The Last of Us ja Papers, Please iskivät pelinkehittäjien sydämiin / Uutiset / pelaaja.fi

The Last of Us ja Papers, Please iskivät pelinkehittäjien sydämiin

21.03.2014 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
8

Alkuvuoden viimeisimpiä nimekkäitä peligaaloja oleva Game Developers Choice Awards järjestettiin jälleen kuluvan viikon aikana. Osana pelinkehittäjien omaa Game Developers Conference -tapahtumaa pidetyssä gaalassa palkittiin menneen vuoden parhaat peliaiheiset saavutukset, joiden valitseminen hoidettiin tälläkin kertaa lähinnä juurikin pelinkehittäjille järjestettyjen äänestysten avulla.

Naughty Dog ja The Last of Us olivat GDCA:ssa suurimmat palkintorohmut. The Last of Us nimitettiin nyt ties miten monennetta kertaa viime vuoden parhaaksi peliksi, minkä ohella se sai kiitosta niin tarinastaan kuin myös pelisuunnittelustaan. Hyvää menestystä nautti lisäksi toki myös entinen Naughty Dog -kehittäjä Lucas Pope Papers, Please -pelillään, joka nappasi sekä innovaatiopalkinnon että myös parhaan latauspelin tittelin.

Kirkkaiten Papers, Please loisti kuitenkin kuluvalla viikolla GDC:n yhteydessä myöskin järjestetyssä indiepelejä juhlivassa Independent Games Festival Awards -palkintogaalassa. Peli nappasi tapahtumassa pääpalkinnon ja sai lisäksi tunnustusta myös tarinankerronnastaan ja suunnittelustaan.

Game Developers Choice Awardsin kategoriat palkintoineen olivat:

 • Vuoden peli
  - The Last of Us
 • Lähettiläspalkinto
  - Anita Sarkeesian (Feminist Frequency)
 • Tarinankerronta
  - The Last of Us
 • Taide
  - BioShock Infinite
 • Teknologia
  - Grand Theft Auto V
 • Pelisuunnittelu 
  - The Last of Us
 • Käsikonsoli-/mobiilipeli
  - The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
 • Ääni 
  - BioShock Infinite
 • Pioneeripalkinto
  - Brandon Beck ja Marc Merrill (Riot Games -  League of Legends)
 • Debyytti
  - The Fullbright Company (Gone Home)
 • Innovaatio
  - Papers, Please
 • Yleisöpalkinto
  - Kerbal Space Program
 • Elämäntyöpalkinto
  - Ken Kutaragi (PlayStation)
 • Latauspeli
  - Papers, Please

 

Independent Games Festival -palkintojen kategoriat voittajineen:

 • Seumas McNally Grand Prize (pääpalkinto)
  - Papers, Please
 • Taide
  - Gorogoa (Jason Roberts)
 • Nuovo Award (omalaatuisuuspalkinto)
  - Luxuria Superbia from Tale of Tales
 • Ääni
  - Device 6 (Simogo)
 • Tarinankerronta
  - Papers, Please
 • Opiskelijapeli
  - Risk of Rain (Hoppo Games)
 • Yleisöpalkinto
  - The Stanley Parable (Galactic Cafe)
 • Suunnittelu
  - Papers, Please

 

Lähde: GDCA, IGF

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kurosowa kuva
kurosowa

Melkeinpä kaikissa gaaloissa VGX:ää lukuunottamatta vuoden peli on ollut TLOU. Vaikka se oli viime vuoden toiseksi paras peli niin jäihän se kuitenkin valovuoden GTA:sta. Toinen asia mikä ihmetyttää on Bioshockin saamat äänipalkinnot, GTA:ssa ja TLOU:ssa oli selvästi paremmat äänimaailmat ja "alkuperäismusiikit". Muutenkin Bioshock oli Revengeancen kanssa yliarvostetuimmat kaksi peliä viime vuonna.

