Super Mario suuntaa virallisesti iOS:lle – tällainen on Super Mario Run / Uutiset / pelaaja.fi

Super Mario suuntaa virallisesti iOS:lle – tällainen on Super Mario Run

7.09.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
15

Super Mario on tekemässä virallisesti matkaa kohti iOS-laitteita. Osana Applen keskiviikkona järjestämää tilaisuutta itse peli-ikonin luoja Shigeru Miyamoto paljasti Super Mario Runin, joka on saamassa julkaisunsa ainakin Pohjois-Amerikassa vielä joulukuun aikana.

Super Mario Run käyttää hyödykseen New Super Mario Bros. -sarjan taidetyyliä ja sen on määrä olla täysin yhdellä kädellä pelattavissa oleva seikkailu. Pelissä pelaajilla on näet hyvin rajattu kontrolli Marion liikkumisesta, sillä hahmo juoksee jatkuvasti automaattisesti pelaajien halinnoidessa lähinnä vain tämän hyppelyä.

Pelaamaan Mario Runia pääsee sekä yksin perustilassa että myös muiden ihmisten ennätyksiä vastaan Toad Rally -muodossa. Miyamoton mukaan tuotoksen ei ole tarkoitus olla varsinaisesti ilmaispeli, joskin Nintendo on myöhemmin tarkentanut, että osa pelistä tulee olemaan kyllä kokeiltavissa ilmaiseksi.

Super Mario Runin mahdollista tuloa Android-laitteille ei ole kiistetty. Pelin on määrä saapua kuitenkin ensimmäisenä juuri omppuvehkeille.

Super Mario Runin julkistuksen yhteydessä Nintendo on lisäksi vahvistanut, että mobiililaitteille työstetty Fire Emblem tai Animal Crossing näkevät päivänvalon ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Myös Pokémon GO vahvistettiin pelin kehittäneen Nianticin toimesta Applen älykelloille samalla, kun se kertoi pelin latauslukujen pyörivän 500 miljoonan kappaleen paikkeilla.

Lähde: Eurogamer, Polygon, Nintendo

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

The end is nigh! *Kaivaa Ilmestyskirjan kaapista.*

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax

Ei oikein osaa sanoa mitään tästä. Kannattaa tässä vaiheessa muistaa että Rayman Jungle Run julkaistiin vuonna 2012 ja mobiili on täynnä näitä automaattijuoksupelejä, joten tuntuu ainoana myyntivalttina olevan se että se on mario...

Pokemon Go laajentaminen applen älykelloille on mielenkiintoinen, koska luulisi pakottavan sitä ranneketta pelaajille. Kiinnostaa myös tuleeko android wearille.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

Megaman oletko elossa?! Itse peli ei vaikuta kummoiselta, mutta eiköhän osakekurssi käänny ainakin hetkeksi nousuun.

Käyttäjän TumTum kuva
TumTum

IOS Fire Emblem? KYLLÄ KIITOS!

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta
Lainaus käyttäjältä Muksu

Megaman oletko elossa?! Itse peli ei vaikuta kummoiselta, mutta eiköhän osakekurssi käänny ainakin hetkeksi nousuun.

Taitaa olla liian kiireisenä myymässä kaikki Nintendo tuotteensa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Haha, itsekin odotin Megamanin kommenttia :D No, asiaan ehkä liittyen: en kyllä mitenkään näe miten tämä vähentää konsoli-Marioiden arvoa millään tavalla, erityisesti kun tuo vaikuttaa omassa mobiilimaailmassaan vallan toimivalta! Ainoastaan mietityttää, että onko tosiaan pakko pelata vain pystyasennossa?

Itse tuskin tulen tätäkään pelaamaan. Kaikki nekin mobiilipelit mitkä ovat kiinnostaneet, eivät ole pitäneet kovin kauaa kiinnostusta yllä. Ei vain jaksa pelata niin yksinkertaista ja/tai itseääntoistavaa ja/tai haasteetonta kamaa.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman
Lainaus käyttäjältä Muksu

Megaman oletko elossa?! Itse peli ei vaikuta kummoiselta, mutta eiköhän osakekurssi käänny ainakin hetkeksi nousuun.

