Uusi Apple TV paljastui – ensimmäinen peliryntäys jo tapahtumassa / Uutiset / pelaaja.fi

Uusi Apple TV paljastui – ensimmäinen peliryntäys jo tapahtumassa

10.09.2015 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Teknologiayhtiö Apple on tuonut julki uuden Apple TV -mediasoittimen, jonka pitäisi olla aiempaa mielenkiintoisempi ilmestys pelaamisesta kiinnostuneille käyttäjille.

Vanhemmista Apple TV -malleista poiketen uutukainen ollaan viimein varustamassa kokonaan omalla sovelluskaupalla, jonka pitäisi mahdollistaa aina vain kattavamman ohjelmistotarjonnan muodostumisen laitteelle. Perinteisten Netflixien ja vastaavien rinnalla rooliaan Apple TV:llä voivatkin nyt nostaa viimein varsinkin pelit, joita onkin uutta laitetta varten paljastettu jo useita.

Ensimmäisten julkistusten perusteella Apple TV:llä nähtävät pelit eivät tule välttämättä hirveästi eroamaan iOS-tarjonnasta. Tähän mennessä Apple TV:lle on esitelty esimerkiksi viime vuonna mobiililaitteille tuotu Crossy Road, musiikkipelistudio Harmonixin rytmikäs urheilupeli Beat Sports, jo ennalta myöskin mobiililaitteille matkaa tehneet Guitar Hero Live, Rayman Adventures ja Disney Infinity 3.0 sekä entisen Medal of Honor -tuottajan Greg Goodrichin tuore kolmannen persoonan räiskintäpeli Fantastic Plastic Squad.

Julkistetut pelit käyttävät ensisijaisesti hyödykseen Apple TV:n uutta kauko-ohjainta. Muutaman napin lisäksi kauko-ohjain on varustettu sekä lasisella kosketuslevyllä, äänikomentomahdollisuuksilla että myös hyvin Wii-henkisillä liikkeentunnistusominaisuuksilla. Virallista peliohjainta Apple ei TV:lle ole paljastanut, mutta se on kyllä vahvistanut, että kolmansien osapuolten ohjaimia voi laitteella käyttää.

Käyttöjärjestelmänään uusi Apple TV käyttää niin sanottua tvOS:ää. Se on luotu iOS:n pohjalta ja se näin ollen tukee esimerkiksi mobiililaitteilta jo tuttua Game Center -palvelua ja Metal-ohjelmointirajapintaa.

Uusi Apple TV on tarkoitus julkaista ensimmäisissä maissa lokakuussa ja saapua vielä vuoden loppuun mennessä noin sadalle markkina-alueelle. Laitteen 32 gigatavun malli on kustantamassa Yhdysvalloissa 149 dollaria (n. 130€) kun taas 64 gigatavun version saa Jenkeissä 200 dollarilla (n. 180€). Laitteiden sisällä hyrrää 64-bittinen A8-prosessori ja kaksi gigatavua keskusmuistia.

Lähde: Apple (1), (2), (3)Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Varmasti toimiva vehje ja hintakin ihan ok mutta edelleenkin omalla kohdallani tökkii Applen suljetut systeemit. Sama systeemi Win- tai Linux-pohjaisena ja samaan hintaan niin lähtisi ostoon. Tuntuu että jos saman koon ja raudan (no, ei tietenkään Applen rautaa olisi mutta vastaavaa) sisältävän Win-version haluaa niin hinta on paljon enemmän kuin alle 200 e.

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus käyttäjältä zappah

Varmasti toimiva vehje ja hintakin ihan ok mutta edelleenkin omalla kohdallani tökkii Applen suljetut systeemit.

Eikös tuo ole kuitenkin yhtä suljettu kuin konsolit?

Omien pelien tekeminen lienee vaatia myös Applen koneen, sekä heidän tiukan seulan läpäisemisen. Eli omia pelejä ei välttämättä pysty levittämään mitenkään kätevästi.

Lainaus käyttäjältä zappah

Sama systeemi Win- tai Linux-pohjaisena ja samaan hintaan niin lähtisi ostoon. Tuntuu että jos saman koon ja raudan (no, ei tietenkään Applen rautaa olisi mutta vastaavaa) sisältävän Win-version haluaa niin hinta on paljon enemmän kuin alle 200 e.

PC:t pienenevät jatkuvasti, joten olohuoneeseen oman pelikoneen tuominen ei sinänsä ongelma enää. Toki voi jatkaa vielä ultra-pieniin esimerkiksi Intel NUC -muodossa.

