Valve haastettiin oikeuteen hintakilpailun rajoittamisesta / Uutiset / pelaaja.fi

Valve haastettiin oikeuteen hintakilpailun rajoittamisesta

31.01.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
4
Valve, Steam, oikeusjuttu, kilpailu, hinta, Epic Games Store, Tim Sweeney, EGS

Uusi oikeuskanne syyttää pelijätti Valvea hintakilpailun rajoittamisesta.

Viiden henkilön nostamassa oikeuskanteessa Valven väitetään käyttävän Steamin markkina-asemaa hyväkseen hintakilpailun rajoittamisessa. Kanteen mukaan Steamissa pelejä myyvien kehittäjien ja julkaisijoiden tulee suostua niin kutsuttuun suosituimmuusehtoon, jonka perusteella pelejä on myytävä Steamissa samaan hintaan kuin muillakin alustoilla. Ehdon vuoksi julkaisijat eivät voisi myydä pelejä halvemmalla esimerkiksi Epic Games Storessa, mikäli peli on samaan aikaan myynnissä myös Steamissa. Kanteen mukaan ehto estää Steamin kilpailijoita hyödyntämästä edullisempaa hinnoittelua sekä pienempiä komissioita kuluttajien ja kehittäjien houkuttelemiseen.

Valven hinnoitteluehdoista on puhunut julkisuudessa myös Epic Gamesin perustaja ja toimitusjohtaja Tim Sweeney, jonka Twitter-viesteihin myös kanteessa viitataan.

Kanteessa eritellään Valven ohella myös joukko pelijulkaisijoita, kuten CD Projekt, Ubisoft sekä Devolver Digital, joita syytetään mahdollisesta kilpailun rajoittamisesta hyväksymällä Steamin ehdot. Kanteessa oikeutta pyydetään kieltämään Valvea ja julkaisijoita käyttämästä suosituimmuusehdon tapaisia kilpailua rajoittavia ehtoja.

Valve tai muut kanteessa mainitut yhtiöt eivät toistaiseksi ole kommentoineet oikeusjuttua.

Lähde: Hollywood Reporter

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Olisi hienoa jos tämä menisi läpi. Steamilla on lähes monopoliasema, ja tuo suosituimmuusehto on yksi syy miksi se pysyy kukkulan kuninkaana. Lisää vaan vapaata kilpailua.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Tämä on yksi asia, josta Steamia voisi näpäyttää. Periaatteessa esim. Epic Storen tapauksessa julkaisijan olisi näin mahdollista jakaa hyötyä Epicin alhaisemmasta provisiosta myös ostajalle. Eri asia tietysti haluaako julkaisijat näin tehdä.

Toisaalta Sweeney tuossa twiitissään kertoo juuri sen syyn, miksi Steam tämän pykälän on alunperin varmaan tehnyt: Peruskuluttaja ei välttämättä ymmärrä, että digikauppa ei toimi samalla tavoin kuin kivijalkakauppa, vaan julkaisija hinnoittelee pelinsä sinne itse. Jos hinnoittelulle ei olisi mitään sääntöjä, niin se avaisi ovet kaikenlaiselle Valven trollaamiselle ja jonkun tietyn kauppapaikan räikeälle suosimiselle niin, että Steamissa pelin hinta olisikin yhtäkkiä vaikkapa tuplat verrattun Epic Storeen. "Jos haluat pelin Steamista, niin ole valmis maksamaan siitä".

En tiedä, joku kompromissi tässä ehkä olisi tarpeen, koska toisaalta Valvella täytyy olla joku mahdollisuus suojella kauppapaikkansa mainetta edellä kuvaillulta hintatrollaamiselta, mutta toisaalta pienempiin kuluihin perustuva rehellinen hintakilpailu ei olisi pahitteeksi. Yksi mahdollisuus olisi se, että hinta saisi muuttua korkeintaan sen verran, kuin kilpailevan kauppapaikan ja Steamin provisioissa on eroja. Tämän ongelma on toisaalta se, ettei kaikkien digikauppojen provikat ole periaatteessa julkista tietoa.

Käyttäjän Unluckymonster kuva
Unluckymonster

Enemmän ominaisuuksia tarjoavan kauppapaikan tittelistä kilpaileminen ei myöskään olisi pahitteeksi mutta taitaa olla turha sellaista odottaa kun se vaatii ison kukkaron lisäksi myös työtä...

Käyttäjän Pikaskate kuva
Pikaskate

En kyllä tiedä parempaa yhtiötä kuin valve hoitamaan steamin kaltaista hommaa, että siitä vaan pitäkööt monopoliasemansa nuilla ehdoilla, eipä minua ainakaaan haittaa se