Joo eiköhän tämä ollut mun osalta tässä. Retropelaaminen it is then

Käyttäjän Andzerx kuva
Andzerx

Aika turvallisen simppeli pelikonsepti. Odotan silti innolla!

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Okei, ehkä mun kuumeisesti odotettu kommentti jätti kylmäksi, joten analysoidaanpa nyt hiukan syvällisemmin.

Tekisi mieli kaivaa tähän niitä Nintendon +/- vuoden takaisia näkemyksiä siitä, miten free to play-malli on kuluttajien harhaanjohtamista eikä kovinkaan reilua, miten Nintendon klassiset pelisarjat eivät toimisi mobiilialustoilla, koska ei ole nappeja, ja siitä miten Nintendo ei tulisi ikinä porttaamaan klassisia pelisarjojaan mobiiliin, vaan pyrkisi kehittämään mobiilille räätälöityä sisältöä, kuten Miitomo.

Nyt ollaan sitten nähty Miyamoto tekemässä temppuja lavalla Applen keynotessa, niinkuin se kuuliainen ja säyseä näyttelykoira. Paineen alla kyykistynyt ja housunsa Applelle raottanut Nintendo. Nintendo on kuin se rakkikoira, joka on mennyt hotkaisemaan vaippapaskaa roskiksen reunalta, vaikka tietää, ettei saisi.

Nintendo on tinkinyt halvan mobiilirahan himoissaan niistä laatustandardeista ja vastaanotosta päätellen myös uskollisten faniensa suosiosta, jotka ovat tehneet esim. Super Mariosta sen ilmiön, jona se on tunnettu. Nintendon siirtymä mobiiliin ei ollutkaan ensilupauksesta huolimatta kovinkaan hienovarainen, vaan all-out h**raus. Jotenkin alkoi tuntumaan siltä, että Nintendon pitkän tähtäimen strategia voi tosiaankin olla täysmittainen evakko mobiilipuolelle, NX:n kenties ollessa siirtymäkauden tuote, jonka on määrä totuttaa ihmiset ajatukseen Nintendon pelisarjoista puhelimen näköisellä ja muotoisella laitteella.

Raja on nyt ylitetty siinä määrin, että Nintendon pelisarjat ja koko strategia on mun puolesta vapaata riistaa. Siitä vaan sitten vielä ne uudet Zeldat ja main line Pokémonit kännyköille..Nintendo-kännykkä kehitykseen, Mariot ja Zeldat multiplattareiksi jne. Eiköhän saada se osakkeen arvo nousemaan entisestäänkin. Itseasiassa oman Nintendo kokoelman myyminen ja rahan sijoittaminen Nintendon osakkeisiin saattaisi olla ihan harkitsemisen arvoinen idea...mulla ja Nintendolla saattaa olla vielä tulevaisuus, bisnesmielessä.

Kyllähän mä toki jään kuuntelemaan, mitä Nintendolla on tarjottavana NX:n kanssa, mutta jos he edes pieraisevat mobiilin suuntaan laitteen kanssa (jonka kyllä melko suurella varmuudella tulevat tekemään), tulee tämä todennäköisesti tosiaankin olemaan omalta osaltani tässä. NX rahat menevät PS VR:ään, tai retropeleihin. Jollain tapaa tämä on nyt samankaltainen käännepiste pelien historiassa, kuin aikoinaan kun Sega ilmoitti lopettavansa Dreamcastin valmistuksen.

Käyttäjän Kingsta kuva
Kingsta
Lainaus käyttäjältä Megaman

Nintendo on tinkinyt halvan mobiilirahan himoissaan niistä laatustandardeista

Kyllä se Mario juoksentelu ihan samalta näytti kuin uusimmat 2D-Mariot Nintendon konsoleilla, mutta jos mobiili alustana on itsessään tinkimistä laatustandardeista niin ok.