa järjestetä. Päätös perustuu taloudellisiin faktoihin, jotka vastuullisena tapahtumajärjestäjänä meidän on huomioitava, tiedote kertoo.

GameXpo-messuja on järjestetty vuodesta 2016 alkaen, jota ennen niiden virkaa toimitti DigiExpo-messut. Pelaaja-lehti on osallistunut pelimessujen molempiin versioihin omalla panoksellaan halki vuosien, niin oman messualueensa kuin lavaesitystensä muodossa. Toimitus kiittääkin lämpimästi kuluneista vuosista.

- Pelialan toimijoita on jatkossakin esillä muun muassa Helsingin Kirjamessuilla, Lapsimessuilla ja Hupiconissa, tiedote päättää.

Jäätkö sinä kaipaamaan pelimessuja? Kerro omista parhaimmista (tai pahimmista) GameXpo- ja DigiExpo-muistoistasi kommenteissa!

Lähde: GameXpo

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

No eipä ihmetytä...Itse kävin viimeisen kerran Digiexploilla v.2013 uusien konsolien julkaisun yhteydessä ja eipä sen jälkeen ole oikein mitään tarvetta tuolla käydä. Jo tuolloin mielestäni oli nähtäväsissä ettei tarjonta ollut enää samalla tasolla kuin messujen ensimmäisinä vuosina ja mitä olen ymmärtänyt täällä palautetta GameXpoista antaneilta käyttäjiltä niin vuosi vuodelta tarjonta on vain köyhtynyt, eikä käännettä parempaan tapahtunut missään vaiheessa.

Eli GameExpoilla en käynyt kertakaan, mutta Digiexploita jäi kyllä hyviä muistoja. Ensimmäisen kerran taisi tulla käytyä v.2005 kun Xbox 360 julkaistiin ja vuotta myöhemmin tuli käytyä tietenkin PS3:sta ja Wiitä ensimmäistä kertaa testaamassa. Samana vuonna tuli nimenomaan messujen kautta tutustutta Pelaajaan Xbox 360-erikoisliitteen myötä jota Pelaajan ständiltä jaettiin.

Harmillista tietysti siinä mielessä, että nyt oikeastaan ainoaksi pelaavaa kansaa yhdistäväksi tapahtumaksi jää Assemblyt, josta en itse ole pahemmin ikinä perustanut.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Käänne parempaan tapahtui viime vuonna, kun Nintendo oli suuresti mukana messuilla, mutta tämän vuoden tarjonta tuntui lähestulkoon etovalta - mukana ainoastaan pelaamisen kaikki ne puolet, jotka kiinnostavat minua kaikkein vähiten.

Toivottavasti jokin uusi upea pelitapahtuma ilmaantuu jatkossa. Olisihan se outoa, jos Suomen kaltaisessa kehittyneessä maassa ei olisi yhtään täysiveristä pelimessua.

Käyttäjän poikavoima kuva
poikavoima

Messujen väki on kyllä aina tehneet parhaimpansa, jotta saisivat kaikki pelialan toimijat mukaan osallistumaan DigiExpoon ja nyt viime vuosina myös GameXpoon. Yrityksen tai osaamisen puutteesta ei ole siis kyse.

Valitettavasti pelialan yrityksillä ei ole (Suomessa järjestettäviin) paikallisiin tapahtumiin käytössään joka vuosi isoja rahasummia ja yksinkertaiset kustannusrealiteetit määrittelevät sen, pystyvätkö esimerkiksi pelikonsoleiden valmistajat tuomaan koneensa laajasti ja tyylikkäästi tarjolle. Tämä sama rajoite on toki videopelien kustantajilla ja maahantuojillakin. Pelialan messut ovat todella kallis ja resursseja syövä näkymisen muoto, johon rahat pitäisi saada messuilla kävijöiden lisäkulutuksen ansiosta saatavan (ja mitattavissa olevan) myyntivoiton turvin.

Messujen järjestäminen on myös sen järjestäjälle järjettömän kallista, joten ihan ilmaiseksi se ei voi päästää pelialan toimijoita näyttäytymään kuluttajille. Messutasoisten tilojen ylläpidon kustannukset ovat kovat ja tämänkaltaisissa tapahtumapaikoissa pitää logistiikan, tekniikan ja kaiken muunkin olla tip top. Ammattitaitoista henkilöstöä tarvitaan ihan jokaiseen osa-alueeseen suuria määriä. Messuihin oikeasti sopivia tiloja ja toimijoita on Suomessa todella harvassa.

Kaiken huipuksi Suomi on oikeastikin todella pieniväkinen maa. 5,5 miljoonaa ihmistä ei ole paljoakaan, jos verrataan vaikkapa ihan naapurimaa Ruotsiin, jossa väkimäärä pyörii 10 miljoonan hujakoilla. Suomessa myös välimatkat ovat pitkiä. Jos siis tapahtuma järjestetään vaikkapa Helsingissä, pitää muualta Suomesta tulevien oikeastikin miettiä monenlaisia kustannuskysymyksiä oman osallistumisensa kohdalla. Jos vaikkapa oululainen tai kuopiolainen pelaaja sitten päättääkin lähteä Helsinkiin, pitää lipun hinnan lisäksi matkoihin ja majoitukseen yleensä varata lisää rahaa ja aikaa.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, kokevatko pelialan toimijat saavansa messuihin käyttämänsä rahan määrällä jostain muualta tehokkaampaa ja parempaa näkyvyyttä ja parempaa mitattavuutta ja tuottoa sijoitukselleen.

Käyttäjän -JJ kuva
-JJ

Tsekatkaa Vaasa Game Days (ensi viikolla ke-to, 27.-28.11.), joka on ehkä hieman eri näkövinkkelistä ponnistava tapahtuma, mutta jossa ainakin pääsee kaikenmoista (arcade, konsolit retrosta moderniin, pc, indie, Formula E-simulaattori...) pelaamaan ilmaiseksi!

Käyttäjän AK_Hamy kuva
AK_Hamy
Lainaus -JJ

Tsekatkaa Vaasa Game Days (ensi viikolla ke-to, 27.-28.11.), joka on ehkä hieman eri näkövinkkelistä ponnistava tapahtuma, mutta jossa ainakin pääsee kaikenmoista (arcade, konsolit retrosta moderniin, pc, indie, Formula E-simulaattori...) pelaamaan ilmaiseksi!

Vaasaan keskellä viikkoa? Ei se nyt ole oikea vaihtoehto. Muuten kyllä kiinnostaisi

Käyttäjän AK_Hamy kuva
AK_Hamy

Harmi.

Ensi vuonna olisi voinut olla eri meno, kun 2 uutta konsolia tulossa ja kai ne yrittää stadiaa vielä tekohengitellä silloin.