Twitter-kärhämä johti kahden Guild Wars 2 -käsikirjoittajan äkillisiin potkuihin / Uutiset / pelaaja.fi

Twitter-kärhämä johti kahden Guild Wars 2 -käsikirjoittajan äkillisiin potkuihin

7.07.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
9

Guild Wars -kehittäjä ArenaNet on päätynyt antamaan potkut käsikirjoittajilleen Jessica Pricelle ja Peter Friesille. Potkujen perusteeksi yhtiö antoi näiden tämänviikkoiset Twitter-viestit, jotka ArenaNetin johtajan Mike O'Brienin mukaan eivät mukailleet sen standardeja pelaajien kanssa tapahtuvan viestinnän suhteen.

– Haluan tehdä selväksi, että heidän antamansa lausunnot eivät heijasta ArenaNetin näkemyksiä alkuunkaan. Pyrimme yhtiönä pitämään yllä yhteistyötä painottavaa kumppanuutta Guild Wars -yhteisön kanssa. Me arvostamme panostanne. Me teemme tätä peliä teille, O'Brien viestitti pelin foorumeilla torstaina.

Twitter-kärhämä sai alkunsa, kun Price julkaisi profiilissaan tiistaina viestiketjun, jossa tämä kertoi MMO-pelien pelaajahahmojen käsikirjoittamisesta ja siitä muodostuvista persoonallisuushaasteista. Viesteihin otti ajan myötä kantaa ArenaNetin kumppanuusohjelmaan kuuluva YouTube-käyttäjä Deroir todeten olleensa jossain määrin eri mieltä Pricen kanssa ja kokien haarautuvien dialogivaihtoehtojen olevan mahdollisesti ratkaisu Pricen esittelemiin ongelmiin.

Price turhautui vastauksesta seuraavana päivänä ja ilmaisi ensin kärkkäästi, miten hän kuulee naiskehittäjänä jatkuvasti ulkopuolisten ihmisten selityksiä siitä, miten hänen pitäisi tehdä työnsä. Tästä hän jatkoi vastaavalla tyylillä kertoen, kuinka hän on kuullut tarpeeksi satunnaisten henkilöiden yrityksiä selittää hänelle haarautuvien dialogivaihtoehtojen toimintaa, kun hän on työskennellyt tarinankerronnan parissa vuosikymmenen ajan. Price myös kommentoi myöhemmin saamiinsa reaktioihin, ettei hänen tarvitse teeskennellä pitävänsä kenestäkään omalla Twitter-tilillään ja ettei faneilla ole omistajuutta hänen henkilökohtaisesta elämästään tai ajastaan. 

Osassa Guild Warsin fanikuntaa Twitter-viesteistä ei ilo revennyt ja näin Fries astui kuvioihin puolustamaan Pricen reaktioita. Näin jälkeenpäin poistetuissa viesteissään Fries muun muassa yhtälailla totesi, ettei Price pyytänyt kenenkään mielipidettä omalla ajallaan henkilökohtaisella Twitter-tilillä tekemäänsä kirjoitukseen.

Peliblogi Kotakun haastattelussa Price selitti tilannetta jälkikäteen toteamalla, että Deroirin kommentti katkaisi kamelin selän, sillä tämä on joutunut toistuvasti edustushommissa vain hymyilemään ja nyökkäilemään satunnaisille ihmisille, jotka kokevat tarpeelliseksi selittää tälle tämän työkuvaa. Hänen reaktiona olikin olla antamatta näille ihmisille jalansijaa tämän omasta ajasta. Price kuvailee todistaneensa esimerkiksi vain muutama kuukausi sitten tapauksen, kuinka eräs naispuolinen yhteisöedustaja joutui ahdistelluksi, kun tämä ei vastannut työaikansa ulkopuolella asiakaspalvelykysymyksiin omilla sosiaalisen median tileillään.

Price ehti viettää ArenaNetilla noin vuoden siirryttyään sen henkilöstöön Pathfinder-tekijä Paizon riveistä. Friesilla vuorostaan ehti piisata historiaa ArenaNetin kanssa 13 vuotta.

Kotakulle Price toteaa ArenaNetin olleet enimmäkseen tukea ja luottamusta tarjonnut työyhteisö. Työhaastattelussa hän aikoinaan esimerkiksi ilmaisi avoimesti olevan äänekäs vastaavista aiheista sosiaalisessa mediassa, eikä ollut aikeissa lopettaa moista. Tästä hänelle vastattiin vakuuttamalla, kuinka ArenaNetilla ihailtiin tätä puolta hänessä.

Price myös huomioi kokevansa ,että pääosa Guild Warsin faneista ovat hyviä ja tukea tarjoavia ihmisiä. Hänen mukaansa yritykset tapaavat vain usein järjestyä sen pienemmän ja äänekkäämmän ryhmän ympärille.

