Valve paljasti Switch-tyylisen Steam Deck -pelikoneensa – lähtöhinta 419 euroa / Uutiset / pelaaja.fi

Valve paljasti Switch-tyylisen Steam Deck -pelikoneensa – lähtöhinta 419 euroa

15.07.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
16
Steam Deck, Valve, Switch, Käsikonsoli

Uusi kannettava pelikone Steam Deck on paljastunut peliyhtiö Valvelta. Vielä myöhemmin tänä vuonna markkinoille tuotava laite on käytännössä Nintendo Switchia muistuttava kannettava pc, joka tuo pelaajien Steam-kirjastot koettavaksi käsikonsolin tavoin.

Kannettavassa kuosissaan Steam Deck hyödyntää seitsemän tuuman kokoista 1280 x 800 -resoluution LCD-kosketusnäyttöä ja on varustettu monilla perusohjaimista löytyvillä tateilla ja nappuloilla. Erikoisempia ilmestyksiä siinä ovat neljä laitteen selästä löytyvää toiminnoiltaan säädettävissä olevaa Grip-painiketta sekä molemmissa reunoissa kyhjöttävät kosketuslevyt. Gyroskooppiteknologia mahdollistaa lisäksi vielä kepeät liikkeentunnistustoiminnatkin.

Valve lupaa, että Steam Deck tarjoaa tarpeeksi tehoa viimeisimpien "AAA-tason pelien" pyörittämiseen, minkä saavuttamiseksi apua on saatu AMD:n suunnalta. Käyttöjärjestelmänään laite hyödyntää Linux-pohjaisen SteamOS:n uusinta erikoisversiota, jossa pelien on määrä toimia ilman kehittäjiltä vaadittavia käännöstoimia Proton-yhteensopivuusteknologian avulla. Halutessaan laitteelle voi toki asentaa myös muuta pc-ohjelmistoa. Steam Deckin voi myös yhdistää esimerkiksi televisioon ja myydäänpä sitä varten myös Switch-tyylistä telakkaakin.

Saataville Steam Deck on määrä tuoda nopeimmille tilaajille joulukuun aikana Euroopan unionin sisällä, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Kanadassa.

Ennakkovaraukset käynnistyvät Steamissa 16. heinäkuuta noin kello 20.00 ja tarjolla nähdään kolme eri mallia. Edullisin näistä kustantaa 419 ja se saapuu 64 gigatavun tallennustilalla varustettuna. 549 eurolla tallennustilaa on tarjolla nopeammassa NVME SSD -kuosissa 256 gigatavun edestä, kun taas 619 eurolla tarjolla on 512 gigatavun malli.

Steam Deckiin on mahollista lisätä tallennustilaa MicroSD-muistikortein.

Teknisiltä yksityiskohdiltaan Steam Deck näyttää seuraavalta. Aina vain tarkemmin siihen voi tutustua laitteen kotisivuilla.

 • Processor: AMD APU
  CPU: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (up to 448 GFlops FP32)
  GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (up to 1.6 TFlops FP32)
  APU power: 4-15W
 • RAM: 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)
 • Storage: 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1)
  256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
  512 GB high-speed NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
  All models include high-speed microSD card slot,
  3.5mm stereo headphone / headset jack
 • Audio: Stereo with embedded DSP. Dual microphone array, Multichannel audio via DisplayPort over USB-C, standard USB-C, or Bluetooth 5.0
 • Bluetooth: Bluetooth 5.0 (support for controllers, accessories and audio)
 • Wi-Fi: Dual-band Wi-Fi radio, 2.4GHz and 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac
 • Power Input: 45W USB Type-C PD3.0 power supply
 • Battery: 40Whr battery. 2 - 8 hours of gameplay
 • External connectivity for controllers & displays: USB-C with DisplayPort 1.4 Alt-mode support; up to 8K @60Hz or 4K @120Hz, USB 3.2 Gen 2
 • Size: 298mm x 117mm x 49mm
 • Weight: Approx. 669 grams
 • Operating System: SteamOS 3.0 (Arch-based)
 • Desktop: KDE Plasma
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän N0b0 kuva
N0b0

