Ukraina on vedonnut Sonyyn, Microsoftiin ja Valveen Atomic Heart -pelin vetämiseksi myynnistä / Uutiset / pelaaja.fi

Ukraina on vedonnut Sonyyn, Microsoftiin ja Valveen Atomic Heart -pelin vetämiseksi myynnistä

23.02.2023 // Kirjoittanut: Toimitus
30

Ukrainan hallitus haluaa äskettäin julkaistun Atomic Heart -pelin pois myynnistä.

Maan digitaalisen transformaation ministeri Alex Borniakovin nimissä julkaistussa lausunnossa todetaan ministeriön pyytävän pelin poistamista jakelusta Ukrainassa. Lausunnon mukaan ministeriö aikoo lähettää virallisen pyyntönsä Sonylle, Microsoftille ja Valvelle pelin vetämiseksi myynnistä.

Lausunnon mukaan Ukraina aikoo pyytää rajoittamaan pelin jakelua myös muualla maailmassa toksisen sisältönsä vuoksi. Borniakovin mukaan venäläisstudion kehittämä peli romantisoi kommunistista ideologiaa ja Neuvostoliittoa.

Lausunnossa viitataan myös aiemmin julki tulleeseen käyttäjätietojen keräämiseen, minkä kehittäjä Mundfish on kieltänyt, sekä mahdollisuuteen pelin myynnistä ansaittujen varojen käyttämiseksi Ukrainan vastaisessa sodassa. Pelin kehitystä on rahoitettu venäläisen GEM Capital -yhtiön toimesta. GEM Capitalin taustavaikuttajista löytyy kytköksiä Gazprom-yhtiöön, jonka enemmistöomistajana toimii Venäjän valtio. 

Atomic Heartin kehittäjä Mundfish sai lisäksi aikaisemmin osakseen kritiikkiä kieltäydyttyään tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Studio kertoi tuolloin olevansa rauhan puolella, mutta pidättäytyvänsä politiikan kommentoimisesta.

Lähde: VGC, Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän JMNyyssonen91 kuva
JMNyyssonen91

Ymmärrettävää. En itse pysty kanssa peliä ja studiota tukemaan millään.

Käyttäjän humungus kuva
humungus

Peli olisi itselläni pelattavissa Xboxilla Gamepassin kautta mutta taidanpa jättää pelaamatta. Missään tapauksessa en sitä erikseen tule ostamaan. Itselleni olisi ehkä riittänyt se että Mundfish tuomitsisi julkisesti hyökkäys-sodan Ukrainaa vastaan, silloin voisin ehkä kuvitella pelaavani sitä. Silloinkin tuo Nueuvostoliiton "romantisointi" tuntuisi vastenmieliseltä. Näin Suomalaisena ja länsimaisena ihmisenä tämä Venäjän hyökkäys-sota asia on itselleni hyvinkin mustavalkoinen, eli Venäjä on yksin syyllinen sotaan, ei länsi-valtiot eikä Ukraina. Asiassa ei mielestäni ole "harmaa sävyjä". Sota johtuu diktaattorin valheellisista ja vainoharhaisista käsityksistä.

Käyttäjän Aplay kuva
Aplay

Saa nähdä, että ostavatko ihmiset edes Atomic Heartia.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

On päivänselvä asia, että minkä tahansa venäläisen tuotteen ostaminen tukee epäsuorasti Venäjän sotaa Ukrainassa. Jos on tehnyt periaatepäätöksen, ettei halua tukea Venäjää eurollakaan, niin myös Atomic Heart kannattaa jättää ostamatta ja pelaamatta. Vaikka firma olisi nimellisesti kyproslainen, niin venäläinen raha sillä on kuitenkin taustalla.

