Tule ja vaikuta! Osallistu Pelaaja-lehden Vuoden peli 2018 -lukijaäänestykseen! / Uutiset / pelaaja.fi

Tule ja vaikuta! Osallistu Pelaaja-lehden Vuoden peli 2018 -lukijaäänestykseen!

3.01.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
9
Vuoden peli 2018 -äänestys

Tervetuloa äänestämään Pelaaja-lehden ja Pelaajalehti.comin lukijoiden valintaa vuoden peliksi 2018! Toimitus tekee omat valintansa vuoden peliksi perjantaina 4. tammikuuta ilmestyvässä uutuusnumerossa, mutta nyt on teidän vuoronne antaa äänenne kuuluviin!

Pelaajan toimitus on laatinut vastausvaihtoehdot vuoden isoimpien nimien tai viime vuonna vähintään 7/10 pistettä Pelaaja-lehdessä saaneiden arvostelujen pohjalta, mutta löydät lopusta myös avoimen vastausvaihtoehdon mahdollista puuttuvaa suosikkiasi varten.

Listasta voi halutessaan valita useamman pelin, mutta toivomme vastaajien valitsevan maksimissaan kolme suosikkiaan.

Äänestys päättyy maanantaina 21. tammikuuta kello 12:00. Vastauksen voi halutessaan jättää anonyymisti.

Äänestä vuoden peliä 2018 täällä!

Tammikuun Pelaaja-lehti numero 196 nyt kaupoissa! Mukana valinnat vuoden parhaiksi peleiksi!

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Jaahas, taas se aika vuodesta, kun voi ihastella kaikkia näitä viime vuoden pelejä, joita ei pelannut. Löytyi sieltä kuitenkin juuri ja juuri riittävästi pelattuja, että jotain pystyi äänestämään. Niinpä rikon vaalisalaisuuden heti kättelyssä:

1. Return of the Obra Dinn
Ehdottomasti muistettavin tämän vuoden peleistä. On laiva nimeltä Obra Dinn, sinulla kädessä matkustajaluettelo jossa jokaisen laivalla olleen nimi ja rooli. Laivalla iso kasa ruumiita ja loput kadoksissa. Ei kun selvittämään mitä hemmettiä on tapahtunut! Vaikka laivalla navigointi oli aavistuksen kankeaa, niin pelin kiehtovuus pakotti silti tunneiksi ruudun ääreen pähkäilemään kuka kukin on ja mikä heidän kohtalonsa tässä haaksirikossa oikein oli (Sen, oliko tapauksessa kyse haaksirikosta vai jostain ihan muusta, jätän jokaisen itse selvitettäväksi).

2. Minit
Vuoden toinen yllättävä pikkupeli Obra Dinnin ohella. Todella hauskaa pikkupuuhastelua ja kirjaimellisesti peliä voi pelata vaikka vaan minuutin kerrallaan... No ei ihan kirjaimellisesti, koska asioiden tekeminen vaatii useimmiten useamman minuutin yrityksen ennen onnistunutta suoritusta.

Idea on kuitenkin taas kingi: Pelaajalla on minuutti elinaikaa, sitten kuollaan ja respawnataan takaisin kotiin. Et ole ihan satavarma mikä pelin tavoite on, mutta kun kävelet ulos kodistasi, niin pieniä minuutin mittaisia tavoitteita suorastaan hyppii silmille joka suunnalta: löydät asioita, selvität salaisuuksia, ratkot puzzleja, avaat maailmaa. Kun yksi minuutin tavoite on ohi, niin ainakin pari uutta odottaa jo vuoroaan. Peli on yllättävän pitkä sarja tällaisia pieniä onnistumisen hetkiä, joista tosiaan kasvaa ajan myötä osasiaan ja puitteitaan suurempi kokonaisuus. Tässä pikseligrafiikkaisessa kaninkolossa on yllättävän paljon syvyyttä, kun sille vain antaa mahdollisuuden.

