
Moni lienee viettänyt eilisillan tuoreen The Witcher 3: Wild Huntin parissa, mutta harva tietää, että Noituri eli pelimuodossaan jo kauan ennen CD Projekt REDin menestynyttä sarjaa.
Pelisivusto Eurogamer on kaivellut The Witcher 3:n julkistuksen kunniaksi arkistojensa kätköistä artikkelin vähemmän tunnetusta The Witcher -pelistä, joka ei koskaan päässyt kauppojen hyllyille asti. Tekeleestä vastasi 90-luvun puolessavälissä puolalainen Metropolis-studio, jonka veteraanikehittäjät ovat sittemmin puuhailleet muiden muassa Bulletstormin ja The Vanishing of Ethan Carter -seikkailupelin parissa.
Muinaista The Witcheriä kehitettiin alkuperäiset kirjat kynäilleen Andrzej Sapkowskin siunauksella. Peliprojektia johtanut Adrian Chmielarz kertoo Eurogamerin haastattelussa keksineensä englanninkielisen The Witcher -nimen paremman käännöksen puutteessa.
Peli oli pohjimmiltaan aikuisille suunnattu toimintaroolipeli, jonka lähdeteokselle uskolliset synkät teemat ja moraaliset valinnat olivat Chmielarzin mukaan 90-luvulla vielä suhteellisen harvinaisia peleissä.
Metropoliksen The Witcher pääsi prototyyppiasteelle, mutta 15-henkiselle studiolle urakka oli lopulta liian suuri pala pureskeltavaksi. Henkiinherätysyrityksistä huolimatta Metropolis myi oikeudet The Witcheriin 2000-luvun alussa CD Projekt REDille, ja loppu on historiaa. Vuonna 2009 myös Metropolis Software itse liittyi studion riveihin.
– Vain robotti voisi olla tuntematta hieman kateellisuutta CD Projekt REDiä kohtaan, mutta olen kuitenkin onnellinen heidän puolestaan. The Witcher 2 kuuluu parhaisiin pelimuistoihini, ja studio on onnistunut kehräämään sarjasta kultaa, Chmielarz toteaa Eurogamerille.
Kommentit
Tämän näköinen peli ja tarinan kerronta.
Jos olisivat saaneet valmiiksi aikanaan niin saattaisi pelihistoria olla erilainen.
Mutta eivät saanet ollenkaan valmiiksi.
Ehkä ihan hyvä, ettei peli päässyt prototyyppiastetta pidemmälle. 90-luvun 3D-pelit kun olivat usein aivan liian kunnianhimoisia tekniikkansa suhteen, joten kirjasarjan pelillistäminen olisi voinut loppua siihen, eikä niitä Witchereitä, joita me tunnemme, olisi koskaan julkaistu.
Näyttäisi vielä karmeammalta, jos sen olisi pitänyt toimia sen ajan konsoleilla. Just sayin'.
Olen kyllä melkoisen kiitollinen siitä, ettei tämä peli tullut koskaan valmiiksi. On nimittäin Witcher ykkönen epilogiin asti nyt pelattuna, ja voi jukoliste että on ollut mahtava peli! Tänään menee läpi, ja sitten vaan sormet syyhyten kakkosen kimppuun... :)
Jos on mahdollisuus provota niin siihen tartutaan. ;) Olihan koko peliskene aivan erilainen tuohon aikaan, konsolit olivat ihan selvästi oma juttunsa ja siihen aikaan oli konsoleiden oma pelitarjontakin sitä luokkaa ettei ollut mitään tarvettakaan toivoa käännösversioita. Onhan tilanne aivan eri nykypäivänä kun alustojen väliset erot on kapeammat kuin silloin aikoinaan.
Itseasiassa ero on todella suuri nykyään. Se ei vain näy peleissä enää nykyään. Katso alkuperäiset ulkoasut Witcher 3:sta ja Watch Dogsista, sitä olisi nyt pc:llä tarjolla jos...
Tulee tosta grafiikasta ihan mieleen joku vanha Jedi Knight :D
Offtopic: Mulle tuli Witcher kolmosen mukana digitaalinen "House Of Glass" -sarjakuva. Jos joku haluaa omakseen, niin viestiä mulle :)
Onko syynä se että peli tehdään myös konsoleille vai se että kehittäjät vetää samalla paletilla kaikille alustoille? Konsoliversioiden myynnistä kilahtaa kehittäjälle kuitenkin sen verran kivasti lisämassia että ei luulisi olevan resursseista kiinni optimoida peli joka alustalle erikseen. Niinkuin monesti muutkin ovat tätä sanoneet, mielestäni syy tällaiseen on kehittäjissä eikä konsoleissa. Ja kyllä varmasti löytyy pc-pelaajia joilla on samanveroinen tai jopa hieman heikompi mylly tulilla kuin nykykonsolit, näin luulisin.
Nykyään tehoerot on todella suuria konsolien ja high end tietokoneiden välillä. Helpoten tehoerot huomaa kasvaneilla resoluutioilla ja ruudunpäivityksillä. Suurin osa konsolipeleistä pyörii n. 900-1080p resolla ja 25-30fps. PC-puolella puolestaan mennään jo 4k/60fps. Eli jopa neljä kertaa korkeammalla resoluutiolla ja tuplasti kovemmalla ruudunpäivityksellä. Pelkästään ruudunpäivityksen tuplaaminen vaatii noin tuplasti enemmän konetehoja, joten tuosta saa jonkinlaisen kuvan minkälaiset erot ovat käytännössä. Nykyään teknologia kuitenkin tarjoaa jo sen verran upeita pelelejä, joten ero erot saattavat näyttää pieniltä. Vielä kun ottaa huomioon heikkolaatuiset kuvakaappaukset ja pakatut youtube videot, niin eroja saa paikoin etsimällä etsiä. Pc:lle saadaan kyllä aikaiseksi todella upeita pelejä, mutta harmittavan moni pitää sitä konsoliversiota kärkisijalla ja tehdään sen mukainen pc-käännös.
Onhan se totta, että olisi kiva aina saada se paras mahdollinen versio joka pelistä. Itse pelasin juuri Mordorin läpi PS3:lla ja ei se nyt niin ruma ollut... Jos en olisi (YouTubesta) katsonut videoita, niin mulle pelin ulkoasu olisi ollut vähintään ihan kelpo kamaa. ;)