Kaikki muu kehittäjään kohdistuva kritiikki vaikuttaa kuitenkin minun silmään jo jonkinlaiselta kiusanteolta. Mielestäni on aika kohtuutonta vaatia tässä tilanteessa venäjällä toimivaa kehittäjää tuomitsemaan Venäjän hyökkäys. Sananvapaustilanne on epäselvä, joten ymmärrän ihan täysin, ettei sen suhteen haluta ottaa turhia riskejä. Ei ole myöskään kohtuullista olettaa, että venäläisten pitäisi nyt alkaa yhtäkkiä vihata kotimaataan ja kuvata sitä yksin negatiivisessa valossa Putinin viime vuosien toiminnan takia.

Se edesmenneen verkkokaupan tiedonkeruu tuskin erosi millään tavalla siitä, mitä viranomaiset voi tehdä venäjällä muutenkin ilmoitettiin siitä yksittäisen kaupan ehdoissa tai ei. Jos FSB jotain tietoja tulee kyselemään, niin tuskinpa siinä auttaa selittää, että meidän kaupan ehdot ei muuten tällaista salli.

Julkaisupäivän kytkeminen venäjän hyökkäyksen vuosipäivään on melkoista saivartelua, koska eihän ne edes osu päivälleen. Sotaa käydään Ukrainassa joka päivä, eikä vuosipäivää edeltävä tiistai ole siinä suhteessa sen kummempi kuin mikään muukaan päivä.

Kommunismin ja Neuvostoliiton ihannointi on myös aika kaukaa haettua, kun jokainen tietää, ettei oikeassa Neuvostoliitossa keksitty mitään mullistavaa robottiteknologiaa, johon esitetty utopia perustuu. Sitä paitsi hommat menee tältäkin osin ilmeisesti aika rojaalisti perseelleen, ihan kuten Rapturessa ja Columbiassa. Ehkä maailma näin 30 vuotta NL:n romahduksen jälkeen kestää jo ajatusleikit siitä, että NL olisikin (hetkellisesti) onnistunut jossain.

Venäläisten tuotteiden boikotointiin on hyvät perusteet olemassa, mutta soisin sitä perusteltavan Venäjän johdon toiminnalla, eikä tavallisia työtään tekeviä venäläisiä demonisoimalla ilman painavia perusteita. Kummallisten salaliittoteorioiden kehittely edistää enemmän Putinin propagandaa "venäläisvastaisesta lännestä".

Käyttäjän Joku Sankari kuva
Joku Sankari

2023 : Vuosi kun pelaajien moraalit punnitaan oikeassa elämässä, ilman dialogivalintoja.

Käyttäjän Diablo kuva
Diablo

Pitääkin mennä heti ostaan

Käyttäjän Akkelin Kipuraha kuva
Akkelin Kipuraha

No prkl. Pitääpä käydä heti tiistaista lunastamassa tämä molemmille konsoleille etukäteen. Ihan siltä varalta, jos sensuuri iskee. Sinänsä sylettää, kun en kamalasti tykkää peleistä maksaa täyttähintaa. Mutta tämä on nyt vaikuttanut mielenkiintoiselta. Virkistävää nähä vähän väkivalta pelejä muidenkin, kuin länkköreiden tai pikkuhousujen haistelijoiden näkökulmasta.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Tätä pohdinkin jo aiemmin ja enkä tästä syystä peliä ollut hankkimassa. Kaikki venäläiset tuotteet, joista osa voitoista kilahtaa Venäjän sotakassaan, on pannassa. Itselleni on melkein sama uskovatko tekijät sodan oikeudellisuuteen, mutta se ei ole syy jättää peliä ostamatta, vaan tuo venäjän armeijan epäsuora tukeminen ostopäätöksellä. Sen sijaan haluan Ukrainaa tukea hankkimalla Stalker 2:n.

Käyttäjän speed2 kuva
speed2

minä en ymmärrä koska siinä on tekiöitä monesta massta ja se ei ole pelkästää venäläisen tekemä peli se on moninkallali tekijöt siinä en ymmärrä ja toivottavasti ei sony tai mikkisoffa puutu siihen

Käyttäjän speed2 kuva
speed2

juurikin noi sitten ihmisten olisi pitännyt poikotoida usa tekemia pelejö ja elokuvia kun ne myös julistivat valilla yksipuolisia sotia