Videopätkien nappaamista ja tallennusten siirtoa – Nintendo Switch päivittyi uuteen versioon / Uutiset / pelaaja.fi

Videopätkien nappaamista ja tallennusten siirtoa – Nintendo Switch päivittyi uuteen versioon

19.10.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
10

Nintendo on julkaissut uuden 4.0.0-päivityksen Switch-konsoliaan varten. Mukanaan se on tuonut parikin uutta järjestelmäominaisuutta.

Huomattavin uusi ominaisuus on mahdollisuus kaapata konsolilla yksittäisten ruutukaappausten lisäksi nyt myös lyhyitä videopätkiä. Tämä onnistuu pitämällä pohjassa ohjaimen kaappausnappia hetken aikaa, jolloin järjestelmä nappaa automaattisesti talteen viimeiset 30 sekuntia pelatusta pelistä. Ominaisuutta ovat tukemassa ensimmäisenä vain The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Arms, Mario Kart 8 Deluxe ja Splatoon 2, mutta Nintendo on luvannut laajentavansa vielä tukea. Peliblogi Kotaku UK:n sisäpiirilähteiden mukana Nintendo olisi ajan myötä halukas vielä myös pidentämään videopätkien pituutta.

Kaapattuja pätkiä voi jakaa konsolilla niin Facebookiin kuin Twitteriin ja halutessaan trimmata myös sekä alusta että lopusta.

Toinen 4.0.0-päivityksen uudistus on mahdollisuus siirtää tallennuksia ja käyttäjädataa Switch-konsolista toiseen. Käytäntö ei ole vielä tosin erityisen vapaamuotoista, sillä siirto vaatii esimerkiksi kummankin Switch-konsolin paikallista läsnäoloa, Pelkkä yksittäisten tallennusten käsittely ei näytä sekään onnistuvan.

Pienempiin lisiin lukeutuvat myös uudet käyttäjäikonit ja ennakkotilausmahdollisuus eShopissa. Listan muutoksista voi lukaista läpi Nintendon kotisivuilta.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Kuvittelenko vai tuleeko uutisia nopeammin kuin ennen?

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

"Kaapattuja pätkiä voi jakaa konsolilla niin Facebookiin kuin Twitteriin ja halutessaan trimmata myös sekä alusta että lopusta."

Ne voi myös kopioida suoraan muistikortille joka itselle on iso plussa.
Vaikka tuo video kaappaus on mitä on niin sentään tuossa nintendo on microsoftia edellä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Itsekin olen ihmetellyt että mikä idea siinä Onen videokaappauksessa on. Jotain pätkiä on mennyt automaattisesti nettiin ja jotkin pelit ottaa itsestään videoita ja joitain sitten taas ei ole netissä. Ihme meininki. Sitten vielä se 720p ja oliko se nyt 5 minuutin maksimikesto. Pitäisi ehkä tutkia asiaa mutta kun ei ole vielä niin paljoa haitannut eikä videoitakaan varsinaisesti ole mihinkään tarvinnut.

Toisaalta en kyllä PS4:llakaan ota videoita kuin lyhyistä erikoisista hetkistä, joten itselle se 5 minuuttiakin riittäisi mutta ainahan se on parempi että on mahdollisuus ottaa mahdollisimman pitkä pätkä.

Tämä Switchin videokaappaus taas ihan ymmärrettävästi noin lyhyt: kai se jotain resursseja syö ja kun akullakin pitäisi laitetta käyttää. Seuraava päivitys voisikin laajentaa tuota sitten vaikka niin, että telakassa voi ottaa pitempiä pätkiä.

Muutenpa tuosta videosta tuli lähinnä himo päästä pelaamaan Zeldaa eli Switchin voisi kaupasta jossain vaiheessa kotiin kantaa.

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

^ Kaikki videot ja kuvat ladataan automaattisesti MS:n serverille jos se asetus on käytössä.
Tuo löytyy sieltä jostain koneen asetus viidakosta.
Perus ps4 muuten myös tallentaa vain 720p laadulla videota ja 1080p on vain pron ominaisuus.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus käyttäjältä partajeesus

^ Kaikki videot ja kuvat ladataan automaattisesti MS:n serverille jos se asetus on käytössä.
Tuo löytyy sieltä jostain koneen asetus viidakosta.
Perus ps4 muuten myös tallentaa vain 720p laadulla videota ja 1080p on vain pron ominaisuus

Outoa että sinne ei kuitenkaan itsellä ole uusimmat menneet. Ehkä laite ei vain ole ehtinyt niitä sinne latailla kun/jos säästää kaistaa pelille tms.?

Jotenkin oletin että PS4:lla olisi parempi tuo laatu mutta oli tai ei, niin ainakin se näyttää paljon tarkemmalta, eli onko se Onella sitten vielä jopa alle 720p? Saisihan nämä toki googlattua mutta ei tuo nyt niin paljoa kiinnosta ja tuo oletus tosiaan tuli siitä, että yksinkertaisesti PS4:n videot on tarkempia kuin Onen.