Keskeiseksi huomionkohteeksi tapahtumassa onkin noussut ArenaNetin todella äkilliseltä vaikuttanut reaktio kaksikon Twitter-viesteihin. Kritiikkiä firma on saanut esimerkiksi siitä, miten nopeasti se näyttäisi olevan valmis antautumaan yhteisön luoman paineen alla henkilöstönsä kustannuksella. Erityisen huolestuttavan tästä on tehnyt O'Brienin lausunto, joka on helppo nähdä kehoituksena kehittäjille toimia jatkuvasti yhtiön hymyilevinä mannekiineina.

Lähde: Kotaku, PC GamerRock Paper Shotgun

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän xtpro kuva
xtpro

Omasta mielestäni tuo Pricen reaktio Deroirin kommentiin oli kyllä aika random ylilyönti ja vaikutti olevan jonkun pidemmän ajan patoutuman purkaus. Luulisi, että vuosikymmenen verran pelialalla työskennellyt ammattilainen osaisi käsitellä pelinkehityksen aikana vastaan tulevia haasteita sen verran ettei tällaisia patoumia pääse syntymään ja niitä pura sitten Twitterissä.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Aikamoinen "ammattiylpeys" on Pricelle kehittynyt, jos kymmenen vuoden kokemuksella kokee jo tietävänsä hommastaan kaiken, eikä ole valmis enää ottamaan kritiikkiä tai kehittämisehdotuksia vastaan. Ja tietenkin kruununa koko sotkun yllä kritiikki pitää heti leimata vain hänen sukupuolestaan johtuvaksi.

Ymmärrän potkut myös erittäin hyvin ArenaNetin kannalta. Yksityisen twitteröinnin ja yhtiön edustajana toimimisen raja hämärtyy, jos puheenaiheena ovat Pricen työtehtävät ja kokemusta yhtiön palveluksessa käytetään myös pelaajien mielipiteiden väheksymiseen.

On yhtiöillä oikeus vaatia työntekijöitään tiettyä nuhteettomuutta ja arvokasta käytöstä julkisella foorumilla kuten twitterissä.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

The kindest thing I can say is: 'I'm glad he's no longer around to keep doing harm.

Jessica Price Total Biscuitin kuolemasta, joten ei ollut ensimmäinen kerta kun Pricellä tuli kirjoitettua jotain kyseenalaista eli en usko että monoa tuli ihan hetken mielijohteesta vaan varoituksia sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä saattoi jo olla entuudestaan.

Mielestäni on päivänselvää että jos firman työntekijä vastaa agressiivisesti ja solvaavasti ystävälliseen ja asialliseen kommenttiin julkisella foorumilla niin siitä pitää tulla seuraamuksia. Maailmassa on ties miten monta esimerkkiä missä työntekijän julkisuuteen tulleet yksityiselämän toilailut ovat maksaneet työpaikan koska tämä tahrasi työnantajan imagoa, miksi tämän tapauksen pitäisi olla poikkeus?

Itselleni huolestuttavinta on se että misogyyni tai rasismi-kortin vetäminen pitäisi nykypäivänä vapauttaa kaikesta vastuusta ja tehdä immuuniksi kaikelle kritiikille.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus Angel of Death

[i]The kindest thing I can say is: 'I'm glad he's no longer around to keep doing harm.[/i]

Jessica Price Total Biscuitin kuolemasta...

Ai Price olikin tätä sakkia. Nyt meni loputkin myötätunto naista kohtaan.

Säälittävä ja katkera ihmisolento, joka sai mitä tilasi. Kuvottavinta, että yrittää tämän kaiken päälle pelata vielä itse uhrikorttia.

Harmillista tässä on kuitenkin se, että todennäköisesti Price saa kaikesta huolimatta tietyn porukan silmissä paikan feminismin marttyyrina sieltä Zoe Quinnin ja Anita Sarkeesianin rinnalla.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister

Ohhoh, melko kusipäisen olonen nainen. Palaute vielä todella ystävälliseen ja asialliseen sävyyn annettu. No onneksi Disney voi palkata sen työstämään Star Warseja joiden käsikirjottaja ja tuottajatiimin oletan nykyään koostuvan jo valmiiksi militantti vegaani feministi gender fluid rupellikorvista.

Käyttäjän Heppulinen kuva
Heppulinen

Respectit Arenanetille. Toi nainen pitäs bänniä pelien teosta kokonaan.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Silloin kuin Totalbiscuit kuoli niin Jessica Pricelle sanoi myös näin

The kindest thing I can say is "I'm glad he's no longer around to keep doing harm
click me

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Toivottavasti tuo elää pummilla lopun kurjasta elämästään.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Ottaa päähän yleisestikin se, että vedetään aiheeseen mukaan jokin henkilöön liittyvä asia vaikka sitä ei ole toinen millään tavalla noteerannut.

-"Ai, kritisoit työtäni sen takia että olen X?" vaikka kukaan ei ole sanonut mitään sellaiseen liittyvää.

En osaa olla pahoillani työpaikan menettämisestä vaikka tuossa voi takana toki olla muutakin. Toisaalta tuo TotalBiscuitiin liittyvä kommentti on myös sen verran karu että myötätuntoa on hankala jakaa rouvalle/neidille.

Nostoja