Ubisoft yrittää löytää keinoja puolustautua mediayhtiö Vivendin aina vain todennäköisemmältä näyttävää yrityskaappausta vastaan. Kanadalainen sanomalehti The Globe and Mail raportoi, että Ubisoft on parhaillaan hakemassa kanadalaisten sijoittajien ja päättäjien tukea taakseen, minkä voimin se pyrkii erityisesti pitämään yllä nykyistä päätäntävaltaa yrityksessä.

Ubisoft on vedonnut kanadalaisiin muistuttamalla, kuinka suuri työllistäjä yhtiö on maassa ja kuinka paljon pääomaa se on myös sijoittanut varsinkin Montrealiin, Torontoon ja Halifaxiin. Yhtiön toimitusjohtaja ja perustajajäsen Yves Guillemot myöntää, ettei Vivendin vallankaappaus välttämättä tarkoita, että yhtiön toiminta Kanadassa suljettaisiin, mutta hän vakuuttaa, että itsenäisempänä yhtiönä Ubisoft pystyisi suojelemaan parhaiten sikäläisiä varojaan.

Ubisoftin tapaan Ranskassa päämajaansa pitävä Vivendi on osoittanut erityistä kiinnostusta pelijätistä aina viime syksystä lähtien, kun se hankki reilut kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista. Sittemmin Vivendi on haalinut haltuunsa myös 30 prosentin omistajuuden Guillemotin veljen perustamasta Gameloft-yhtiöstä, mikä on tulkittu yritykseksi savustaa veljekset neuvottelupöytään Ubisoftin kohtalosta puhumaan.

Yhdessä kaikki Guillemotin veljekset omistavat Ubisoftin pääomasta noin yhdeksän prosenttia ja hallitsevat äänioikeuksista 16 prosenttia. Toimitusjohtajan mukaan yhtiöstä yhteensä 15 prosenttia omistavat sijoitusyhtiöt Blackrock ja Fidelity seisovat myös jo ainakin Guillemotin perheen takana valtataistelussa.

Kanadan lisäksi Ubisoftin on kerrottu hakevan sijoitustukea myös jo ainakin Lontoosta.

Ubisoft tunnetaan parhaiten nykyään tietysti Assassin’s Creedin ja Far Cryn kaltaisista pelisarjoista. Yhtiöllä piisaa studioita nykyisellään aina niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikassakin asti, mutta varsinkin sen Montrealiassa sijaitseva studio on ollut käytännössä yhtiön selkäranka jo vuosia. Suomessa yhtiö omistaa nykyisin Trials-sarjan luoneen RedLynxin.

Vivendi ei ole sekään kyllä millään tavalla uusi tekijä pelialalla. Vuosina 2007-2013 mediayhtiö tuli erityisesti tunnetuksi Activision Blizzardin enemmistöomistajana, kunnes Call of Dutyn ja World of Warcraftin kaltaisista peleistä tunnettu pelitalo osti itsensä lopulta itsenäiseksi. Jo sitä aiemmin yhtiöllä oli myös oma Vivendi Games -osionsa, johon kuului aikoinaan muun muassa pelijulkaisija Sierra Entertainment.

Lähde: The Globe and Mail, Eurogamer, Gamasutra

Lisää luettavaa