Tässä se viimein on – Sony esitteli PlayStation 5:n käyttöliittymän / Uutiset / pelaaja.fi

Tässä se viimein on – Sony esitteli PlayStation 5:n käyttöliittymän

15.10.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7
ps5, UX, PlayStation 5, käyttöliittymä, sony, SIE, Sony Interactive Entertainment, Control Center

Sony on vihdoin ja viimein esitellyt, miltä PlayStation 5 näyttää käyttöliittymänsä osalta.

Tuoreella videolla paneudutaan muutamiin käyttöliittymän erikoisominaisuuksien, joiden keskiössä toimii niin sanottu Control Center. Kyseessä on normaalin pelinäkymän päälle asetettavissa oleva valikko, joka voi esittää niin kaverilistojen ja latauksessa olevien pelien kaltaista informaatioa, mutta myös pelattavissa olevaa peliä koskevaa aktiviteettitietoa.

Aktiviteettien kautta PS5:n käyttöliittymä osaa muun muassa kertoa, mitä asioita pelaajalla on pelissä vielä tekemättä ja voi jopa tarjota aika-arvion siitä, miten kauan aikaa erilaisten asioiden suorittaminen voi viedä. Aktiviteettien naputtelu voi vaikuttaa myös suoraan pelin tapahtumiin, eli niiden kautta hypätä voi esimerkiksi tiettyyn pelissä olevaan kenttään.

Jotkin pelit voivat tarjota PlayStation Plus -jäsenille myös mahdollisuuden selata läpi aktiviteetteihin luotua vinkkisisältöä.

Varsinaisen kotinäkymän osalta PlayStation 5:n käyttöliittymä muistuttaa etäisesti vanhaa PS4:n vastaavaa, joskin hajanaisia muutoksia on toki tehty. Pelit ja muu media jaotellaan nyt esimerkiksi omiin näkymiinsä ja PlayStation Store -kauppapaikka on integroitu tällä kertaa suoraan käyttöliittymään erillisen sovelluksen sijaan.

Pienempinä asioina tuore video tuo esille vielä esimerkiksi laajennetut ryhmäkeskusteluominaisuudet, jotka tarjoavat ääni-chatin ohella esimerkiksi mahdollisuuden jakaa pelikuvaa uudella tapaa muiden nähtäväksi. Muiden pelaamista tai Control Centerista nähtäviä aktiviteetteja kun kiinnittää suoraan oman pelinäkymänsä osaksi, jolloin niitä voi seurata pelaamisen ohessa.

Aktiviteettien avulla PS5:n käyttöjärjestelmä osaa myös varoittaa pelaajia esimerkiksi mahdollisista spoilereita kaverien jakamissa videoissa ja kuvissa. Pelit kun voivat tunnistaa, onko kuvan saanut pelaaja päässyt vielä kyseiseen vaiheeseen peliä. Toki PS5 ei automaattisesti luokittele kaikkea vielä kohtaamattomia osuuksia heti spoileriksi, vaan tämä tapahtuu kehittäjien tekemien määritysten kautta.

Mitä tulee PS5:llä kaapattavissa oleviin videoihin ja kuviin, luvataan niiden olevan napattavissa 4K-resoluutiolla. Luonnollisesti käyttöliittymä itsessäänkin on suunniteltu erityisesti 4K-käyttöä ajatellen.

PlayStation 5 julkaistaan Suomessa 19. marraskuuta.

Lähde: PlayStation Blog

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Vaikutti ainakin paljon responsiivisemmalta kuin PS4:n käyttöjärjestelmä.

Käyttäjän Samsku kuva
Samsku

Ihan mukavan näkönen omasta mielestä

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Tosi hyvä fiilis jäi.

Käyttäjän JMNyyssonen91 kuva
JMNyyssonen91

Tosi näppärän näköinen.

Käyttäjän HostileRaccoon kuva
HostileRaccoon

En malta odottaa!

Käyttäjän kukkomestari kuva
kukkomestari

Hmmmh, kyllä tuossa voi olla jotakin jopa hyödyllistä itselle, tai ainakin potentiaali siihen. Tulisiko nyt vihdoin sonyn konsoleihin siis ihan oma sisäinen kello, jolla voisi tarkistaa aina kaikenkaikkiaan uhraamansa tunnit eri peleihin?

Ja tuo kaverin pelikuvan jakaminen pienellä ruudulla oman pelailun päälle. Ehken tuota voisin joskus haluta ainakin testata. Oli sitten vaikka co-opit menossa, tai muuten vain toisen seuraksi pelaillen ja "chattaillen".

Mutta ehken silti eniten kiinnostaa tuo, että saisit aina peleihin erikseen valikon kautta erilaisia oppaita ja vinkkejä. Olisi kova juttu jos käyttö olisi sujuvaa ja niiden sisältö asiallista.
Silloin tällöin tulee hetkiä, että haluaa jonkun asian tarkistaa "nopeasti" netistä, ja eteen tulee youtubevideoita, joissa joku 50sek pituinen asia esitetään 5min lörpöttelynä, kun esitellään videon sponsorit, kehoitetaan tilaamaan kanava yms. Juu enpä tilaa, selvitän tämän roskan sitten itse, kiitos :D

Huh huh...
Kummaksi kermaperseeksi sitä vain nykyajan mukavuudet tekevät. Tenavana tuli jollekin serkkupojalle soiteltua toiselle puolen suomea, että osaisiko tämä neuvoa jonkun hankalan kohdan pelissä läpi tms. Ei silloin paljoa rassannut ajatus, että tähän menee 50sek sijaan 5min... nyyh.

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Komia on

Nostoja