Valve kertoo estäneensä Dolphin-emulaattorin Steam-julkaisun, koska ei halunnut osalliseksi Nintendon ja emulaattorikehittäjien kiistaan / Uutiset / pelaaja.fi

Valve kertoo estäneensä Dolphin-emulaattorin Steam-julkaisun, koska ei halunnut osalliseksi Nintendon ja emulaattorikehittäjien kiistaan

6.06.2023 // Kirjoittanut: Toimitus
0

Steam-jakelualustaa pyörittävä Valve on kommentoinut Dolphin-emulaattorin peruuntunutta Steam-julkaisua.

Dolphin-emulaattorin kehittäjät ilmoittivat aikaisemmin keväällä aikovansa julkaista Wii- ja GameCube-konsoleita emuloivan ohjelmiston myös Steamissa. Jakelun kerrottiin kuitenkin äskettäin peruuntuvan Nintendon vaatimuksesta.

Valven edustaja kommentoi Dolphinin tilannetta The Verge -sivustolle. Valven edustajan mukaan yhtiö oli itse yhteydessä Nintendoon Dolphin-kehittäjien julkistettua suunnitelmansa emulaattorin tuomiseksi Steamiin. Valven mukaan yhteydenoton taustalla oli Nintendon historia emulaattoreihin suuntautuneista toimista.

Nintendo vastasi Valven yhteydenottoon ohjaamalla Valvea estämään emulaattorin julkaisun alustalla tekijänoikeuslainsäädäntöön vedoten. Valven mukaan Nintendon vastauksen perusteella Nintendolla ja Dolphinin kehittäjillä on selvästi käsissään oikeudellinen kiista, minkä osapuoleksi Valve ei voinut ryhtyä tuomalla emulaattorin saataville Steamiin. Näin ollen yhtiö päätti estää emulaattorin julkaisun Steamissa.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Nintendolla on aito syy pitää Dolphinia nykyisellään tekijänoikeuslakien vastaisena. Emulaattorin lähdekoodista on nimittäin löydetty salausavaimia, joiden avulla pelien salaus puretaan, jotta niiden pelaaminen emulaattorilla olisi mahdollista.

Tavanomaisesti kyseisen kaltaista tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia ei jaella oikeudellisista syistä emulaattorien kanssa, vaan käyttäjien odotetaan lataavan itse salausavaimensa omistamiltaan konsoleilta. Dolphinin tapauksessa kehittäjät ovat kuitenkin nähtävästi tehneet virheen, mikä on asettanut emulaattorin tulevaisuudennäkymät vaakalaudalle.

Lähde: 

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.