Taistelu klassisen Star Control -sarjan oikeuksista jatkuu – alkuperäiset kehittäjät hakevat miljoonien joukkorahoitustukea oikeuskuluihin / Uutiset / pelaaja.fi

Taistelu klassisen Star Control -sarjan oikeuksista jatkuu – alkuperäiset kehittäjät hakevat miljoonien joukkorahoitustukea oikeuskuluihin

26.06.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
4

Kamppailu Star Control -sarjan oikeuksista ei näytä olevan laantumassa toviin. Pelisarjaa luomassa olleet pelisuunnittelijat Fred Ford ja Paul Reiche ovat pystyttäneet itselleen viikonloppuna GoFundMe-joukkorahoituskampanjan, jonka voimin he pyrkivät keräämään varoja peliyhtiö Stardockia vastaan käytävää oikeustaistoa varten.

Kaksikon mukaan oikeuskulut voivat kohota kahteen miljoonaan taalaan. Kirjoitushetkellä kampanja on netonnut miehille noin 11 000 dollaria.

Stardockin sekä Fordin ja Reichen välinen riita tuli ilmi viime joulukuussa. Laukaisevana tekijänä taustalla on ollut varsinkin Reichen ja Fordin uusin peliprojekti Ghost of the Precursor, joka kehittäjien mukaan on heidän oma jatko-osansa Star Control II:lle. Projekti sai julkistuksen lokakuussa ja jopa Stardockin toimitusjohtaja Brad Wardell vahvisti tuolloin projektin olemassaolon.

Ongelmaksi pelin suhteen on noussut kuitenkin se, kuka omistaa mitäkin Star Controlin oikeuksista. Stardockia on yleisesti ollut helpointa pitää sarjan nykyisenä omistajana, sillä se osti sarjan oikeudet haltuunsa Atarin konkurssipesästä vuonna 2013. Fordilla ja Reichella on ollut kuitenkin eriävä näkemys asiasta, sillä heidän mukaansa Stardock omistaa vain hajanaisia osia sarjasta, eikä esimerkiksi alkuperäisiä pelejä ja niihin tehtyä luovaa työtä.

Stardock haastoi Fordin ja Reichen ensin oikeuteen, minkä se kertoo tehneensä suojellakseen tavaramerkkiään. Yhtiön mukaan sillä ei ole muuten mitään Ghost of the Precursoria vastaan, mutta se näkee ongelmana pelin markkinoinnin Star Control -nimen yhteydessä ja toivoo erottavansa nimikkeet toisistaan.

Ford ja Reiche vastasivat haasteeseen omalla vastakanteellaan. Oikeustaiston myötä vanhat Star Control -pelit on toistaiseksi vedetty pois myynnistä latauspalveluista.

Parhaillaan Stardock työstää myös omaa Star Control -peliään nimeltä Star Control: Origins. Syyskuun 20. päivä pc:lle julkaistavan pelin on ollut tarkoitus toimia eräänlaisena uudelleenlämmittelynä sarjalle.

Lähde: GoFundMe

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Ei hemmetti kun nyt pitäisi ihmisten maksaa näin turhia oikeuskuluja :)

$11,426 of $2.0M goal

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Eikö tuokin 2 miljoonaa kannattaisi käyttää uuden pelin tekemiseen vaikka ilman virallista lisenssiä? Toki sen ymmärtää jos oma tuotos on ns. väärissä käsissä mutta kyllä ne taistelunsa kannattaa valita. En itse kyllä valitsisi tätä.

Käyttäjän Augustus kuva
Augustus

Niin paljon kun Star Controlleille haluaisinkin jatkoa, niin en kyllä ala rahoittamaan mitään oikeustaistoja.

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP

Hyvin outo joukkorahoituksen tarkoitus. En lähtisi mukaan.