Uusien Pokémon-pelien julkaisu on Switchin tähän asti suurin – kuusi miljoonaa kappaletta myyty / Uutiset / pelaaja.fi

Uusien Pokémon-pelien julkaisu on Switchin tähän asti suurin – kuusi miljoonaa kappaletta myyty

21.11.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
13
Pokémon, Sword, Shield, Switch, Super Smash Bros. Nintendo, Game Freak

Uudet Pokémon-pelit Sword ja Shield ovat saaneet vauhdikkaan alun maailmalla. Nintendo tiedottaa, että pelikaksikkoa on myyty kuluttajille asti ensimmäisen viikon sisällä reilut kuusi miljoonaa kappaletta, mihin yksikään aiempi Switch-julkaisu ei ole yltänyt samassa ajassa.

Ennen Pokémoneja alustan nopeimmin kaupaksi käynyt peli oli Super Smash Bros. Ultimate. Sitä kaupiteltiin viikossa noin viisi miljoonaa kappaletta.

Sekä Japanissa että Yhdysvalloissa Swordin ja Shieldin kerrotaan yltäneen kahden miljoonan kappaleen myynteihin. Yhdysvalloissa on myös hehkutettu julkaisun olleen tähän asti tuotteliain Pokémon-sarjassa, minkä suhteen on toki auttanut tällä kertaa pelien noin 60 dollarin oletushintalappu.

Kuuden vuoden takaiset Pokémon X ja Y ylsivät aikoinaan ensimmäisellä viikollaan neljän miljoonan kappaleen myynteihin. Sunin ja Moonin julkaisu oli kolme vuotta sitten hajautetumpi, sillä Eurooppa sai pelit lähemmäs viikon muuta maailmaa jäljessä. Noin kahdessa viikossa niitä kaupiteltiin kuitenkin seitsemisen miljoonaa kappaletta.

Pokémon Let's Go Pikachu ja Eevee ylsivät julkaissussaan viime vuonna kolmen miljoonan kappaleen tulokseen.

Lähde: Nintendo (1), (2), Daniel Ahmad (Twitter)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Lahis kuva
Lahis

Ja sinne meni viimeinenkin toivo saada joskus taas hyvä Pokémon peli.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Pokemon myy, sekä hyvässä että pahassa. Samaan aikaan kun porukka ostaa (mahdollisesti) epätasaisen laatuista peliä miljoonittain, näkee paljon kommentteja, joissa odotellaan uuden Jedi: Fallen Orderin hinnan alentumista.

Toisessa kannustetaan siis tekemään (mahdollisesti) hutaisten kasaan pelit jatkossakin ja toisessa taas signaloidaan, että yksinpeleistä ei makseta eli tee EA vain jatkossakin pelkkiä mikromaksumoninpelejä.

Mietin tuota Pokemonien myyntejä muutenkin. Tietenkin nimi myy mutta kuinka paljon on vaikutusta että peli tulee aina kahtena ja ehkä kolmenakin kappaleena? Kuinka moni ostaa kerralla tai edes jossain vaiheessa molemmat?

Muutenkin kahden "eri" version myyminen on aika kyseenalaista. Periaatteessahan kyse on pelin riisumisesta ja jakamisesta kahteen versioon. Pääosa on samaa mutta kaikkea et saa jos et osta molempia (tai myöhemmin tulevaa kolmatta peliä).

Kaikenlaisista mikromaksuista, lisäsisällöistä sun muista valitetaan mutta Pokemoneissa tällainen on mennyt läpi vaikka kuinka monta vuotta.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Swordin kuin myös Shieldin metacritic-arviot ovat olleet mielenkiintoista seurattavaa viimeisen viikon aikana. Monet viralliset arvostelijat ovat jaelleet peleille 8-10 arvosanoja, kun taas pelaajien arvostelujen keskiarvo huitelee vain jossain 3-4.4 välillä.