Jos tosiaan pyörittää viimeisimpiä aaa pelejä, niin voi olla ihan näppäräkin vehje, eikä hinta ole paha. Vähän kyllä käsien ergonomia mietityttää. Videolla ainakin omaan silmään näytti jotenkin erittäin hankalalta ylettyä analogisiin sauvoihin ja miten mukavaa tuota on muutenkaan pitää kädessä. Minkäköhän laista ääntä mahtaa laite pitää? Noh ei tarvitse kauaa odottaa vastauksia.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

tällaisessa muodossa PC pelaaminen voisi alkaa jo kiinnostamaankin

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Lähtöhinta on tosiasiassa 549 euroa. 64 gigaa tallennustilaa ei riitä mihinkään, jos laitteella on tarkoitus pelata muutakin kuin indiepelejä.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn
Lainaus Refloni

Lähtöhinta on tosiasiassa 549 euroa. 64 gigaa tallennustilaa ei riitä mihinkään, jos laitteella on tarkoitus pelata muutakin kuin indiepelejä.

Voit käyttää MicroSD kortteja.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Nintendo Switch on 10 kertaa heikompi, ja ne muutamat yksinoikeuspelit voi pelata paremmin emulaattorilla jos sen saa tälle asennettua.

Harmi että Nintendon fanipojat ovat kuin Applen fanit, muuten tästä tulis käsikonsoleiden kunkku.

Käyttäjän Masa kuva
Masa
Lainaus Refloni

Lähtöhinta on tosiasiassa 549 euroa. 64 gigaa tallennustilaa ei riitä mihinkään, jos laitteella on tarkoitus pelata muutakin kuin indiepelejä.

Hyvä pointti. Tuo 64 gigan emmc on jo yksistään hyvä syy ostaa mielummin se 256Gb:n nvme. Mielesätäni myös 256 gigaa jää jo nyt liian pieneksi nykyisille AAA-peleille, joten lähtöhinnaksi voisi jopa sanoa 679€.

Lainaus DuskTillDawn

Voit käyttää MicroSD kortteja.

UHS-I SD-korttien max.104 mb/s nopeuksista voi tulla aikamoinen pullonkaula tuleville peleille.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Lainaus N0b0

Vähän kyllä käsien ergonomia mietityttää. Videolla ainakin omaan silmään näytti jotenkin erittäin hankalalta ylettyä analogisiin sauvoihin ja miten mukavaa tuota on muutenkaan pitää kädessä.

https://www.youtube.com/watch?v=oLtiRGTZvGM
IGN:n toimittaja ainakin kehui tuntumaa, vaikka oli aluksi skeptinen. Enemmänkin valitti ristiohjaimen ja olkanäppäinten tuntumaa. Tosin kyseessä ei ole vielä lopullinen malli.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Eiköhän tämä tule ostettua, vähän kyllä mietityttää näppäinsijoittelu, mutta tuskin se 3DS / Switchiä / Wii U:ta huonompi on. En kyllä vielä tiedä minkä version tilaisin; lähinnä indie pelejä varten tuon hankkisin ja siten voisi hyvinkin mennä SD-korteilta, ja 64GB riittäisi hyvin...

Käyttäjän Rabbitman kuva
Rabbitman

Harmittaa vain Linux, mikä rajoittais paljon pelitarjontaa, että pelien toimivuutta. Toivottavasti yleistyy pelien Linux-versiot tämän myötä. Sentään on PC kyseessä, niin eiköhän Windowsinkin tähän saa.
Raudaltaan kyllä loistava vehje, tosin yhtä sukupolvea modernimpi CPU olisi kiva, mutta tarjontaa ei ole vielä AMD:ltä. Pitää toivoa, että kokonaisuutena olisi laadukas, että ei esim. ohjaimissa havaittavissa vikoja turhan pian.
Hinta/tehosuhde on oikeestaan ihan hyvä tässä, jos vertaa Switchiin. Potentiaalinen pelitarjontakin on paljon laajempi.
Toivon parasta tämän suhteen. En ole sentään hankkimassa.

Käyttäjän kokkobill kuva
kokkobill

Pc pelit paskalla! Ei huono! Ostasin jos olis liksaa. Joutuu tyytyy switchiin..

Nostoja