Pro toki minulla nykyään on mutta jo normi-PS4:nkin videot tosiaan näyttää silmiini selvästi tarkemmilta. Tosin välissähän voi olla jotain videosoittimien huononnuksia tai vastaavia kun niitä sieltä serverin kautta on katsonut.

Käyttäjän Kuros kuva
Kuros

Niin no... boxilla pystyy nykyään nauhoittaan 60min pätkiä(pleikkarilla 15min?) ja upload studion kautta pystyy muokkaamaan videoita miten vaan. Ainoa huono puoli on se etei pysty esim. kavereille suoraa lähettään whatsappin kautta videoita, mutta sekin onnistuu onedriven kautta. Se että lähettäisin twitteriin ja jonnekin vitun facebookkiin pelivideoita olisi hyvin säälittävää. :D ja ihan samalla tavalla 720p xboxilla toimii kuin ps 4:lla.:)

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Pleikalla voi myös 60min ottaa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus käyttäjältä Kuros

Niin no... boxilla pystyy nykyään nauhoittaan 60min pätkiä(pleikkarilla 15min?) ja upload studion kautta pystyy muokkaamaan videoita miten vaan. Ainoa huono puoli on se etei pysty esim. kavereille suoraa lähettään whatsappin kautta videoita, mutta sekin onnistuu onedriven kautta. Se että lähettäisin twitteriin ja jonnekin vitun facebookkiin pelivideoita olisi hyvin säälittävää. :D ja ihan samalla tavalla 720p xboxilla toimii kuin ps 4:lla.:)

Avainsana on varmaankin sitten tuo "nykyään". Kuten kirjoitin, en ole kauheasti tuohon perehtynyt ja meni mutulla ja muistikuvilla. Muistaakseni joskus se Onen minuuttimäärä oli paljon pienempi kuin PS4:lla.

Mitä muokkaamiseen tulee, niin niille on omat ohjelmansa ja ne hoidetaan hiirellä ja näppäimistöllä. Jos siis yhtään haluaa vähän asiallisempaa muokkausta tehdä tai nopeuttaa hommaa merkittävästi. Hyvä kuitenkin että on olemassa nuo softat konsoleilla. Tosin eipä ne varsinaisesti tuohon aiheeseen liittyneet, ellei sitten ole aikomus yhdistellä useita lyhyitä pätkiä, mikä nyt ei ole ideaali vaihtoehto. Riippuen toki mitä on tekemässä.

Mitä tuo 720p eroihin tulee: kummasti silti esim. Gears of War 4 on rakeista pikselimössöä kun taas PS4:n Witcher 3 sun muut pääsee lähellä alkuperäistä itse konsolilla nähtyä kuvaa. Edelleen mutuilin sinne sitä syytäkin tosin: ehkä se MS:n serveri pakkaa niitä niin rajulla kädellä. Ikävä homma, sillä olisi kiva saada ne videot originaalina itselle. Ehkä se onnistuu Onelta suoraan, en ole kokeillut, sillä kuten sanoin: ei ole vielä ollut niin merkittävä asia itselle.

Mitä taas twitteriin ja facebookiin lähettämiseen tulee: tuohan on niille paras paikka kun Switchin tapauksessa videot on juuri tuollaisia lyhyitä "turhakkeita".

Käyttäjän partajeesus kuva
partajeesus

^ Mitä olen omien videoiden tietoja katsellut niin boxilla on reippaasti huonompi bitrate mitä pleikalla. Siinä se selitys boxin pikselimössö videoille.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Zappah

PS4:lla olisi parempi tuo laatu mutta oli tai ei, niin ainakin se näyttää paljon tarkemmalta, eli onko se Onella sitten vielä jopa alle 720p

Kuten partajeesus tuossa sanoi, niin videon laatuun vaikuttaa kaikkien eniten bittivirran määrä. Mitä isompi bittivirta sitä isompi tiedosto ja sitä parempi laatu kunnes mennään tietyn resoluution kanssa plasebo bittivirroille, jolloin laatu vielä teknisesti tietenkin paranee, mutta sitä ei enää ihminen silmillänsä näe. Se on sitä levytilan ja kaistan tuhlaamista. Eli asianmukainen 720p voi käytännössä näyttää paremmalta kuin huono 1080p, tämän näkee yleensä "macroblocking" efektinä, eli sillaisina isoina pikseleinä videolla. Myös rajusti pakatut jpeg-kuvat on hyvä esimerkki jonka varmasti kaikki on internetissä nähnyt. Vaikka fyysinen resoluutio olisi siellä, niin bittivirta ei ole, joten tyhjästä luodaan saman värisiä pikseleitä kuin vieressä.

Tämä on juuri sitä mistä me elokuvoen kanssa fyysisen median liputtajat vouhotetan. Kun Netflixin "4K" on bittivirraltaan 16 Mbps niin 4K UHD Blu-ray on jotain yli 100 Mbps, 108 Mbps jos oikein muistan. Esim. Youtube on hyvä esimerkki todella rajusta videon pakkauksesta ja suosittelenkin jos kaistaa riittää katsomaan aina Youtube-video 1440p tai 2160 bittivirralla (jos saatavilla) vaikka käyttäisitkin vain 1080p näyttöä, koska paremman bittivirran ansiosta kuva paranee huomattavasti.