Tutkimus: Pelit ovat rasistista viihdettä / Uutiset / pelaaja.fi

Tutkimus: Pelit ovat rasistista viihdettä

26.07.2006 // Kirjoittanut: LassiK
8

"Muut kuin valkoiset pelihahmot ovat lähinnä triadin jäseniä, Yakuza-gangstereita, latinojengiläisiä tai mustia gangstoja", kirjoittaa yhteiskuntatieteen gradunsa videopeleistä tehnyt Robert Parungao. Itse intohimoisesti pelejä harrastava 23-vuotias Brittiläisen Kolumbian yliopiston opiskelija pelasi graduaan varten yli sata tuntia Kung Fua, Warcraft 3:a, Shadow Warrioria ja Grand Theft Auto 3:a kahdeksan kuukauden tutkimusjaksossa.

"Aasialaiset pelihahmot kuvataan liki aina samalla tavalla: hassuina Kung Fu -taistelijoina, kasvottomana massana tai säälimättömänä tappajana", Parungao jatkaa. "Vaihtelu positiiviseen suuntaan on hyvin harvinaista. Tämä poikkeaa elokuvista, joista negatiiviset aasialaiset stereotyypit ovat pääosin kadonneet."

Parungaon tutkimus on mielenkiintoinen, koska suurin osa videopeleihin liittyvästä keskustelusta on keskittynyt peliväkivaltaan, pelien riippuvutta aiheuttavaan luonteeseen ja negatiiviseen naiskuvaan.

"Ei-valkoiset henkilöt ovat yleensä peleissä vain este sankarin tarinassa, joka on kukistettava, hallittava tai lopulta räjäytettävä kappaleiksi valkoisen sankarin otimesta", Parungao kirjoittaa.

"Elokuvia ja televisio-ohjelmia seurataan tarkemmin, jolloin kansalaisten ja vähemmistöjen oikeuksia valvovat ryhmät voivat ilmaista huolenaiheensa ja saada aikaan positiivista muutosta. Mutta pelit nähdään yhä lasten viihteenä. Ei ole olemassa kriittisiä foorumeita, jotka voisivat rohkaista pelintekijöitä kehittymään työssään", Parungao jatkaa.

Iso osa gradusta keskittyy aasialaisten kuvauksen käsittelyyn.

"Pelintekijät poimivat sekalaisia aasialaisia stereotyyppejä, joissa ei ole mitään järkeä. Esimerkiksi Shadow Warriorin päähahmo Lo Wang on nimeltään kiinalainen. Silti hän huuta raketinheittimellä ampuessaan että "tämä on kuin Hiroshima!"", Parungao esittelee.

"Haluan jatkaa videopelien tutkimista, koska ne ovat hauskoja. Haluaisin nähdä, että ne kehittyvät positiivisemmaksi mediaksi negatiivisen kuvaamisen sijaan."

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

No kyllä toi on aika totta, mutta ei mun pelaaminen siihen lopu, inhoan rasismia todella paljon mutta en usko että ne pelintekijät ajattelevat tämmöisiä juttuja kun kehittelevät uusimpia pelejä. Mitä jos vaikka MasterChief paljastuisi mustaksi maailmanpelastajaksi niin olisiko kaikki sitten hyvin ;D??

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Taitaa rasismi olla suosittu aihe pelitutkijoiden keskuudessa.

Kung Fu on 20 vuotta vanha peli. GTA3:ssa KAIKKI henkilöt ovat rikollisia. Ne valkoisetkin jätkät. Turha siinä on nillittää, kun siinä on mustia ja *gasp* japanilaisiakin rikollisia.

Shadow Warrior, myönnetään, on rasistinen, myönnän. Huonosti englantia puhuva kiinalainen teurastaja, joka heittelee Hiroshima-kommentteja. Ymmärrettävää. Mutta tämäkin esimerkki on iankaiken vanha ja ennen kaikkea poikkeus.

Mennäänkö tässä kuitenkin nyt siihen, että vain omaa kulttuuria saa kuvata ja jos toisen kulttuurin kuvauksessa mennään vähänkin jonkun edustajan mielestä harhaan, se on rasistista ja iljettävää? Minne ne japanilaiset pelit katosivat tästä tutkimuksesta? Venäläiset pelit?

Hm.

Käyttäjän vapaus_valita kuva
vapaus_valita

Kyllähän noissa huomiossa on perääkin, mutta silti tulee mieleen että tutkitut pelit on valittu aika tarkoitushakuisesti.

Ihan miettimättä tulee mieleen samaa peligenreä edustava True Crime -sarja, jossa tarinan sankarit eivät ole valkoisia, toisin kuin merkittävä osa pelien pahiksista.

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Osa miehen jutuista oli ihan asiaakin, mutta jonkinmoista ylireagointia tässäkin on. San Andreaksessa CJ oli ensimmäinen sympaattinen päähahmo; ei mikään mafiataustainen, rikollinen tai murhaaja, toisin kuin aikaisemmissa GTA-peleissä. Myös monet muut pelin mustat hahmot oli helppo mieltää sympaattisiksi, ja mukaan mahtui toki paljon niitä rikollisia sekä murhaajia, mutta kun eletään ghetoissa, joiden asuttajista suurin osa on mustia ja latinoita, pitäisikö ne ehdoin tahdoin muuttaa valkoisiksi, jottei tule "paha mieli"? SA:ssa myös Woozien triad oli kuvattu kohtuullisen mukavaksi järjestöksi, jotka eivät vaikuttaneet miltään murhanhimoisilta kaheleilta.

GTA:ssa on toki tehty pilkkaa vietcongeista sekä haitilaisista, mutta onko tuo nyt maailmanloppu?

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

g

Käyttäjän Aivovamma kuva
Aivovamma

Heppu pelaa melko vanhoja pelejä. Aiemmat kommentit puhuvat puolestani. Mutta miksi peleistä aina heti ensimmäisenä etsitään negatiivisa puolia?

Elokuvat pääsevät helpommin arvostelijoiden läpi, mutta miksi? Miksei Kung fu hustlesta sanota, että kiinalaiset ovat hulluja kirvesmiehiä, jotka mpuvat naisia selkään haulikoilla, vaan sen sijasta sanotaan että elokuva on kaunis ja toiminnallinen kung fu elokuva. Mitä pirua?

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

eihän se tietenkään haittaa mitään jos valkosia syrjitään mutta heti ku jotaki mustia syrjitään niin...

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Ja minkähän takia toi puhuu koko ajan vaan kiinalaisista? Taitaa olla ite aikamoinen rasisti.. Kiinalaiset ovat tunnetusti tämän planeetan rasistisimpia ihmisiä.