Valve kehittää Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää: Tässä on SteamOS

Valve loikkaa käyttöjärjestelmien maailmaan SteamOS:llä. Kyseessä on Linux-pohjainen järjestelmä olohuoneessa käytettäviä tietokoneita varten.

23.9.2013 18:20

Valve on valottanut pelipalvelu Steamin tulevaisuutta julkistamalla seuraavan askeleen sen elämässä. Kyseessä on SteamOS – ilmainen ja itsenäinen Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä olohuoneissa käytettäviin tietokoneisiin.

– Työstäessämme Steamin siirtymistä pelaajien olohuoneisiin tulimme siihen tulokseen, että asiakkaille mahdollisimman hyödyllinen käyttöympäristö on Steamin itsensä ympärille rakennettu käyttöjärjestelmä. SteamOS on Linuxin versio, jota on paranneltu erityisesti pelit ja suuri kuvakoko mielessä, Valve kertoo Steamin kotisivuilla.

Valven mukaan kaikki Steam-palvelussa jo nähdyt toiminnot olisivat ”ydinosa” SteamOS-käyttöjärjestelmää. Se on kuitenkin myös kehittämässä itse palvelua samalla eteenpäin tarjoamalla Steamin välityksellä vielä pian mahdollisuuden myös katsoa elokuvia ja kuunnella musiikkia. Myös jo aiemmin julkistettu jakamismahdollisuus on määrä nähdä SteamOS:n keskiössä yhdessä parantuneiden perhekäyttöominaisuuksien kanssa.

Luopuminen esimerkiksi vanhoista Windows-pohjaisista peleistä ei näytä olevan kaikille täysin tarpeen olohuoneeseen siirryttäessä. Jonkinlainen ratkaisu alustaerojen suhteen pyritään tuomaan ainakin lähiverkon avulla.

– Voit pelata kaikkia Windows- ja Mac-pelejäsi myös käyttämällä SteamOS-käyttöjärjestelmää. Laita tietokoneesi päälle ja käynnistä Steam kuten aina ennenkin – ja SteamOS-koneesi voi lähettää pelit kotiverkkosi kautta suoraan televisioosi!

Käyttöjärjestelmän kehityksen ja sujuvuuden takaamiseksi SteamOS:n paikoittaista avoimuutta on lisäksi muistettu pohtia. Valve korostaakin, että luvassa on ainakin hyödyllistä joustoa niin kehittäjille kuin käyttäjillekin.

– SteamOS-järjestelmän avoimuus takaa sen, että laitteistovalmistajat voivat kehittää ja parannella olohuoneessa käytettyjä laitteita nopeammin kuin koskaan ennen; sisällön tekijät voivat olla suoraan yhteydessä asiakkaisiin; käyttäjät voivat muuttaa tai kokonaan vaihtaa mitä tahansa sovelluksen tai laitteiston osia; pelaajille annetaan työkalut pelien luomisprosessiin osallistumiseen.

SteamOS on vasta ensimmäinen julkistus, jonka Valve on luvannut tälle viikolle. Luvassa pitäisi olla vielä ainakin kaksi muuta.

Lähde: Steam

Lisää luettavaa