Ekaksi mainittuja on syytetty maksetuista arvosanoista. Jälkimmäisiä puolestaan on parjattu huonojen arvosanojen review-pommituksista. Ja jossain määrin tuota pommitusta on varmasti tapahtunut niiden(kin) pelaajien toimesta, jotka eivät ole edes pelanneet näitä pelejä. Tästä huolimatta, veikkaisin että suurin osa noista arvioista on silti ihan legittejä; peliä on oikeasti pelattu eikä siitä ole annettu kuin 1 arvosana per peli. Useampi ihminen on todennut tuolla, että he ostivat pelin avoimin mielin, jotkut jopa ihan tietoisina sen lukuisista ongelmista. Ja silti he ovat pettyneet pelin yleiseen hiomattomuuteen, lyhyyteen sekä maailmaan koruttomuuteen.

Kuten sanottua, itselleni Dexit ei itsessään olisi ollut mikään maata kaatava juttu, toisin kuin monille muille. Mutta siinä kohtaa alkoi minullakin otsasuoni tykyttämään, kun Gamefreak perusteli Dexitin välttämättömyyttä "animaatioiden laadukkuudella" sekä "uusien hahmomallien luomisella", kun jo varhainen videomateriaali sai tämän väitteen kuulostamaan suoranaiselta valehtelulta päin pelaajien naamaa. Ja sitä se juuri olikin - datalouhijat ovat selvittäneet, että valtaosa hahmomalleista ovat tosiaan identtisiä 6-7 genien hahmomallien kanssa. Joihinkin hahmoihin on tehty pieniä parannuksia, Noibatille peräti jopa uusi naama, mutta muutaman elukan pieni ehostaminen ≠ kokonaan uusien hahmomallien luominen.

Olen kuullut väitteitä siitä, että syy pelien hiomattomuuteen ei piile ainoastaan Game Freakin pienessä studiokoossa. Taikka siinä, että tämä pieni porukka pilkottiin vieläkin pienemmiksi tiimeiksi Townin takia. Taikka edes siinä, että Nintendo ja/tai Pokemon company mitä luultavammin painostivat Game Freakia saamaan pelit ”valmiiksi” ennen joulumarkkinoita, kävi miten kävi.

Sillä vaikka nämä kaikki ovat ihan legittejä ongelmia pelien kannalta, niiden taustalla on vielä yksi iso juttu: Game Freak on nähtävästi aika paska optimoimaan omia pelejään, varsinkin näin 3D-kaudella.

Tässä videossa tutkaillaan, millä lailla Game Freak hoiti pelien teknistä puolta jo SuMon aikoihin. Samalla siinä selvitetään, kuinka Satoru Iwata vaikutti sekä auttoi pääsarjan parissa monien vuosien aikana, aina B/W2-peleihin asti.

En ehkä täysin allekirjoittaisi sitä, että genien 2-5 laatu olisi ratsastanut ihan NOIN paljon yksistään Iwatan harteilla. Taustalla on varmasti ollut muitakin ihmisiä, joiden läsnäolo/poissaolo ovat vaikuttaneet sarjan yleiseen laatuun. Mutta voin omakohtaisesti sanoa, että minusta(kin) sarjan huippuhetki oli tosiaan B/W2:n kohdalla. Ja juuri ne olivat pääsarjan viimeiset pelit, joiden parissa Iwata työskenteli vielä tuottajana.

Lainaus Lahis

Ja sinne meni viimeinenkin toivo saada joskus taas hyvä Pokémon peli.

Siltä valitettavasti vaikuttaa.

Johan sitä sai nauttia lähes 20 vuotta pääsarjan peleistä. Lukemattomat muut pelisarjat ovat muuttuneet paskaksi paljon nopeampaa. Jak & Daxter, Kingdom Hearts, Sly Cooper, nimetäkseni muutaman omien kokemusteni perusteella.

Itselleni oikeastaan kaikki muut pääsarjan Poksut ovat olleet ihan hyviä pelejä, paitsi Pearl ja Y. Näistä jälkimmäinen oli minulle se sarjan pohjanoteeraus. Oras oli okei ja Su/Mo sekä Ultrat olivat jopa ihan hyviä, puutteistaan huolimatta. Jos tarjolla olisi ollut vain YKSI satsi noita 7. genin pelejä, Ultrien pelattavuudella ja Su/Mon pääjuonella varustettuna (Ultrien eroava tarinakaari + Rainbow Rocket olisivat olleet vaikka molemmat post game-kamaa), niin en olisi ollut läheskään niin skeptinen näitä pelejä kohtaan. Olisin voinut hyvinkin kuulua noihin, jotka ongelmista huolimatta antoivat näille peleille mahdollisuuden ja sitten pettyivät.

