Totuus olikin tarua järkyttävämpi: UNICEF valisti pelaajia valepelin avulla

UNICEF kertoi amerikkalaispelaajille Etelä-Sudanin kauhuista naamioimalla ne videopelikonseptin muotoon.

13.12.2014 10:15

YK:n lastenjärjestö UNICEF on tehnyt Yhdysvalloissa erikoisen tempauksen yrittäessään kertoa ihmisille Etelä-Sudanissa asustavien lasten kehnosta elämänlaadusta.

Järjestö otti elokuussa osaa Washington DC:ssä pidettyyn pelitapahtumaan, jossa se järjesti yleisölle esittelytilaisuuden Elika’s Escape -nimisestä ”uudesta pelistä”. Tilaisuudessa Elika’s Escapea esiteltiin innokkaasti selviytymisseikkailuna, jossa seitsemänvuotias tyttö yrittää yhdessä vastasyntyneen veljensä kanssa kamppailla nälkää ja köyhyyttä vastaan tämän äidin kuollessa koleraan ja toisen veljen jäädessä aseistettujen miesten lynkkaamaksi siskoaan puolustaessaan.

Esittely päättyi paljastukseen siitä, ettei mitään peliä oikeasti ole, vaan että pelikonseptin muotoon sovitetut tapahtumat ovatkin asioita, joiden kanssa Etelä-Sudanin lapset elävät päivittäin. Esittelyn lopussa ääneen päästettiin myös henkilöitä, jotka ovat eläneet kuvailluissa olosuhteissa.

Haastattelussaan pelisivusto Polygonin kanssa UNICEFin edustaja Melanie Sharpe on kertonut, että Elika’s Escape -tempaus on hyvin epätyypillinen veto järjestöltä. Sharpen mukaan järjestössä on kuitenkin tuntunut siltä, että kyseessä oli ainut keino tavoittaa yleisö, joka tavanomaisesti muuten tyytyisi vain siirtämään katseensa pois ikävien asioiden suunnalta.

– Yleisö oli kauhistunut. Se osoitti sen surullisen ironian, että mikä on liian epämukavaa ja karua videopelille, tapahtuukin oikeasti oikean elämän lapsille, Sharpe summaa.

Aika tarkalleen vuosi sitten Etelä-Sudanissa puhkesi sisällissota, jonka myötä maata on myös ravistellut merkittävä nälänhätä.

Lähde: Polygon

Lisää luettavaa