Tutkimus: peliharrastajat eivät ole erakoita / Uutiset / pelaaja.fi

Tutkimus: peliharrastajat eivät ole erakoita

31.03.2014 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
11
Yhdysvaltalainen tutkimus tyrmää antisosiaalisen peliharrastajan stereotyypin

Uuden pohjoisamerikkalaisen tutkimuksen mukaan pelaajilla on vilkas soiaalinen elämä myös verkon ulkopuolella.

Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston, torontolaisen Yorkin yliopiston sekä Ontarion yliopiston teknillisen korkeakoulun tutkijoiden mukaan yksinäiset peliharrastajat ovat poikkeus säännöstä.

-Pelaajat eivät ole antisosiaalisia kellarin asukkeja, joita näemme populaarikulttuurin stereotyypeissä, viestinnän apulaisprofessorina Pohjois-Carolinassa toimiva tohtori Nick Taylor kertoo.

-Tämä ei tule yllätyksenä peliyhteisölle, mutta se on syytä kertoa kaikille muille. Erakot ovat poikkeuksia pelaamisessa, eivät sääntö.

Tutkimuksessa havainnoitiin pelaajien käyttäytymistä yli 20 julkisessa pelitapahtumassa, jonka lisäksi 378 pelaajaa osallistui ennen kaikkea massiivimoninpelejä harrastaville pelaajille suunnattuun kyselyyn. Tutkijat seurasivat esimerkiksi pelaajien välistä viestintää verkossa ja sen ulkopuolella.

-Havaitsimme, että pelaajien harjoittavan monenlaista sosiaalista käyttäytymistä samaan aikaan. He pelasivat, juttelivat, joivat ja keskustelivat verkossa. Pelaaminen ei eliminoinut sosiaalista kanssakäymistä, vaan täydensi sitä.

Public Displays of Play: Studying Online Games in Physical Settings  - artikkeli julkaistaan Journal of Computer-Mediated Communication -julkaisussa.

Kuva: Nick Taylor

Lähde: NC State

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän JNyknn kuva
JNyknn

No, hyvä että tämäkin on nyt tutkittu. Tarkemmin kun miettii, en tunne oikeastaan yhtään erakoitunutta pelaajaa, kaikki ovat enemmän tai vähemmän sosiaalisia. Nyt pitäisi vielä saada nämä tutkimustulokset kaadettua vihaisten kukkahattutätien päihin...

Käyttäjän ZaleraFF kuva
ZaleraFF

Nonii, oli jo aikakin..ja tosiaan, kukkahattutädeille nyt vielä tämä tieto niin vielä parempi.

Käyttäjän tiger80 kuva
tiger80

Itse olen erakoitunut pelaaja. Paljoa ei tule muualla käytyä kuin kaupassa. Eikä kavereitakaan oikeastaan ole.

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Roskien vienti, kaupassa käynti ja (pakolliset) asioinnit kaupungissa. Pääasiassa näissä yhteyksissä näen ihmisiä, eli kukkahattutädit...tässä teille. Ihminen on luonnostaan sosiaalinen eläin. Facebookin kaverilistoilla on nimiä, joiden kans ei vaihdeta sanaakaan juuri koskaan. Niin sanotut kaveri määrät on suuria, vaikka osaa ihmisistä ei voi sanoa ees tutuksi. Kaikki on suhteellista.
Nyt kun PS4 -kaverilistalle sopii enemmän kuin tarpeeksi, niin ajattelin pyytää Pelaaja-Lehden lukijoita (joiden PSN -tunnus näkyy profiilissa) listalleni. Saisi näin kaverilistan merkitystä pykälän mielenkiintoisemmaksi ja sosiaalisemmaksikin. Ajatus on muhinut jonkun aikaa. Toteutus ei ole ihan ajankohtainen ennenkuin PS4 -konsolit löytävät laajemmin koteihin. Sitä odotellessa saa minuakin pyytää PSN -kaveriksi.

Käyttäjän xboxpatriot kuva
xboxpatriot

Nuorempana kokoonnuttiin kavereiden kanssa aina porukalla pelaamaan saman konsolin ääreen kun verkkomoninpelit oli vielä täysi utopia, oi niitä aikoja. Nyt wanhempana muutamat kaverit on kaverilistoilla mutta ongelma on se että pelimaku on eri tai kavereilla ei ole aikaa enää pelailla kimpassa. Kaverilista koostuu myös monista satunnaisista kohtaamisista joiden kanssa ei ole mitään kommunikaatiota he eivät ole muuta kuin täytettä listalla. Olen myös sen verran erakko että suosin enempi yksinpelejä kuin moninpelejä ja mitä someen tulee niin ei vois vähempää kiinnostaa!

Käyttäjän Pelitaito kuva
Pelitaito

Me kukkahattutädit kuuntelemme kyllä. Tämäkin juttu lähti jakoon Pelitaidon Twitterissä ja Facebookissa :)

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Erakoituminen on venyvä määre, joka voidaan aina heittää ilmoille, kun ei esimerkiksi juuri sillä hetkellä huvita lähteä ihmisten ilmoille. "Ai? Videopelit menee sosiaalisen elämän edelle, vai?" Sitten kun lähtee mukaan, niin naisväki vain näprää puolet ajasta puhelimia ja muulloinkin juttu keskittyy lähinnä Lissun uuteen profiilikuvaan ja johonkin mitä Maikki just teki äfbees. "Sosiaalista" elämää tosiaan.

Kärjistettyä ja liioiteltua, mutta totuushan se vaan on, että videopelejä huomattavasti suurempi ongelma tänä päivänä on nuo joka taskusta löytyvät älyluurit ja niiden luoma valheellinen tunne sosiaalisuudesta.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ai kato perkele! Luulin, että olin erakoitunut, vaikka nään päivittäin muitakin ihmisiä kun itseni peilistä ja asun tyttöystäväni kanssa. Ns. normaalien ihmisten käsitys videopeliharrastajista on kyllä totta tosiaan kummallinen.

Käyttäjän Dremora90 kuva
Dremora90
Lainaus käyttäjältä tiger80

Itse olen erakoitunut pelaaja. Paljoa ei tule muualla käytyä kuin kaupassa. Eikä kavereitakaan oikeastaan ole.

Sillä tuskin on mitään tekemistä pelien kanssa?

Käyttäjän Pred kuva
Pred

En edes vaivaudu lukemaan koska koko paska on amerikkalaisten tekemä, tittelikin jo kertoo tarpeeksi. Ennakkoluulot FTW.

Nostoja