Game Freak ei enää osaa. Tai ehkä paremmin sanottuna, he eivät edelleenkään osaa. Mutta toisin kuin ennen, he eivät enää edes välitä, osaavatko he vaiko eivät. Heille puolivillainen minimipanostus on riittävä, sillä lapsille sekä diehard-faneille kelpaa paljon huonompikin Pokemon, valheineen kaikkineen. Pääsarjan suosio on kokenut selvän kolauksen vanhempien pelaajien keskuudessa. Mutta näillä näkymin (ja näillä myyntiluvuilla) Pokemonia ei haudata -tai edes siirretä toiselle pelistudiolle – vielä pitkään aikaan.

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy
Lainaus zappah

Pokemon myy, sekä hyvässä että pahassa. Samaan aikaan kun porukka ostaa (mahdollisesti) epätasaisen laatuista peliä miljoonittain, näkee paljon kommentteja, joissa odotellaan uuden Jedi: Fallen Orderin hinnan alentumista.

Jedi Fallen Orderkaan ei kai ihan kauheen täydellinen peli ollu ja itehän en EAlle rahaa edes anna. Odotan et Disney tajuais antaa Star Wars oikeudet jollekkin muulle puljulle ja välillä kuulopuheitten mukaan se ei kai kaukana oliskaan.

Käyttäjän NPPetteri kuva
NPPetteri

Omasta mielestä kohtuulinen pokemon peli, Huono switch peli, mutta hyvä 3ds peli. Itseä ei kanssa haittaa että osa pokedex:stä puuttuu, mutta animaation osaavat olla aika kankeita ja aika moni hyökkäysliikekkin tuntuu tönköltä. Tekee kylla paljon oikeinkin esim wild area ja raid battlet ovat todella hauskoja, mutta senki pilaa se että online ominaisuus toimii vähän miten sattuu ja kavereiden kanssa pelaaminen ei ole helpoimasta päästä. Lisäksi se että jos menet ilman muita pelaajia raid peliin, niin tungetaan sinne välillä täysin hyödyttömiä npc pelaajia joista ei ole mtn hyötyä pikenmiten haittaa koska kun 4 pokemon on menettänyt tajuntansa, peli hiettää sinut pois taistelusta. Salit ovat tehty todella hyvin ja ne tuntuu jotenkin tärkeämmältä osalta peliä, jotkut sali haasteet on vähän meh, mutta kyllä ne pelasi. Tarina on olematon, sinut laitetaan katsomaan vierestä kun itse mestari tekee oikeastaan kaikki työt puolestasi. Ihan hauska teos on kyllä, mutta ei ehkä ihan hintansa arvoinen. Saa ehkä vähän liikaa kuraa niskaa, mutta toki osa kritiikistä on kyllä ihan ansaittua. Pystyisivät paljon parempaan, mutta kuten täällä on kommentoitu että luultavasti piti saada ennen joulusesonkia ulos.

Käyttäjän NPPetteri kuva
NPPetteri

:)

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Noniin loppu hyvin, kaikki hyvin. Internetin reaktiosta päätellen odotin tästä syntyvän historiallinen fiasko, joka saa raivostuneet massat lähtemään kaduille heittelemään polttopulloja Hong Kongin tyyliin, mutta vaikuttaisikin, että sieltä tuli ihan ok peli.

En ole itse päässyt vielä testaamaan, mutta arvosteluista ja peliä pelaavien kavereiden palautteesta päätellen kyseessä on varsin kelvollinen peli, muutamista ongelmista huolimatta.

Lainaus zappah

Pokemon myy, sekä hyvässä että pahassa. Samaan aikaan kun porukka ostaa (mahdollisesti) epätasaisen laatuista peliä miljoonittain, näkee paljon kommentteja, joissa odotellaan uuden Jedi: Fallen Orderin hinnan alentumista.

