Tältä näytti Doom-kehittäjien luoma pc-versio Super Mario Bros 3:sta – katso video! / Uutiset / pelaaja.fi

Tältä näytti Doom-kehittäjien luoma pc-versio Super Mario Bros 3:sta – katso video!

14.12.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
9

Id Softwaren tasoloikkapelisarja Commander Keen on tänään maanantaina saavuttanut kunnioitettavan 25 vuoden iän. Pelin ohjelmoijiin lukeutuva kehittäjä John Romero ei olekaan jättänyt asiaa huomioimatta, vaan Keenin syntymäpäivien kunniaksi mies on tarjonnut nyt mielenkiintoisen vilkaisun pelin historiaan.

Videopalvelu Vimeossa Romero julkaisi maanantaina videopätkän, joka esittelee pelikuvaa id Softwaren perustajien vuonna 1990 tekemästä Super Mario Bros 3:n pc-käännöksen demosta. Romerolle, John Carmackille ja kumppaneille demo oli aikoinaan iso asia, sillä sulavasti sivuttain vierineen tasoloikkapelin teko pc:llä ei ollut mikään yksinkertainen temppu. Kehittäjät lähettivätkin toiveikkaana demonsa aikoinaan jopa Nintendolle pällisteltäväksi, mutta Kioton pelijätti ei tuolloin syttynyt sitten ollenkaan ajatukselle, että Mario voisi loikkia vielä muillakin kuin Nintendon omilla alustoilla.

Jouduttuaan jättämään Marion taakseen syntynsä id Softwaren käsissä saikin lopulta juuri Commander Keen, joka olikin yhtiölle jo eräänlainen lähtölaukaus kohti mainetta ja mammonaa. Myöhemminhän yhtiöltä saatiin maailmaan myös sellaisia pelejä kuin Wolfenstein 3D, Doom ja Quake.

Lähde: John Romero (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Mitä oon peliuutisia vuosien varrella lukenut, niin olen saanut Japanin pelialasta varsin sisäänpäin kääntyneen mielikuvan. Japanin ulkopuolisia pelintekijöitä, pelisarjoja sekä konsoleita ei ilmeisesti arvosteta läheskään yhtä paljoa kuin omia kotimaisia tuotoksia. Tietyissä mittasuhteissa tämä on ihan tervettä ja ymmärrettävää asennoitumista, mutta sitten on kaikki ne pelit, joita ei koskaan jakseta tarjota lokalisoitavaksi länteen; joiden lokalisoinnin kaupusteluun länsimaisille julkaisijoille ei vaivauduta panostamaan edes himpun vertaa. Periaatteella"vain japanilaisilla myyntiluvuilla on oikeasti merkitystä".. Tämä siis siitäkin huolimatta, että kyseessä olisi pelisarja, jonka aiemmat osat OLISIVAT myyneet ihan hyvin muualla(kin) kuin Japanissa! Onko kyseessä sitten isänmaallinen ylpeys, ylimääräisen vaivannäön välttely vaiko silkka ylimielisyys, se varmasti on hyvin tapauskohtaista.

Kenties tässä tapauksessa Nintendo jätti tarjouksen välistä vain sen takia, että he eivät halunneet riskeerata omien konsoleidensa myyntejä. Ovathan PC:t paljon yleisimpiä vakiovarusteita huusholleissa kuin "pelkät" videopelikonsolit. Siitä huolimatta en voi olla miettimättä, että millaisen vastaanoton PC-Mario olisi saanut, jos sen demon olisivat vääntäneet toiset japanilaiset?

Käyttäjän Nikotiini kuva
Nikotiini

En mecha kyllä tiedä, että Japanilaiset studiot jättäisivät lokalisoinnin pois koska "vain japanilaisilla myyntiluvuilla on oikeasti merkitystä". Kyllä se enemmänkin menee niin, että Japsipelit on yleensä hyvin nichemarkkina ja harvat pelit tuottaa tarpeeksi rahaa lokalisoinnin kannattavuuteen. Ja sitten on sensuuri ja lisenssiongelmia. Tissejä ei saa tuoda tai ne aiheuttaa mediasodan ja animepelit ja varsinkin dlc:t on vahvasti lisenssien takana ja vaikea tuoda tänne. En väitä etteikö sisäänpäin olla käännytty muuta maailmaa enemmän, mutta on niillä nyt muitakin syitä...

Käyttäjän tiger80 kuva
tiger80

Mario on näyttänyt PC-versiossa olleen useammin ruoka-aikaan kotona. :D

Käyttäjän Norsukampa kuva
Norsukampa

Aikaa jolloin PC ei ollut ihan niin master race.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Mikä tuohon on muuten ollut syynä että joku NES-peli on ollut vaikea toteuttaa pc:llä? Onko muka NES ollut tehokkaampi kuin pc tuohon aikaan vai onko tuo jotenkin työkaluista kiinni?

Käyttäjän Slash80 kuva
Slash80

Ite muistelin, että Nintendo olis kuitenkin työpaikkaa tarjonnut, vaikka PC-käännös ei kiinnostanutkaan.

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax
Lainaus käyttäjältä zappah

Mikä tuohon on muuten ollut syynä että joku NES-peli on ollut vaikea toteuttaa pc:llä? Onko muka NES ollut tehokkaampi kuin pc tuohon aikaan vai onko tuo jotenkin työkaluista kiinni?

Tuohon aikaan luulenpa että taisi suurempana syynä olla MS DOSin luomat rajoitukset ja siitä kuinka erilaisia kaikki systeemit olivat, kuin se ettei potkua olisi riittänyt. Ihan jo heti ensimmäisenä huomaa että äänet taidettu tehdä emolevyn kajarille jonka takia pelissä vain efektit jotka kuulostavat piippauksilta ja huomaa myös väripaletin erot ja rajoitukset.

Käyttäjän Mikanes kuva
Mikanes

Onneksi on julkaistu Super Mario Maker, niin pääsevät Carmack ja Romerokin vääntämään laadukkaita Mario-kokemuksia! Demon perusteella ei ole mikään ihme, etteivät tuota PC:lle halunneet.. :D

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Väripaletti muistuttaa play choice 10:iä, eli sitä mitä ne olisi NES:lläkin ollut jos NES:n väripaletti olisi riittänyt. NES:hän on kuuluisa keltaisen värin puutteestaan.

Nostoja