3. Marvel's Spider-Man
Oikein menevää open-world -puhdetta mukavan kepeällä ja ilmavalla otteella tällaiselle Arkhamien täyteen ahdettuun toimintaan ja ahtauteen kyllästyneelle. Pelin parhaita puolia ovat siis se, ettei se ole Arkham ja toiseksi se, että se on hiottu niin teflonisen sutjakaksi, ettei sen ongelmista oikein jaksa suuremmin valittaa.

Huonoimmillaan peli on ylivoimaisesti silloin, kun se pakottaa keskittymään, esim. haasteiden muodossa, joista erityisesti naurettavan tarkkaa seittisinkoilua vaativat drone-jahdit jäivät mieleen melkoisena ripulina. Liikkuminen toimii puolihuolimattomaan samoiluun, mutta tarkkuustyöhön se on ihan liian horkkainen ja kontekstisensitiivinen.

Ja tarina oli sellaista supersankarihuttua, että oksat pois: Pahiksia tuupataan poikkiteloin hämiksen tielle suunnilleen liukuhihnalta. Monia useampaan kertaan. Aivot vaan offlineen ja menoks.

Runner-up: Hitman 2
...jäi tällä kertaa harmillisesti ilman sijoitusta siitä yksinkertaisesta syystä, ettei sitä ehtinyt kunnolla tänä vuonna pelaamaan. Olisi luultavasti pudottanut kuitenkin Spider-Manin pois palkintopallilta

Käyttäjän vesseli kuva
vesseli

Olenpas peleistä jäljessä. Olin noista pelannut 1,5 kpl :D joten laitoin vaan ne 2 peliä listalle.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Yleensä olen tylsänä valinnut useamman pelin mutta tällä kertaa päätin vain yhden. Näin perustelin:

BOI. Jo yksistään Judgen ääninäyttelyn takia voittaa RDR2:n, joka taas lähinnä säväytti maailmallaan ja sisälsi paljon ärsyttävyyksiä. God of War oli loistava joka hetkenä eikä vain parilla osa-alueella. Spider-Man jäi myös potentiaalistaan vaikka loistava teos olikin.

Jos jäi epäselväksi, niin ruksini oli siis God of Warin kohdalla. Selkeästi paras kokonaisuus, jonka suhteen ei jäänyt toivomaan mitään ja jonka parissa ei tullut turhautumisia. Kaikki vain toimi. RDR2 ja Spider-Man molemmat loistavia kokemuksia myös mutta molemmista löytyy lopulta yllättävän paljon kitinän aiheita.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Tänä vuonna pelaamistani videopeleistä ehdottomasti paras on Vitan Persona 4 Golden, mutta vuoden peliksihän sitä ei voida kaiketi laskea. Toinen tämän pelivuoden kirkkaimmista tähtösistä oli Housemarquen mestariteos NEX MACHINA.

Jos nyt on pakko nimetä joku tänä vuonna julkaistu peli, niin Astro Bot oli kyllä kertakaikkisen ilahduttava pelikokemus, joka paikoittain hipoi jo Mario 64mäisiä sfäärejä.

Nuo vuoden heavy hittersit, God of War ja RDR2 ovat kyllä olleet myös vaikuttavia pelejä, mutta jostain syystä eivät missään vaiheessa sytyttäneet oikein tuleen. Kai se on joku sellainen triple A:n turvallisuus, joka pidättelee ihastumista, siinä missä lumoa saattaa syntyä enemmän jotain indielaarin pohjia tonkiessa. Upeita pelikokemuksia silti.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Paljon on itseltänikin pelaamatta tältä vuodelta, mutta löytyi kuitenkin sen verran että muutama jäi mieleen.

1. Fist of the North Star Paradise Lost
Kova yllättäjä, en tiennyt kovinkaan paljon pelistä, anime oli tuttu ainoastaan 90-luvun elokuvan pohjalta, mutta hankinta tuli tehtyä sen perusteella että Yakuza-sarjan väsännyttä porukkaa oli tekemässä tätä. Miehekästä meininkiä, verta ja räjähtäviä päitä, reilusti sivutekemistä.

