Syömishäiriöisten tukiverkosto laittoi pelien naishahmot remonttiin / Uutiset / pelaaja.fi

Syömishäiriöisten tukiverkosto laittoi pelien naishahmot remonttiin

24.07.2015 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
24
Syömishäiriöisten tukiverkosto laittoi pelien naishahmot remonttiin

Amerikkalainen syömishäiriöistä toipuville suunnattu tukiverkosto Bulimia.com on laittanut naispelihahmojen kehonkuvan remonttiin.

Tuoreeseen blogimerkintäänsä sivusto on valikoinut kymmenen tunnettua naispuolista pelihahmoa, joiden kehoja on muokattu vertailukuvissa muistuttamaan enemmän aidosti keskivertoa naista. Käsittelyyn ovat päässeet muiden muassa Halon Cortana, Final Fantasy X:n Rikku sekä kaikkien polygoniseksipommien esiäiti, itse Lara Croft.

Bulimia.comin mukaan pelien naiskuva ei ole pysynyt muutoin realistisempaa grafiikkaa ulos suoltavan teknologian perässä. Sivusto huolehtii epätodellisten esikuvien vaikutuksista nuorten naisten mielenterveyteen, ja kertoo syömishäiriöiden saavan usein alkunsa nimenomaan vääristyneiden ihanteiden aiheuttamista itsetunto-ongelmista.

Itseltään voi toki kysyä, osuuko blogimerkintä kuitenkaan aivan naulan kantaan: naishahmot kun eivät tunnu kelpaavan sivustolle omina itseinään, vaan kaipaavat keinotekoista lisälihaa luidensa päälle.

Kaikkien kymmenen hahmon uutta ulkomuotoa voi hämmästellä yllä olevan gallerian kautta.

Lähde: Bulimia.com, GameSpot

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

On naurettavaa ajatella että pelit aiheuttaisivat naisten syömishäiriöitä. Uutinen Bulimia.com pelit eivät ole todellisia. Saa nimittäin olla aika tyhmä että aloittaa video pelin takia laihduttamaan. Itse tunnen parikin syömishäiriön omaavaa naista ja kaikilla on ollut jotain ongelmia läheistenihmisisten kanssa eikä mitään peleihin liittyvää.

Käyttäjän ghjkl kuva
ghjkl

Itse haluaisin nähdä pelien mieshahmot keskivertomiehen näköisinä. Tuskin se mitään syömishäiriöitä hillitsisi, mutta saisipa hyvät naurut.

Käyttäjän Almasy kuva
Almasy

On toki ihan hyvä pointti, että etenkin rintavarustuksen koko on näissä perinteisissä hahmoissa usein liioteltu. En kuitenkaan näe, miksi etenkin näitä taistelijanaisia pitäisi alkaa mallintamaan keskivertonaisen vartalomallin mukaan, koska eihän oikean elämänkään taistelijanaiset näytä keskivertonaisilta. Jos luut tarvitsevat lisää tukea ympärilleen, niin ei muuta kuin lihasta pintaan.

Käyttäjän Core kuva
Core

Voisi tietysti argumentoida, että toimintapelien naishahmoilla ei ehkä ole ihan samanlaiset elämäntavat kuin näillä "keskivertonaisilla". Jotenkin tulee sellanen fiilis että joku oikean elämän Lara Croft voisi olla ihan oikeasti vaan hyvässä kunnossa ilman syömishäiriötäkin :P

Mutta tokihan tuo menneiden aikojen Laran vartalon malli on aika erikoinen, mutta kyllähän noissa uudemmissa se on vähän realistisempi.

EDIT: Almasy ehti ensin.

Käyttäjän bioshokkaaja kuva
bioshokkaaja

Minusta vähän erikoiset valinnat tässä lihavoittamisprojektissa. Oikeastaan vain Lara Croft on täysin epärealistisen näköinen, muut enemmän tai vähemmän ihan asiallisesti treenatun naisen näköisiä. Kai ihmiset itsekin ymmärtävät, että lihavuus ei ole terveellistä ja en tiedä onko nämä fat is beautiful itsetunnonkohotuskampanjat lopulta hyväksi. Syömishäiriöt ovat toki pahasta, mutta en nyt tiedä onko se huono juttu, että siinä 20 kilon ylipainon kohdalla vähän havahtuu, että tarttis varmaan tehdä jotain. Kyllähän sitä ihminen kaikessa vertailussa voi omalle pääkopalleen hallaa tehdä, jos sille tielle lähtee, tuo on rikkaampi, pitempi, hoikempi, lihaksikkaampi, kauniimpi, menestyneempi, tukallisempi, jne.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Anorektiset hahmot ovat huono vaikka - kuten joku jo sanoikin - kyseisten hahmojen elintavat voisivat hyvinkin selittää kyseisen ulkonäön. Sen loogisen päätelmän sijasta tungetaan tilalle selvästi ylipainon puolelle meneviä hahmoja. Joskin ikävä kyllä silti taitavat olla keskivertonaisten painon alapäässä.

