Vakoilusta syytetyt pelinkehittäjät edelleen pidätettyjä – 20 vuoden vankeustuomio mahdollinen

Bohemia Interactiven kehittäjäkaksikko pysyy vangittuna Kreikassa. Mahdollisesti edessä voi myös olla pitkä tuomio.

21.11.2012 12:31

ArmA-pelisarjasta tunnetun Bohemia Interactive -pelitalon kehittäjät Ivan Buchta ja Martin Pezlar ovat edelleen vangittuina Kreikassa vakoilusta syytettynä, kertoo tsekkiläinen radioyhtiö Český Rozhlas verkkosivuillaan. Yhtiön raportin mukaan tsekkiläismiesten valitus syytöksiä vastaan on joutunut evätyksi kuten myös mahdollisuus päästä vapaaksi takuusummaa vastaan. 

Miehet pidätettiin viime syyskuussa Kreikassa Límnosissa, jonne myös tuore ArmA III -peli sijoittuu. Kehittäjä Bohemia itse on kuitenkin vannonut, että miehet olivat saarella turisteina eivätkä näin esimerkiksi keränneet kuvia alueesta tai sen mahdollisesta sotilaskalustosta ainakaan uutta peliä varten, vaan toimivat kuten normaalit lomalaiset.

Vankeudessa miehet ovat olleet näin ollen jo yli kaksi kuukautta. Kaksikon vanhempien antamien lausuntojen mukaan miehet elävät parhaillaan sellissä yli 25 muun vangin kanssa ja joutuvat sekä nukkumaan lattialla että ostamaan omat hygieeniavälineensä. Miehet ovat ilmeisesti myös lakanneet vakuuttelemasta vanhemmilleen pärjäävänsä.

Vanhemmat ovat yrittäneet hakea apua Tsekin hallitukselta.

Miehillä on nyt Kreikassa edessään oikeudenkäynti. Mikäli heidät todetaan syyllisiksi, voi heitä odottaa pisimmillään 20 vuoden vankeustuomio.

Vastaavaa on tapahtunut Kreikassa aiemminkin. Vuonna 2001 maassa otettiin kiinni 14 lentonäytökseen osaa ottanut ulkomaalaista lentokonespottaajaa valokuvaamisesta. Vuonna 2002 kahdeksan heistä saivat kolmen vuoden vankeustuomion vakoilusta ja loput vuoden ehdollista avustamisesta. Myöhemmin samana vuonna 13 spottajaan tuomion kuitenkin kumottiin.

Lähde: Helpivanmarin.org, PC GamerČeský Rozhlas

Lisää luettavaa