Microsoft on siitä taas ikävä, että rummuttavat heidän omia suljettuja rajapintojaan ja alustaansa. Toki Windows on siinä mielessä avoimempi kuin tvOS, että sille voi tehdä omia pelejä ja levittää niitä miten parhaaksi itse näkee.

Linuxilla taas ei ole Windowssinkaan rajoituksia, joten erinomainen alusta monessa mielessä. Kestää kuitenkin vielä jonkin aikaa, että se saadaan täysiin voimiinsa. Vuoden loppuun mennessä monen asian pitäisi olla jo toisin jos kaikki menee hyvin.

Radeon Nano arvostelut "vapautuivat" vihdoinkin tänään: http://www.guru3d.com/articles-pages/amd-radeon-r9-nano-review,1.html

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Mitäs ihmettä…katsoin juuri tuon esittelyvideon ja laitehan on peliominaisuuksiltaan on ihan täysi Wii-kopio. Ihmettelen, mihin on kadonnut se innovatiivisyys, josta apple joskus tunnettiin?

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus käyttäjältä Megaman

Mitäs ihmettä…katsoin juuri tuon esittelyvideon ja laitehan on peliominaisuuksiltaan on ihan täysi Wii-kopio. Ihmettelen, mihin on kadonnut se innovatiivisyys, josta apple joskus tunnettiin?

Kun katsoo tuota uutta tabletia, niin ei näytä kovin erilaiselta Microsoft Surface 3:n verrattuna. Enpä tiedä onko tuo Apple Pencil todella erilainen esimerkiksi Wacomin tuotteisiin nähden. Apple Watch tuskin huikeasti eroaa aikaisemmin ilmestyneistä "älykelloista".

Eikö se ole hyvä, että toimivia ideoita käytetään uudestaan ja jatkokehitetään ajan kanssa? Mediankin puolella tuntuu aina olevan odotukset todella korkealla, että mitä uutta ja "innovatiivista" on taas tulossa. Toivottavasti Nintendo ei mennyt siihen, että haluavat itsetarkoituksellisesti koittaa innovoida jatkuvasti uutta myyntiin tuleviin pelikoneisiin. Tottakai jokaisella firmalla labroissa pyörii mitä villeimpiä ideoita ja prototyyppejä. Eiköhän jatkossakin nähdä uusia ohjain-ideoita pelimaailmassa.

Valve lähtenyt rohkeasti kokeilemaan Steam Controllerilla miten saisi tuotua uuden ohjaimen valikoimaan, jolla saisi PC-pelejä pelattua olohuoneissa ilman näppäimistöä ja hiirtä. Ei siis korvaamaan mitään, vaan muiden ohjainten rinnalle. Tehtävä ei ole helppo, koska pelityyppejä on todella paljon (simulaatio, RTS, FPS, strategia/4X, MOBA, jne.) ja kaikissa omat vaatimuksensa.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman
Lainaus käyttäjältä edqe

Eikö se ole hyvä, että toimivia ideoita käytetään uudestaan ja jatkokehitetään ajan kanssa?

Eeh..jossain vaiheessa Apple oli tunnettu juuri nimenomaan innovoinnista. Wii on tällä hetkellä ehkä konsolimaailman eepäseksikkäin ja vähiten haluttu laite, jonka saa korjattua talteen kirpparilta 20€:lla. Wii Sports ja liikkeentunnistukseen nojaavat urheilu minipelit ovat tuoreeltaan vanhahtaneita ideoita, aivan kuin muutaman vuoden takainen kesähitti, jonka on juuri ehtinyt unohtaa. 10 vuoden takaisen idean kierrättäminen 1:1 ei ole mielestäni sitä hyvien ideoiden jatkokehittämistä...

Käyttäjän edqe kuva
edqe
Lainaus käyttäjältä Megaman

Eeh..jossain vaiheessa Apple oli tunnettu juuri nimenomaan innovoinnista.

Onhan heillä kieltämättä pitkä historia ja etenkin uusi tuleminen iPod, iPhone, yms. muodossa nostattivat tämän maineen uusille tasoille.

Lainaus käyttäjältä Megaman

10 vuoden takaisen idean kierrättäminen 1:1 ei ole mielestäni sitä hyvien ideoiden jatkokehittämistä...

Jos Apple jää tähän, niin samaa mieltä ehdottomasti kyllä. Saa nyt nähdä miten innokkaasti Apple haluaa pelimaailmassa olla mukana laitteiston osalta. Nämä peliominaisuudet ovat vain yksi osa Apple TV -kokonaisuutta. Lonkerot tuntuvat ulottuvan viihdelaitteiden osalta kaikkialle ja heiltä varmasti ihan hyvä veto olla mukana myös pelimaailmassa.