Tamperelaisstudio kypsyi Suomen rahankeräyslakeihin – julkaisi avoimen kirjeen presidentille

Tampereella hääräilevä Dreamloop Games -studio haluaa herättää keskustelua joukkorahoituksen tilasta Suomella presidentti Sauli Niinistölle omistetulla kirjeellään.

21.10.2015 10:44

Tampereella majaileva pelistudio Dreamloop Games on saanut tarpeekseen tavasta, jolla Suomen laki käsittelee joukkorahoitusta ja erityisesti Kickstarterin tapaisia joukkorahoituspalveluita. Studio julkaisi tällä viikolla kotisivuillaan presidentti Sauli Niinistölle osoitetun avoimen kirjeen, jolla se pyrkii herättämään keskustelua joukkorahoittamisen tilasta Suomessa.

Erityisesti Dreamloopia hiertää Suomen rahankeräyslaki, joka studion mukaan pakottaa Kickstarterin kaltaisista kansainvälisistä palveluista kiinnostuneita suomalaisyhtiöitä luomaan joko amerikkalaisia tytäryhtiöitä joukkorahoitusta varten tai sitten hankkimaan ulkopuolisen henkilön kampanjaa hoitamaan. Omakohtaista kokemusta Dreamloop on saanut asiasta järjestelemällä omaa Kickstarter-kampanjaansa Challengers of Khalea -peliään varten.

– Nämä rajoittavat lait ovat este suomalaisille yrityksille menestyä ilman pääomaa ja päästä maailmanmarkkinoille. Pääoman puute ja maailmanmarkkinoiden ulkopuolelle jäänti vähentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Vanhanaikaisten lakien vuoksi työstään intohimoiset suomalaiset taiteilijat ja tekijät eivät saa jalansijaa yrityksilleen, sillä he eivät voi käyttää apunaan näitä korvaamattomia joukkorahoituskampanjoita ilman ulkopuolisten yritysten tai ihmisten apua, Dreamloopin perustajajäsen Steve Stewart kirjoittaa kirjeessään.

Parhaillaan Suomessa ensisijainen keino kääntyä joukkorahoituksen puoleen vaatii rahankeräysluvan, mikä sekin annetaan yleensä vain, jos kohteena on jonkinlainen yleishyödyllinen tarkoitus. Toinen keino kerätä rahaa on naamioida joukkorahoituskampanja ennakkotilausmyynniksi, jossa rahoittajille on tällöin annettava aina jonkinlainen vastike saadusta tuesta.

Suomen rahankeräyslaki ei ole hämmentänyt pelkästään vain pelialalla. Esimerkiksi Radio Helsinki ja Wikipedia ajautuivat viime vuonna lain hampaisiin yritettyään haalia rahaa toimintaansa varten.

Kokonaisuudessaan Dreamloopin kirjeen voi lukaista läpi tästä.

Lisää luettavaa