2. Yakuza 6 Song of Life
Kazuman Kiryun tarinan finaali oli myöskin melko machoa meininkiä ja hyvä niin. Kiintoisaa kuinka itselleni tärkeäksi hahmoksi Haruka oli kasvanut kun tämän kasvamista oli seurannut polvenkorkuisesta aikuiseksi, motivaatio oli kova vetää turpaan henkilöitä jotka olivat Harukan nykytilanteesta vastuussa.

3. Detroit Become Human
Heavy Rain ja Beyond Two Souls olivat aikoinaan vuoden peli-listoillani, joten ei yllätys että tämäkin on. Ei tosin ole ihan vielä pelattu läpi, mutta vaikuttaa että tällä kertaa valinnoilla on oikeasti väliä.

Ni No Kuni 2 oli kova ehdokas, mutta jäi hiukan ykkösosan lumosta. Dragon Quest XI oli myöskin vaihtoehto, mutta oli ehkä jopa turhankin "turvallinen" japanilainen rpg. Pidin myös Tomb Raiderista paljon, mutta se ei tuntunut ihan "vuoden peli" -ehdokaalta. Soul Calibur VI myös miellytti, mutta ärsyttävä kaiken toisinaan torjuva tekoäly ja erittäin sattumanvarainen vaikeustason heittely pudotti sen juuri ja juuri ulkopuolelle. Muut isommat (ja pienemmät) nimikkeet tältä vuodelta jäi pelaamatta.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Ostin ja pelasin tänä vuonna seuraavia pelejä (kaikki tietysti Switchille):

Celeste
Owlboy
Shantae and the Pirate's Curse
Bad North
SubaraCity
Sushi Striker
Captain Toad: Treasure Tracker
Lumines Remastered
Hollow Knight
Bomb Chicken
Megaman 11
Dark Souls Remastered
Wandersong
Golf Story
Cave Story +
Blossom Tales
The Messenger
Super Smash Bros. Ultimate
Pokémon: Let's Go Eevee!

Noista huonoja/kaduttavia ostoksia olivat vain Shantae, Bad North, SubaraCity ja Dark Souls, mutta eivätpä olleet kovin kalliita.

Parhaiten mieleen jäivät Celeste, Sushi Striker, Captain Toad, Hollow Knight, Golf Story, Cave Story +, The Messenger ja Super Smash Bros. Ultimate. Täten äänestin listalta pelejä...

... Celeste ja Super Smash Bros. Ultimate!

Kaiken kaikkiaan oli kyllä melkoinen "ohi-vuosi" pelirintamalla, vaikka hyviä pelejä (etenkin indieitä) olikin. Tästä vuodesta on tulossa niiin paljon parempi!

Käyttäjän menu kuva
menu

Battlefleet Gothic: Armada 2 (beta ulkona nyt ja final 24.01.19)
Battletech
Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Itse annoin ääneni God of Warille, A Way Outille sekä SSB Ultimatelle. Näistä GOTY-maininnan saisi GOW, joka onnistui ylittämään kaikki odotukset moninkertaisesti. En haluaisi edes sarjan aiempia osia pelata, sillä ne eivät tulisi pääsemään lähellekään.

Käyttäjän NoKe kuva
NoKe

Itselle viime vuoden kolme kovinta olivat Kingdom Come: Deliverance, Return of the Obra Dinn ja Monster Hunter World. Kunniamainintana Vermintide 2.
Myös Xenoblade Chronicles 2:sen ja Mario + Rabbidsin DLC:t tarjosivat hyvää viihdettä.

Näin PC/Switch pelaajaana on kuitenkin todettava, että kokonaisuutena selkeästi heikompi vuosi kuin edellinen, mutta 2019 näyttää hyvin lupaavalta.

Nostoja