Valve avasi portit maksullisille modeille Steamissa, käyttäjät raivostuivat / Uutiset / pelaaja.fi

Valve avasi portit maksullisille modeille Steamissa, käyttäjät raivostuivat

24.04.2015 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
22

The Elder Scrolls V: Skyrim -modien kehittäjät voivat nyt myydä kehitelmiään muille Steam-käyttäjille.

Kehittäjien luoman sisällön jakeluun tarkoitetut Steam Workshop -työkalut tarjoavat uuden päivityksen myötä modaajille tilaisuuden ansaita rahaa tuotostensa avulla. Tällä haavaa ominaisuus on käytössä vain modaajien suosimassa Skyrimissä, mutta lähiaikoina modikaupan kerrotaan laajentuvan myös muihin Steam-julkaisuihin.

Uudistus ei tarkoita maksuttomien modien ajan päättymistä, sillä modaajat voivat hinnoitella tuotteensa oman mielensä mukaan. Skyrimin Workshop-tarjonnan selaaminen paljastaakin suurimman osan modeista olevan vielä tarjolla ilmaiseksi, ja mukana on myös joukko julkaisuja, joiden hinnan ostaja voi asettaa itse sopivaksi katsomalleen tasolle. Steam Workshop -ostoksilla on myös vuorokauden palautusoikeus, mikä lieventänee ostajien pelkoa kelvottomista moditekeleistä.

Muutosta ei otettu vastaan erityisen lämpimästi Steam-käyttäjäyhteisössä, kuten esimerkiksi Steamin keskustelupalstalta tai Reddit-sivuston Steam-osiosta voi todeta. Kantaa uudistukseen otetaan myös eräässä Skyrim-modissa, jossa pelaajille tarjotaan tilaisuus käydä kurittamassa Valven perustaja Gabe Newelliä kostona uudesta ominaisuudesta. Kill Lord Gaben -modi on toistaiseksi maksuton.

Lähde: Steam

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Voisi käydä lataamassa tuon kill lord gabe modin ihan vain sen takia koska pelien fyysiset versiot ovat steamin takia arvotonta paskaa.
Myös gaben jumalointi niistä alennuksista ärsyttää koska pelin kehittäjät itse päättävät hinnat.

Käyttäjän Portable kuva
Portable

Muistakaa että pelaajat äänestävät lompakollaan. Vaikka kuinka hyvä modi sieltä tulisikaan, se saa kuitenkin ilmaisen jäljitelmän.

Käyttäjän chramox kuva
chramox

ja kohta uudet modit on pää-sääntöisesti maksullisia vaikka olisi muutettu vain 1 ruoho lisää.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus käyttäjältä chramox

ja kohta uudet modit on pää-sääntöisesti maksullisia vaikka olisi muutettu vain 1 ruoho lisää.

Vai ovatko sittenkään? Harva lähtee tekemään modeja rahankiilto silmissä, eikä modista rahan pyytäminen tarkoita, että rikkaukset odottaisivat automaattisesti. Pääosassa tapauksista ilmaisuus takaa modaajalle edelleen paremman näkyvyyden ja itse asiassa tämän tempauksen myötä ilmaisten modien arvo monien silmissä saattoi juuri vain nousta kohisten.

Käyttäjän escudo kuva
escudo

Nykyään käyttäjät raivostuvat aina kun jostain joutuu maksamaan olipa hinta sitten vaikka kaksi euroa, ei ollut juuri minkäänlainen yllätys. Unohdetaan täysin aina se että mitään ei ole pakko ostaa.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Jos joku oikeasti näkee vaivaa ja tekee hyvän modin mikä parantaa peliä tai jatkaa sitä niin sinällänsä en näe pahana että modin kehittäjä saisi siitä rahaa. Toisaalta taas mitä jos modi ei toimikkaan vaikkapa 1-5% käyttäjistä niin heillä ihan turha toivoa rahoja takaisin. Mitä sitten jos kehittäjät/julkaisijat alkavat puskemaan itseään tuonne "me halutaan 30% näistä tuotoista"? Tottakai myös hyviä puolia on. Olisivat ainakin näin aluksi laittaneet mahdollisuuden lahjoittaa rahaa modien kehittäjille.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

En tule koskaan maksamaan modista. Piste.