Joo käsi ylös täältä! Nyt on ollut niin kovia pelijulkaisuja, että pakko priorisoida. Star Wars haetaan alelaarista Pokémonin ja Shenmue 3:n jälkeen 🙃

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Itse en ole hankkimassa varmaankaan koskaan. Pokemon Moon ja Sun maistuivat vielä, mutta enpä oikein usko ikinä niiden pariin toistamiseen palaavani. Luulisi Pokemonin kaltaisella franchisella (JOKA ON MAAILMAN SUURIN?!) olevan varaa studioon palkata väkeä, joka osaa. Outoa kun pelit ovat kuin kengännauhabudjetilla tehtyjä.

Muuten olen aina kyllä Pokemonien ystävä ja toivon näkeväni oikeasti kunnianhimoisen Pokemon -seikkailun Switchillä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus Speedy

Jedi Fallen Orderkaan ei kai ihan kauheen täydellinen peli ollu ja itehän en EAlle rahaa edes anna. Odotan et Disney tajuais antaa Star Wars oikeudet jollekkin muulle puljulle ja välillä kuulopuheitten mukaan se ei kai kaukana oliskaan.

Ai? No ei ehkä täydellinen mutta 81 ja 83 keskiarvot (metacritic ja opencritic) joita ainakin metassa myös käyttäjäarviot myötäilee 8.1:llä, niin voi sanoa että loistava peli. Samaan aikaan se hyvin paljon hypetetty ja kehuttu Death Stranding on 83.

Yksinpeliksi, joka on lisenssipeli, ei sisällä mikromaksuja ja vielä EA:n tekemä, pitäisi tämä peli nimenomaan olla vuosikymmenen yllätys. Mutta mitä vielä, sinäkin vastaat jo kirjoittamaani kommenttiin juuri sillä tavalla, jota kritisoin: "ei rahaa EA:lle".

Kyseisen periaatteen takia EA jatkaa jatkossakin sitä minkä vuoksi ehkä et sitä rahaa sinne halua laittaa. Rautalankaa: kerrankin EA näyttäisi tehneen jotain tapojensa vastaista(?) ja ihmiset eivät sitä tue. Se antaa signaalin, että "haluamme jatkossakin perus-EA:ta eikä mitään hyviä, laadukkaita yksinpelejä".

Kai nyt sentään ymmärrät että asioilla on syyt ja seuraukset? Toivon todella että kaltaisesi ovat vähemmistössä ja Fallen Order myy. Saat sinäkin sieltä alesta ostaa sitten välillä hyviäkin yksinpelejä.

Tosin aika monet priorisoi jo vuosikymmeniä sitten yksinpelit alelaariin ihan jo siitä syystä, että kaikkea ei ehdi tai ole järkeä ostaa ja moninpeleissä on aina isompi syy ostaa ne heti. Ymmärrän siis kyllä miksi tuota tehdään mutta samalla kannattaa muistaa että se on myös syy, miksi pelit ovat nykyään "moninpeli-mikromaksu-jatkuvasti-kehittyvä-palvelu"-tyyppisiä. Turha valittaa EA:sta kun pelaajat on itse pelejä siihen suuntaan ajaneet.

Sinänsä Death Stranding "pitäisi" myös ostaa ihan jo sen takia, että se on niin erilainen teos nykyajan massaan verrattaen.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Voihan se olla, että osa kuten minä ostaa kaikki pelit alelaarista. En vain saa peleistä iloa kuin enintään 20-30e arvosta. Jos pelejä ei joskus enää tehtäisiin sen vuoksi ettei ne kannata, kun kukaan ei niistä maksa 40-60 euroa niin sitten saa pelaaminen jäädä. Ei ole iso menetys. Tulen ostamaan jedi fallen orderin aikanaan. Pokemonia en, kuten en muitakaan lapsille tai lastenmielisille suunnattuja pelejä. Vaikka peleistä kyse niin tuntuu että foorumeilla kuitenkin ulisee vain se prosentin joukko koko massasta ja niille muille kelpaa näistäkin molemmat pelit ongelmitta.