Käyttäjän Norsukampa kuva
Norsukampa
Lainaus käyttäjältä kurosowa

Melkeinpä kaikissa gaaloissa VGX:ää lukuunottamatta vuoden peli on ollut TLOU. Vaikka se oli viime vuoden toiseksi paras peli niin jäihän se kuitenkin valovuoden GTA:sta.

Vaikka onkin perjantai ja varmasti menojalkaa jo vipattaa niin suosittelen laittamaan korkin kiinni näin aikaiseltaan aamusta.

Käyttäjän Celleri kuva
Celleri

Sonylla on aina ollut parhaat yksinoikeudet. =)

Käyttäjän Milkshake kuva
Milkshake

Ei The Last of Us mielestäni ole näiden kaikkien kehujen arvoinen, vaikka loistava peli olikin. Loppujenlopuksi kuitenkin melko perusvarma tapaus pelimekaanisesti, eikä zombin harmaa tarina jaksanut paljoa säväyttää.

Käyttäjän Dynamithix kuva
Dynamithix
Lainaus käyttäjältä Celleri

Sonylla on aina ollut parhaat yksinoikeudet.

Ei taida olla sulle Nintendo tuttu.

Käyttäjän Luffymcankka kuva
Luffymcankka
Lainaus käyttäjältä Dynamithix

Lainaus käyttäjältä CelleriSonylla on aina ollut parhaat yksinoikeudet.

Ei taida olla sulle Nintendo tuttu.

Pisteet sulle.
Hienoa että listalla näkyy Link Between Worlds.

Käyttäjän Bonzei kuva
Bonzei

Last of us on ihan heittämällä menneen sukupolven parhaita pelejä, sekä tuore ote ihmiskuntaa kohdanneeseen tuhoon (ainakin näin peleissä). Peli ei heitä helppoa maailman loppu korttia pöytään vaan esittää pelaajalle maailman jossa luonto on ottanut omansa takaisin, eläimet ja kasvisto kukoistaa ihmisten raunioissa. Päähenkilötkin ovat aivan uskomattoman hyvin käsikirjoitettuja, jotka eivät ole yksiselitteisiä "F*ck" supersotilaita, vaan omaavat ymmärrettävät motiivit, joita tosin ei aina onneksi selitetä täysin auki (josta itseltäni ainakin hemmetin iso plussa). Jos pelit joskus halutaan ottaa elokuvien ja kirjojen rinnalle vakavasti varteenotettavina tarinankerronta välineinä yleisemminkin, niin tällaista pelaajaa aliarvioimatonta tarina/henkilö suunnittelua tarvittaisiin lisää. En nyt väitä toki että yksinkertaiset pelitkin vailla oikein mitään tarinaa voisi olla hyviä peleinä, mutta ei niistä oikein jää mitään mieleen pohdittavaksi. Esim. Mario galaxy:n muistan hemmetin hyvänä pelinä, vaikkei siinä oikeastaan mitään hyvää ollut juonen tai hahmojen osalta. "Sitä samaa" kuin Mariot on perjaatteessa ollut jo alusta asti, eli hyvin toteutettua tasoloikkaa kaiken muun sisällön kustannuksella.

Käyttäjän flimplay kuva
flimplay
Lainaus käyttäjältä kurosowa

Toinen asia mikä ihmetyttää on Bioshockin saamat äänipalkinnot, GTA:ssa ja TLOU:ssa oli selvästi paremmat äänimaailmat ja "alkuperäismusiikit". Muutenkin Bioshock oli Revengeancen kanssa yliarvostetuimmat kaksi peliä viime vuonna.

Mun mielest taas ainoa positiivinen asia mitä keksin sen muutaman tunnin pelailun jälkeen Bioschock Infinitesta on nimenomaan musiikit. Kyllä ne paljon persoonallisemmat ja mieleenpainuvammat on (puhutaan siis alkuperäismusiikista) kun esim. GTA:n Tangerine Dreamin tekemä äänimaailma mikä kyllä toimii mutta on aika tapettia loppupeleissä. Et jos BI jostain jotain palkintoa ansaitsee niin musiikista ja äänimaailmasta, muilta osin peli on ihan kuraa. Todellakin yliarvostettua tuubaa.

Nostoja