Käyttäjän mussolman kuva
mussolman

Onneksi on Nexusmods.

Käyttäjän Carpathian kuva
Carpathian

Jos modi on oikeasti aivan hel...skutin hyvä, niin olisin valmis kyllä lahjoittamaan rahaa tekijälle. Mutta ostamaan modeja? Ei, ei ikinä. Peruspeli + DLC:t maksavat jo ihan tarpeeksi yhteensä, joten en kyllä todellakaan enää aio maksaa modeista. Eihän niitä joo pakko ole ostaa jos ei halua, ei siinä mitään, mutta on tää silti revitty aika syvältä sisuksista. Modaamisenha kuuluis olla harrastus, ei mikään ammatti millä tienataan. Muutenkin se että Valve repäsee, oliko se nyt 75%, hinnasta, on jo aivan jumalatonta pissakakkaa. Ei jatkoon. Kill Lord Gaben lähtee lataukseen nyt. Aika etsiä uusi vapahtaja, joka taitaakin löytyä CD Projekt Redistä.

Käyttäjän 1nsane kuva
1nsane

Tämän systeemin perus idea on ihan siisti. Kyllä modaamisestakin voisi hyvin tulla elättävä työ. Jotkut TF2/Dota modaajat näin jo taitavat tehdäkin. Toisaalta esim Skylinesissä tai vastaavassa joidenkin uusien täysin itsenäisten assettien maksullisuus voisi olla ihan jees, kunhan laatu vain kohtaa hinnan.

Mutta kun tässä systeemissä on myös niin monta asiaa rikki. Ensin on juuri tuo aivan käsittämätön suhde siinä, mitä modaaja saa vs mitä Valve ja julkaisija repäisevät. Suhteen pitäisi olla selvästi vähintään 50-50, mielellään vielä parempi. Julkaisija ja erityisesti Valve ei ole ollut millään tavalla modin teossa mukana. Ja kun ilmeisesti näistä maksullisista modeista vielä hehkutettiin, että "hei näitä ei tarkasta kukaan, juhlikaa!", niin ei ole oikeastaan mitään syytä, miksi Valven pitäisi saada edes 25% tuosta 75:stä. Mutta edes tämä ei ehkä ole se pahin ongelma ostajan kannalta. Mehän ollaan vain asiakkaita.

Mutta sitten tulevat nämä matopurkkimodit. Kalastusmodi jo poistettiin, koska siellä oli mukana toisen osapuolen tekemiä animaatioita. Myös Wet & Cold modin Nexus sivulla on listattuna noin 20 rivin lista credittejä eri tekijöiden vaatteista, inspiraatiolähteistä ja toiminnallisuuspohjista. Ja nyt kaksi modaajaa saavat sitten rahat, creditlistasta ei ole mainintaakaan Steamin puolella. Vai myydäänkö Steamissa sitten jotakin karsittua versiota? Pelinkehittäjille raivotaan contentin poistamisesta, saako saman tehdä myös modaajille?

Ja tosiaan, kun "hei, tätä mestaa ei valvota, hypeytykää!", niin tuonne saa ilmeisesti sitten pistää ihan mitä tahansa tuubaa sisään. Toki, siinä on 24 tunnin korvausaika, mutta entä jos se ongelma ei näy heti. Jos se tulee kuukauden päästä? "Voit kiltisti pyytää modaajaa korjaamaan." Taas päästään tähän iäisyyden vanhaan ongelmaan Steamissa, eli olemattomaan asiakaspalveluun.

Tästä listasta saisi vaikka kuinka paljon pidemmän, mutta ei kerkeä. Elikkäs, ideana todella jees, ainakin assettien ja itsenäisten modien kohdalla. Mutta systeemi on tuttuun Valve tapaan niin täydellisen rikki, että tästä ei oikein voi tykätä.

Nostoja