Nykyinen "hyväksy itsesi sellaisena kuin olet"-ajatelma on mielestäni harhautunut kauas siitä mitä sillä on ehkä ajettu takaa. Nykyisin saa hyväksyä itsensä vaikka ei pääsisi sängystä ylös ilman apua, sen sijaan että tekisi asialle jotain.

Lainaus käyttäjältä ghjkl

Itse haluaisin nähdä pelien mieshahmot keskivertomiehen näköisinä.

Max Payne 3:ssa oli hahmo vähemmän action-sankarin muodoissa, vaikka tuskin silti lähelläkään keskivertoa suomalaista miestä. Ja Unchartedin moninpelissä taisi myös olla niitä fat-versioita hahmoista. Siinäpä nämä mitä itsellä tulee mieleen. Tosin vastustajina on ollut monissa peleissä ties mitä läskiä.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

En tiedä teistä, mutta mielestäni pelien mieshahmot ovat kyllä aika lähellä ihan normaalia miestä. *Katsoo peiliin ja näkee Batmanin.*

Käyttäjän 1nsane kuva
1nsane

Tuli kyllä eilen naureskeltua samalle asialle, mikä täällä on jo mainittu pariin kertaan. Tappelupelin hahmon pitää olla "kunnossa". En muista nähneeni kuin WWE peleissä hengähdystaukojen vaatimisen. Rikkoo pelin immersiota aika paljon jos miehet tai naiset ovat huonokuntoisen näköisiä. Katsokaa oikeaa maailmaa: Ronda Rousey ei ei näytä huonokuntoiselta. Normaalipainoiselta, kyllä, mutta naisella on lihaksia, kuten tappelijalla kuuluukin olla.

That said, Jade buffimpana voisi oikeastaan jopa toimia. Käsien lihakset vastaamaan muun ruumiin kokoa, mummokalsarit takaisin alkuperäisen kuvan tyyliin, ja voisi olla ihan hyväkin muutos. Myös Cortana "uudella rakenteella" voisi toimia.

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Pointti tässä oli kai se että naisia ei saisi turhaan kannustaa laihduttamaan, vaan hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Uutisessa kun sanotaan "shaping their bodies into images that represent the average American woman’s measurements". Eli tässä ei edes puhuta varsinaisesti realismista, vaan keskiverrosta amerikkalaisesta. Eli jotain mihin voi samaistua helpommin, eikä tarvitsisi ajatella kuinka upealta hoikka vartalo näyttää. Se olisiko taistelija oikeasti "keskivertokunnossa" vai nykykyisen mallin mukaisessa, ei ole oleellista. Kyse on siitä että naispuolinen voi katsoa hahmoa samaistuen, ilman että tarvitsee ajatella "haluan olla yhtä laiha kuin tuo" tai että "haluan olla laihempi".

Minusta ihan ihailtava ehdotus. Videopeleissä kun tuntuu olevan nämä ääripäät aina esissä. Niin miehissä kuin naisissakin. Vahvoja ja fiksuja naisia ja miehiä löytyy, mutta luonnollista harvemmin Surullisinta tässä on että noista muokkauksista ei oikein mitään voi sanoa edes rumaksi, mitä julkaisija siis pelkää.

Tosin sanon senkin että on tässä maailmassa räikeämpiäkin ylilyöntejä kuin pelit. Mutta silti myönnän että olisi mielenkiintoista nähdä muokattujen kaltaisia hahmoja joissain peleissä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Juu pelit onkin muutenkin niin realistisia. Myöskin hyvässä kunnossa olevia ihmisiä on myös oikeasti olemassa.

Sain GameSpotin kommenttiosastolta banaania kun mainitsin totuuden SJW:sta ja joku reporttas mut loukkaavasta sisällöstä. Mihin ihmeen paikkaan tämä maailma on menossa jos joka asiasta aletaan ottamaan itteensä? Se paikka pelottaa minua ihan todella. Offence is never given, it's always taken.